Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 09:01

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ζητεί: "Αναστολής της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες"

Γράφτηκε από τον
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ζητεί: "Αναστολής της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες"

Να ανασταλεί η όλη διαδικασία με τους δασικούς χάρτες και να αποσυρθούν οι συγκεκριμένοι, ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, που συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής σε μια γεμάτη από ενδιαφερόμενους πολίτες αίθουσα και συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα.

Επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται σε πληθώρα ιδιοκτητών, σημειώνοντας παράλληλα ότι έρχεται με προχειρότητα και εισπρακτικό χαρακτήρα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους. Ενώ υπήρξε κοινή συνισταμένη ότι πρέπει να δοθεί πολιτική λύση.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε ότι "πρόκειται για πρόχειρη δουλειά που ουσιαστικά είναι επιδρομή στο εισόδημα των πολιτών. Είναι η χειρότερη περίοδος που θα μπορούσε να έρθει ένα τέτοιο θέμα, που είναι τόσο μεγάλο καθώς υπάρχει θέμα δασών". Από εκεί και πέρα επισήμανε ότι το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και οι λύσεις δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικές. Ενώ σε άλλη τοποθέτησή του ζήτησε την ανάκλησή του. "Ολο αυτό δεν είναι αμέλεια. Είναι εγκληματική συνείδηση. Υπάρχουν υπεύθυνοι. Και υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Ζήτησε δε την συμπαράσταση όλων των φορέων για ένα μεγάλο συλλαλητήριο, ενώ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία άδικη, επικίνδυνη και ένοχη την οποία δεν πρόκειται να αποδεχθούν.

Ενημέρωση για το θέμα υπήρχε από την εκπρόσωπο του Δασαρχείου Κυπαρισσίας Γιάννα Σταθοπούλου, που επισήμανε ότι οι δασικοί χάρτες αναφέρονται μόνο στον χαρακτηρισμό της έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό. Από εκεί και πέρα εξήγησε όλη την διαδικασία που μπορεί ηλεκτρονικά κανείς να εντοπίσει τους χάρτες και τις ιδιοκτησίες του αλλά και πώς μπορεί να κάνει ενστάσεις.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η σύνδεση των χαρτών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ μιλώντας για κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις, όπως και να περάσουν στους χάρτες και οι εποικιστικές περιοχές. Ενώ τόνισε πως οι νόμοι από πολιτικούς ψηφίζονται και από πολιτικούς μπορούν να αλλάξουν.

Από την πλευρά των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση. "Πρέπει η συγκεκριμένη διαδικασία να αποσυρθεί και να μην πάει να πληρώσει κανείς. Αν είναι να έρθει η διαδικασία με τους δασικούς χάρτες, πρέπει να υπάρξει ικανοποιητικό διάστημα και να προηγηθεί διαβούλευση. Ενώ μια καλή βάση για να ξεκινήσει είναι το σήμερα με τους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ" τόνισε.

Ο Επαμεινώνδας Βουδούρης επισήμανε ότι "αν το Συμβούλιο μείνει μόνο σε αντιρρήσεις, δεν θα γίνει τίποτα, ούτε αν ζητήσουμε παράταση. Πρέπει να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες. Τα σφάλματα που έχουν είναι πάρα πολλά. Καταρχήν δεν μπορούν όλοι να υποβάλουν αντιρρήσεις, ούτε οι υπηρεσίες μπορούν να ανταποκριθούν". Πρότεινε να δημιουργηθεί μια επιτροπή με επικεφαλής το δήμαρχο που να συντάξει ένα κείμενο που να θέτει ουσιαστικά ζητήματα και όχι ένα κείμενο κραυγή.

Ο Σαράντος Κουκούμης επισήμανε ότι με τον τρόπο που έγινε η διαδικασία περισσότερο περιπλέκει τα πράγματα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Γι' αυτό είπε πρέπει να υπάρξει αναστολή των δασικών χαρτών. Υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται αγώνας από όλους για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Νίκος Σινάνης τονίζοντας ότι υπάρχουν νόμοι μόνο για να εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα θέλοντας να εξαφανίσουν τους μικρούς αγρότες. Μίλησε για φοροεπιδρομή στην τσέπη των αγροτών και εξαφάνισή τους. Μόνη διέξοδος είπε είναι ο αγώνας στους δρόμους. Μόνο με τον αγώνα και τα τρακτέρ μπορούν να ανατραπούν όλα αυτά. Ενώ διάβασε και παρέδωσε στο Συμβούλιο το ομόφωνο ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης που έγινε την Πέμπτη στους Γαργαλιάνους.

Την αναστολή της όλης διαδικασίας ζήτησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας Νίκος Αναστασόπουλος, επισημαίνοντας πολλά ζητήματα που ανακύπτουν και σίγουρα είπε πρέπει να ληφθούν υπόψη μεταγενέστεροι χάρτες.

 

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER