Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 20:14

Η αντιπλημμυρική προστασία του Παμίσου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

 

Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου από το φράγμα του Άρι έως τις εκβολές στη θάλασσα και περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας, πρόκειται να ενημερωθεί και να εκφράσει γνώμη το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, στις 8 το απόγευμα.

Στη ΜΠΕ σημειώνεται ότι “στην παρούσα σύμβαση περιλαμβάνονται: 1) Η διευθέτηση του ποταμού Παμίου από το φράγμα Άρι ‐ Ρουφράχτη μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, σε μήκος 9 χλμ. περίπου. 2) Η διευθέτηση του ρέματος Μπούκας και των συμβαλλόντων ρεμάτων, μήκους 10

χλμ. περίπου. 3) Η διευθέτηση του ρέματος Άρι από την γέφυρα προς τον οικισμό Αίπειας μέχρι τον Α.Κ. 18 (Μεσσήνη‐Θουρία), μήκους 5 χλμ. περίπου. 4) Η οριοθέτηση των παραπάνω τμημάτων (θα  μελετηθούν σε δεύτερο στάδιο, δεν εξετάζονται στην ΜΠΕ). 5) Ο έλεγχος της υφιστάμενης λειτουργίας του ρουφράχτη (φράγματος  Άρι - Ρουφράχτη) επί του ποταμού Παμίσου και του ρόλου του στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. 6) Η περιβαλλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής των εκβολών του Παμίσου και της παρόχθιας ζώνης από τις εκβολές μέχρι την περιοχή της γέφυρας Καλαμάτας – Μεσσήνης, δηλαδή σε μήκος 3,5  περίπου χλμ., καθώς και περιοχής της εκβολής του αντιπλημμυρικού αύλακα  στο Κουλντούκι Μπούκας. 7) Η βελτίωση του υφιστάμενου κυματοθραύστη για την προστασία της εκβολής του Παμίσου. 8) Η κατασκευή πεζογέφυρας επί του Παμίσου που θα συνδέει τη δυτική όχθη της Καλαμάτας με την ανατολική όχθη της Μεσσήνης”.

Στην ίδια συνεδρίαση το Δ.Σ. Καλαμάτας αναμένεται, μεταξύ άλλων θεμάτων, να εγκρίνει: Τη διοργάνωση Λευκής Νύχτας 2022. Την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού - Κοινωνικού Παντοπωλείου, Δημοτικού - Κοινωνικού Εστιατορίου και Δεκατιανού. Το πρακτικό της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης αιτήσεων εγγραφών - επανεγγραφών παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για το σχολικό έτος 2022-2023. Την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας “Κεντρική Αγορά Καλαμάτα Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ”, η οποία αφορά στην τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της λαϊκής αγοράς της πόλης.