Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 15:36

Προχωρούν οι διαδικασίες για δημοπράτηση του έργου αποχέτευσης ομβρίων

Γράφτηκε από τον
Προχωρούν οι διαδικασίες για δημοπράτηση του έργου αποχέτευσης ομβρίων

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου αποχέτευσης ομβρίων στον εθνικό δρόμο από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, την περασμένη Δευτέρα, γνωμοδότησε θετικά για την περιβαλλοντική μελέτη του έργου.

Πρόκειται για το έργο που θα υλοποιήσει η ΔΕΥΑΚ μέσω εργολαβίας, με τη χρηματοδότηση των 2.952.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών. Αυτή είναι η α’ φάση του έργου, ενώ αργότερα θα προχωρήσει και η β’ φάση από το Νοσοκομείο μέχρι το Ασπρόχωμα.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, «το έργο αποτελείται από: α) Την κατασκευή συλλεκτήρων για την παροχέτευση των ομβρίων των λεκανών απορροής, που χωροθετούνται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, μεταξύ της λεκάνης του ρέματος Ξερίλα στη Θουρία και της λεκάνης του ρέματος της Σπερχογείας. β) Και την κατασκευή αγωγών ομβρίων για την αντιπλημμυρική προστασία της παλαιάς εθνικής οδού στο τμήμα από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Οι αγωγοί ομβρίων στην παλαιά εθνική και οι συλλεκτήρες στην αρχική, σε εντός σχεδίου περιοχή, όδευσή τους είναι υπόγεια. Στη συνέχεια ο κεντρικός συλλεκτήρας κατασκευάζεται επιφανειακός σε μορφή ανεπένδυτης τραπεζοειδούς τάφρου έως την κατάληξή τους στο ρέμα Ξερίλα, αμέσως προ της συμβολής του με τον ποταμό Αρι.

Η επιφάνεια της εξυπηρετούμενης περιοχής υπολογίζεται σε 1,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το συνολικό μήκος των συλλεκτήρων και των κύριων αγωγών ομβρίων υπολογίζεται σε 3.869 μέτρα. Οι συλλεκτήριοι αγωγοί εκκινούν παρά την παλαιά εθνική οδό και μεταφέρουν τα όμβρια προς τα δυτικά και νότια, διασχίζοντας τη σιδηροδρομική γραμμή και τη νέα εθνική οδό προς τη διευθετημένη κοίτη του ρέματος Ξερίλα.

Το έργο αντιμετωπίζει τη συχνή και έντονη λίμναση υδάτων στην παλαιά εθνική οδό και τις επιπτώσεις στην ποιότητα οίκησης, την οδική ασφάλεια και την εξυπηρέτηση παρόδιων χρήσεων και καταστάσεων».

Γ.Σ.


NEWSLETTER