Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023 09:44

Εσπερίδα με θέμα «Εναλλακτική Διαχείριση ΑΕΚΚ & Κυκλική Οικονομία»

 

Η ΣΑΝΚΕ Μ  Ε.Π.Ε. αποτελεί το πρώτο αδειοδοτημένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ, πανελλαδικής εμβέλειας.

Μετά από 13 χρόνια λειτουργίας αν και έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη  εναπόθεση μπαζών στο περιβάλλον, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή φθηνών ανακυκλωμένων αδρανών υλικών, θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αν και πρέπει να αναγνωρίσει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.

Στην αρχή της διαδρομής αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες από τους παραγωγούς των αποβλήτων, τις τεχνικές υπηρεσίες και τους ΟΤΑ στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ σε ιδιωτικά και δημόσια έργα. Η κουλτούρα της ανακύκλωσης και ο όρος «ο ρυπαίνων πληρώνει» ήταν πολύ μακριά  από τη λογική των Ελλήνων.

Παρόλα τα προβλήματα η ΣΑΝΚΕ Μ.  Ε.Π.Ε. προσπαθεί σε καθημερινή βάση να γνωστοποιήσει την αναγκαιότητα και την σημασία της κυκλικής οικονομίας μέσα από τη συμμετοχή της σε τακτικές πανελλαδικές εκθέσεις καθώς και μέσα από ημερίδες που διοργανώνει η ίδια σκοπεύοντας στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κατασκευαστικού κλάδου.

Μια τέτοια εσπερίδα θα διεξαχθεί από την ΣΑΝΚΕ Μ.  Ε.Π.Ε. την 1η Νοεμβρίου στο Επιμελητήριο της Καλαμάτας στις 17:30 μ.μ. με θέμα «Εναλλακτική Διαχείριση ΑΕΚΚ & Κυκλική Οικονομία».

Στόχος της εσπερίδας είναι να ενημερωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, οι μηχανικοί, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι μονάδες ανακύκλωσης με τις προβλεπόμενες διαδικασίες όσον αφορά τη διαχείριση των ΑΕΚΚ.

Ειδικότερα, η εσπερίδα θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την παράνομη εναπόθεση και την σωστή συμπλήρωση του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ), την κοστολόγηση των ΑΕΚΚ σύμφωνα με τον Ν. 4819/21 ,την επαναχρησιμοποίηση των δομικών στοιχείων στην κατασκευή καθώς επίσης θα γίνει ενημέρωση για την πιστοποίηση CE  των ανακυκλωμένων υλικών.

Η αναγκαιότητα Διαχείρισης των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων και τα πολλαπλά οφέλη με εφαρμογή στο περιβάλλον, στην κυκλική οικονομία και την ποιότητα ζωής στο παρόν και το μέλλον, θα αναδειχθούν με τον καλύτερο και πιο στοχευμένο τρόπο στην εσπερίδα που θα διοργανώσει η ΣΑΝΚΕ.