Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 09:21

Εμπόδια στην ανάπτυξη της Καλαμάτας - Ακόμα στον… αέρα σχέδια από το 1994

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Οι σημαντικές πολεοδομικές μελέτες του Δήμου Καλαμάτας που παραμένουν σε εκκρεμότητα και δημιουργούν εμπόδια στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξή του, έχουν σπάσει αρνητικό ρεκόρ, καθώς έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο των 20 χρόνων για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας μελέτης.

Στον δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας οι πολεοδομικές μελέτες Ασπροχώματος, Βέργας και Μικρής Μαντίνειας έχουν ξεκινήσει το 1994 και της Κηπούπολης το 2000. Μέσα σε όλα αυτά καθοριστικό ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η τραγική υποστελέχωση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και ιδιαίτερα του Τμήματος Χωροταξίας.

Αυτή η δραματική πραγματικότητα τονίστηκε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού

Συμβουλίου Καλαμάτας, την περασμένη Τετάρτη, όπου δεν υπήρξε απάντηση για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των πολεοδομικών μελετών.

Τη συζήτηση προκάλεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης που έθεσε το θέμα των πολεοδομικών μελετών, καταθέτοντας ερωτήσεις για την προοπτική ολοκλήρωσής τους.

Ειδικότερα, ο Β. Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “η πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης ξεκίνησε το 2000 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η πολεοδομική μελέτη Ασπροχώματος ξεκίνησε το 1994 και δεν έχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής. Η πολεοδομική μελέτη Βέργας ξεκίνησε το 1994 και το ρυμοτομικό της εγκρίθηκε το 2005. Κατέπεσε από προσφυγή στο ΣτΕ και το 2021 διαπιστώθηκε ότι έλειπε η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Η πολεοδομική μελέτη Μικρής Μαντίνειας ξεκίνησε και αυτή το 1994 και βρίσκεται σε πρωταρχικό στάδιο η εξέταση των ενστάσεων της πρώτης ανάρτησης. Η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας δεν έχει ανάδοχο εδώ και 4 χρόνια και θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για την ολοκλήρωσή της’.

Αναρωτήθηκε “μέχρι πότε θα περιμένουμε τη διάνοιξη του υπόλοιπου της οδού Κρήτης;” και σημείωσε: “Η Κρήτης είναι πρώτης σημασίας και θα πρέπει να προχωρήσει η απαλλοτρίωση με τη διαδικασία της κήρυξης. Εκτός παραλιακού σχεδιασμού βρίσκεται και η παραλιακή ζώνη από Νέδοντα έως Κορδία. Στα πυκνοδομημένα λείπουν οι πράξεις εφαρμογής των επεκτάσεων του σχεδίου του 1986 και μετά”.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στις πράξεις αναλογισμού, στα τοπικά χωροταξικά σχέδια στην ανάγκη στελέχωσης της Πολεοδομίας, στην εκτός σχεδίου δόμηση και ζήτησε προγραμματισμό με σαφή χρονοδιαγράμματα, πιστώσεις και συστηματική παρακολούθηση.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗ

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης:

Για τη μελέτη της Βέργας είπε: “Αυτή τη στιγμή έχει διαβιβαστεί εκ νέου στο υπουργείο για έλεγχο και στο ΣτΕ για τελικό έλεγχο κι έκδοση Προεδρικού Διατάγματος”.

Για τη μελέτη της Μικρής Μαντίνειας: Είπε ότι “οι ενστάσεις βρίσκονται στους μελετητές για περαιτέρω επεξεργασία, παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση κι ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσουν οι απόψεις των μελετητών και της υπηρεσίας επί των ενστάσεων και η εξέτασή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, ανέφερε ότι έχει ανατεθεί η ΣΜΠΕ και γίνεται επικαιροποίηση των υποστηρικτικών μελετών.

Για τη μελέτη Ασπροχώματος: Είπε ότι “βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των ενστάσεων. Στη συνέχεια θα γίνει η αποστολή τους στο Τμήμα Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση περιφερειάρχη. Εχει δημιουργηθεί περίσσευμα, τράπεζα γης 25 στρεμμάτων”. Κι εξέφρασε την ελπίδα “να επιταχυνθούν και κει οι διαδικασίες”.

Για την Ανατολική Παραλία: Ανέφερε ότι “δυστυχώς, πέσαμε σε επιτροπή διαγωνισμού με μέλη από διαφορετικούς δήμους κι εκκρεμεί από το 2021. Είμαστε σε αναμονή συμμόρφωσης της επιτροπής με την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων επί της δεύτερης προδικαστικής προσφυγής και έχει γίνει παράταση των εγγυητικών των συμμετεχόντων”.

Για την Κηπούπολη: Ενημέρωσε ότι “έχει κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στο Κτηματολογικό Γραφείο το 80% των χωρικών μεταβολών της πράξης εφαρμογής. Υπήρχαν δυστοκίες με τις αντιπαραβολές με τα κτηματολογικά αποσπάσματα. Θα μπει σε καθορισμό τιμής με αντικειμενικό προσδιορισμό για καταλογισμό εισφοράς σε χρήμα”.

Για τα τοπικά χωρικά σχέδια των Δημοτικών Ενοτήτων Αριος, Αρφαρών και Θουρίας: Είπε έχουν ανατεθεί και είναι σε εξέλιξη.

Αναφέρθηκε ακόμα στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, προϋπολογισμού 2,8 εκ. ευρώ που αφορά τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης και ειδικότερα Καλαμάτα, Μεσσήνη, Πεταλίδι και Καρδαμύλη, για το οποίο έχουν κατατεθεί προσφορές. “Είναι υπερκείμενο του ΓΠΣ και μπορεί να αποτελέσει μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο”, παρατήρησε ο Β. Κουτραφούρης.

Ο αντιδήμαρχος συμφώνησε με τον Β. Τζαμουράνη για την τραγική κατάσταση με την εκτός σχεδίου δόμηση και συντάχθηκε με το ΤΕΕ, “γιατί πρόκειται για απροκάλυπτη δήμευση περιουσίας των ιδιοκτητών”, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε.

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΙΟΥ

Η διευθύντρια Πολεοδομίας Σταυρούλα Αγρίου, αφού εκτίμησε ότι η ανάπτυξη του δήμου περνάει μέσα από τον πολεοδομικό σχεδιασμό, εξέφρασε τον φόβο της ότι το θέμα των πολεοδομικών μελετών θα εξακολουθήσει να έρχεται σαν θέμα, στον βαθμό που το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στον πυρήνα του.

Συναισθηματικά φορτισμένη είπε ότι έχουν διαθέσει τη ζωή της, 38 ολόκληρα χρόνια στην υπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης και έχει τη διάθεση με τους συνεργάτες της να παράξουν έργο, να κοιτούν τους δημότες στα μάτια και φεύγοντας από την υπηρεσία να μπορούν να πουν ότι έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε τα πράγματα πιο μπροστά.

Μιλώντας για τον μεγάλο φόρτο εργασίας και τη σοβαρή υποστελέχωση της υπηρεσίας, η κ. Αγρίου ενημέρωσε ότι το αρμόδιο Τμήμα Χωροταξίας που το 2023 κλήθηκε να εξετάσει 1.850 αιτήσεις πολιτών, απασχολεί 2 υπαλλήλους και είναι και ο προϊστάμενος.

Επεσήμανε ότι καλείται να απαντήσει σε χρήσεις γης, για τις οποίες μέχρι τώρα στο 2024 έχουν υποβληθεί 600 αιτήματα, ενώ η ίδια εκείνη τη μέρα (την Τετάρτη) υπέγραψε 40 βεβαιώσεις.

Πληροφόρησε πως έχει υπογράψει 250 βεβαιώσεις, γιατί τρέχει το αναπτυξιακό πρόγραμμα και η μισή Μάνη έχει κάνει αιτήματα (η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας υποστηρίζει και τους Δήμους Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας).

Ακόμα, η διευθύντρια ενημέρωσε ότι η υπηρεσία δίνει αρτιότητες - οικοδομησιμότητες, έκανε λόγο για θολό τοπίο και κινούμενη άμμο, για εκατοντάδες υποθέσεις και πολίτες με άγχος, με κλάματα, εξώδικα και δικαστήρια, μεταβιβάσεις και απαντήσεις σε προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια και πράξεις αναλογισμού.

Παρατήρησε ότι έγινε πολύς αγώνας για να διανοιχθεί αυτό το μικρό τμήμα στην Ψαρών και πως η Βουλγαροκτόνου δεν έχει τελειώσει, καθώς πρέπει να καταλογιστούν τα χρήματα που θα πληρώσουν οι παρόδιοι.

Επίσης, επεσήμανε ότι η Πολεοδομία έχει να εκδώσει και οικοδομικές άδειες, με 200 ελέγχους τοπογραφικών και 300 βεβαιώσεις όρων δόμησης το 2023.

Η κ. Αγρίου υπενθύμισε ότι το Τμήμα Χωροταξίας το 2011 είχε 13 άτομα και τώρα έχει μείνει μόνο με 3.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι μία πολεοδομική μελέτη κατά μέσο όρο κάνει 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί κι έδωσε πιο αναλυτικά στοιχεία για το πού βρίσκεται η καθεμία πολεοδομική μελέτη του Δήμου Καλαμάτας.

 

* Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Τζαμουράνης ευχαρίστησε τη διευθύντρια, δήλωσε ότι “μόνο αισιόδοξοι δεν μπορεί να είμαστε”, εκτιμώντας πως σε τοπικό και κεντρικό πολιτικό επίπεδο δεν λύνονται τα πολεοδομικά προβλήματα. Κάλεσε, δε, τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει και να αξιοποιήσει τον Αναπτυξιακό Οργανισμό που συνέστησε, για την προώθηση των πολεοδομικών ζητημάτων.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες δυσκολίες στην

Πολεοδομία, σημείωσε ότι “όλοι, εκτός από τη διευθύντρια, θέλουν να φύγουν από κει” και δήλωσε πως “με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό θα πάρουμε άτομα, αλλά δεν μπορούν να υπογράψουν”.