Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 14:00

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από Βασιλόπουλο - Μπένο για ολοκληρωμένη ανάπτυξη Καλαμάτας

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Σωματείου “Διάζωμα”, για την υποστήριξη της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού ή και περιαστικού χώρου της πόλης, υπέγραψαν χθες ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του “Διαζώματος” Σταύρος Μπένος.


Μετά την υπογραφή σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος σημείωσε: “Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γι’ αυτή την προσπάθεια συνεργασίας που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και η οποία έλαβε πριν από ένα μήνα περίπου την έγκριση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Σήμερα με την υπογραφή του μνημονίου, η συνεργασία μας επικυρώνεται και ενεργοποιείται. Η αγάπη του πρώην δημάρχου Σταύρου Μπένου για την πόλη που υπηρέτησε δεν αμφισβητείται από κανέναν, όπως και κανείς δεν αμφισβητεί τη συσσωρευμένη εμπειρία του Σωματείου «Διάζωμα». Είμαι βέβαιος ότι με αλληλοσεβασμό και εμπιστοσύνη μπορούν να έρθουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για την αγαπημένη μας πόλη, την ανάπτυξη της οποίας υπηρετούμε”.
Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος, υπουργός και πρόεδρος του “Διαζώματος” Στ. Μπένος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εποικοδομητική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί και για τη δυνατότητα που δίνεται μέσα από το μνημόνιο να συμβάλει με την εμπειρία και τις δυνάμεις που διαθέτει στην περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού και τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας οι φορείς που εκπροσωπούνται να επιδιώξουν από κοινού με τον βέλτιστο τρόπο το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού ή/και περιαστικού χώρου της πόλης, συμπληρωματικού με το υλοποιούμενο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.), με προοπτική είτε να ενταχθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2021-2027 ή να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου ή τμηματικά από διάφορες άλλες πηγές (π.χ. υπόλοιπα τρέχοντος ΕΣΠΑ, ίδια διαθέσιμα του δήμου, πόρους του Π.Δ.Ε. κ.λπ.). Παράλληλα, στόχος μεταξύ άλλων είναι να ενισχυθεί η Καλαμάτα ώστε να αξιοποιήσει και να αναδείξει όλους τους δυνητικούς της πόρους (φυσικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς), να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών και να καταστεί ακόμη περισσότερο ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Σωματείου “Διάζωμα” για την υποστήριξη της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού ή και περιαστικού χώρου της πόλης, είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, στη 1.30 το πρωί της Τρίτης 24 Νοεμβρίου. Στη συνεδρίαση είχε σημειωθεί πως “το εν λόγω πρόγραμμα θα περιλάβει μεταξύ άλλων διαδρομές ολοκληρωμένων στρατηγικών ανάπτυξης του αστικού ή και περιαστικού χώρου. Κατά συνέπεια, θα περιλάβει τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και αναστηλώσεις ή συντηρήσεις μνημείων και κτηρίων, που θα υποδειχθούν από τη στρατηγική μελέτη (master plan) του προγράμματος, δράσεις για την αμφίδρομη «επικοινωνία» της πόλης με τον περιαστικό χώρο και τις γύρω αγροτικές περιοχές, καθώς και τις ακόλουθες οργανωτικές ενέργειες: Επιστημονικά τεκμηριωμένο μάρκετινγκ και branding. Επαγγελματικά σχεδιασμένη προβολή. Σύνδεση με τις τοπικές επιχειρήσεις (τουριστικές, αγροτικές, μεταποιητικές κ.λπ.) της ευρύτερης περιοχής και με αξιόλογα τοπικά προϊόντα. Ψηφιακά μέσα που να καταλαμβάνουν χρονικά τις περιόδους πριν, κατά και μετά το ταξίδι του επισκέπτη. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται και μέσα in situ (π.χ. ψηφιακή ξενάγηση), αλλά και ηλεκτρονικό πωλητήριο (e-shop) κ.λπ. Παραγωγή και διάθεση ενθυμίων, π.χ. αντιγράφων χαρακτηριστικών ευρημάτων της περιοχής ή και αντικειμένων σύγχρονης τέχνης κ.λπ. Εκδηλώσεις εντός της πόλης με πολιτιστικό περιεχόμενο”.