Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 09:39

Παραίτηση Κουκούτση ζητεί ο Βασιλόπουλος - Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας καλεί κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά την καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής, τον Δημήτρη Κουκούτση να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου στο Σύνδεσμο Υδρευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι παρά τις αντιδράσεις της δημοτικής αντιπολίτευσης αλλά και τη δυσαρέσκεια πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βασιλόπουλος συνεργάστηκε μετεκλογικά με τον κ. Κουκούτση. Μετά τη συνεργασία δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο ή άφησαν υπονοούμενα για προεκλογική συμφωνία. Τώρα μπροστά στον κίνδυνο να χρεωθεί ιστορικά τη συνεργασία με μια εγκληματική οργάνωση, ο κ. Βασιλόπουλος καλεί τον κ. Κουκούτση να παραιτηθεί από τη θέση στην οποία εκλέχτηκε με τη βοήθεια του δημάρχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών ο κ. Βασιλόπουλος θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αφού μεταξύ άλλων πρέπει να αντικαταστήσει την αντιδήμαρχο Ελένη Αλειφέρη που διορίστηκε διοικήτρια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βασιλόπουλου μετά την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή: «Η απόφαση της δικαιοσύνης και η καταδίκη του μορφώματος της Χρυσής Αυγής είναι ιστορική, αποδεικνύοντας ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί. Ο αγώνας ενάντια στη βία και το μίσος δεν σταματά εδώ. Είναι αυτονόητο ότι μετά τη σημερινή δικαστική απόφαση, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Δ. Κουκούτσης οφείλει να παραιτηθεί από τη θέση ευθύνης στην οποία έχει εκλεγεί στον διαδημοτικό Σύνδεσμο Υδρευσης».

Δήλωση Κοσμόπουλου

“Η απόφαση αφήνει έκθετο τον δήμαρχο κ. Βασιλόπουλο για τις συνεργασίες του και τις επιλογές του”, αναφέρει η δημοτική παράταξη “Καλαμάτα Μπροστά” με επικεφαλής τον Βασίλη Κοσμόπουλο όσον αφορά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και του Δημήτρη Κουκούτση.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “Η ιστορική απόφαση της δικαιοσύνης συναντά τη δημοκρατική ευαισθησία της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας και καταδικάζει τον φασισμό και τη βία. Ο λαός μας πλήρωσε με μεγάλο τίμημα την αντίστασή του στον φασισμό και δεν θα επιτρέψει ποτέ να απειληθούν οι δημοκρατικές κατακτήσεις του. Η απόφαση αφήνει έκθετο τον δήμαρχο κ. Βασιλόπουλο για τις συνεργασίες του και τις επιλογές του. Παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις μας, ανέθεσε, για προφανή λόγο, θέση ευθύνης στον υπόδικο πρώην βουλευτή. Η δήλωσή του είναι ατυχέστατη, καθώς δεν απολογείται, ζητώντας τουλάχιστον συγγνώμη από τους δημότες για την επιλογή του αυτή”.

Η παράταξη Μάκαρη

Από την παράταξη "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

"Πριν από ένα χρόνο είχαμε στείλει μήνυμα καταδίκης της συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας με τον πρώην βουλευτή της “Χρυσής Αυγής” Δημήτρη Κουκούτση.

Με ψήφισμα που είχαμε υπογράψει οι επικεφαλής Μανώλης Μάκαρης (Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες), Τόνια Κουζή (Καλαμάτα Τόπος Ζωής) και Μιχάλης Αντωνόπουλος (Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών) και είχαν υπερψηφίσει εκτός των προαναφερομένων παρατάξεων οι παρατάξεις “Καλαμάτα Μπροστά”, “Πρότυπος Δήμος” και “Λαϊκή Συσπείρωση”, το Σώμα, στην πλειοψηφία του, είχε καταδικάσει την επιλογή του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου.

“Καταδικάζουμε την ακροδεξιά επιλογή της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας και συγκεκριμένα του δημάρχου Αθανάσιου Βασιλόπουλου, όπως εκφράστηκε με την ανάθεση θέσεων ευθύνης στον υπόδικο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Δημήτριο Κουκούτση. Ζητούμε την άμεση απομάκρυνσή του από τη διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας”. Αυτό ήταν το ψήφισμα το οποίο είχαμε στηρίξει 17 δημοτικοί σύμβουλοι και είχαν καταψηφίσει 16.

Τώρα μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ο δήμαρχος Καλαμάτας αναγκάζεται πλέον να απομακρύνει τον Δ.Κουκούτση από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης εφαρμόζοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο του ψηφίσματος το οποίο είχε με σφοδρότητα καταψηφίσει.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τον καλαματιανό λαό για αυτήν την συνεργασία. Οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση: θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την παράταξη του Δ.Κουκούτση και να στηρίζεται σε αυτήν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας;"

"Λαϊκή Συσπείρωση” για καταδίκη Κουκούτση

“Η δημοτική αρχή να σταματήσει κάθε συνεργασία με όλη την παράταξη Κουκούτση και όχι να περιμένει την παραίτησή του από την προεδρία του Συνδέσμου Υδρευσης”. Τα παραπάνω επισημαίνει η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας» για την καταδίκη Κουκούτση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει ακόμη: “Μετά από 7 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα, από την επίθεση στους κομμουνιστές συνδικαλιστές στο Πέραμα, τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το δικαστήριο καταδίκασε ποινικά τους χρυσαυγίτες δολοφόνους, κάτι που προέκυψε από τα πολλά αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία.

Ανάμεσά τους ο Κουκούτσης πρώην βουλευτής και επικεφαλής δημοτικής παράταξης που καταδικάστηκε για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή και την παράταξη της κ. Αλειφέρη στη διοίκηση του δήμου. Επίσης έχει εκλεγεί ως πρόεδρος στο Σύνδεσμό Υδρευσης Καλαμάτας-Μεσσήνης-Μάνης με τις ψήφους και των εκπροσώπων των άλλων δύο δημοτικών αρχών Μάνης και Μεσσήνης.

Αυτό που πρέπει να κάνει η δημοτική αρχή είναι να σταματήσει κάθε συνεργασία με όλη την παράταξη Κουκούτση και όχι να περιμένει την παραίτησή του από την προεδρία του Συνδέσμου Υδρευσης. Η παραίτηση έπρεπε να είχε γίνει χτες! Η ανακοίνωση του δημάρχου που ζητάει την παραίτηση Κουκούτση είναι υποκριτική και δεν έχει ούτε ίχνος αυτοκριτικής. 

Σαν «Λαϊκή Συσπείρωση» αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί είχαμε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου αλλά και μετά στο Δ.Σ. σταθερό και αταλάντευτο μέτωπο στο φασισμό. Δυστυχώς οι αντιδράσεις των άλλων παρατάξεων άργησαν πάρα πολύ, παρά τα επανειλημμένα καλέσματά μας για καταδίκη του φασισμού”.

Η αντίδραση Αντωνόπουλου

“Ο δήμαρχος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τις επιλογές του”, αναφέρει σε δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών”, μετά την απόφαση του δικαστηρίου και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας μέλος υπήρξε και ο δημοτικός σύμβουλος (τότε βουλευτής της) Δημ. Κουκούτσης, με τον οποίον συνεργάζεται ο κ. Βασιλόπουλος.

“Προφανώς δεν υπάρχει παραίτηση οικειοθελής και αναγκάζεται ο δήμαρχος να τη ζητήσει”, σημειώνει ο κ. Αντωνόπουλος στη δήλωσή του, στην οποία προσθέτει: “Επίσης ο δήμαρχος φρόντισε να γίνει η συνεδρίαση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα, με τηλεδιάσκεψη. Κι αυτό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών παρατάξεων και χωρίς να προβλέπεται, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι τα θέματα είναι λίγα μόνο 14, ενώ σπάνια είναι περισσότερα αυτών. Ο λόγος ήταν προφανής. Για να αποφύγει την απευθείας αντίδραση και των έλεγχο των δημοτικών συμβούλων, στο θέμα της συνεργασίας του με τον κ. Κουκούτση”.

Καταλήγοντας ο κ. Αντωνόπουλος σημειώνει στη δήλωσή του ότι “θα πρέπει να επανέλθει το ΔΣ στην κανονικότητα και ο δήμαρχος να επαναφέρει τη νομιμότητα, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις και τις λειτουργίες του δημοτικού συμβουλίου, ως ανώτατο ανεξάρτητο κυρίαρχο θεσμοθετημένο όργανο αποφάσεων του Δήμου. Θυμίζουμε ότι αντιδράσαμε από τους πρώτους στις επιλογές του δημάρχου που αφορούσαν τον κ. Κουκούτση».