Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 20:40

Βασίλης Τζαμουράνης : “Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και χαμένες ευκαιρίες για τα ΑΜΕΑ”

 

“Αδιαφορία, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και χαμένες ευκαιρίες για τα ΑΜΕΑ”, καταλογίζει στη δημοτική αρχή η παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Βασίλη Τζαμουράνη “Καλαμάτα_Μετά” και παρουσιάζει “4 κορυφαία παραδείγματα αδράνειας”.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “από όλα όσα θα μπορούσαν και πρέπει σταδιακά να γίνουν για την ανακούφιση, την προσβασιμότητα και την έμπρακτη υποστήριξη των ΑΜΕΑ, των οικογενειών και των φροντιστών τους, σταχυολογούμε εδώ 4 κορυφαία παραδείγματα αδράνειας, χαμένων ευκαιριών και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων της δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου”.

Και αναλυτικά παρουσιάζει:

“1. Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ. Το χρονικό ενός «χαμένου» έργου…

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την καθημερινή ανησυχία και αγωνία γονέων ατόμων με αυτισμό υψηλών αναγκών, νοητική υστέρηση, και άλλων ΑΜΕΑ που έχουν περάσει τα 22 τους χρόνια και έχει σταματήσει η φοίτησή τους στο ΕΕΕΕΚ και στο Κέντρο Ημέρας. Για τα άτομα αυτά, δεν υπάρχει στη Μεσσηνία καμία εξειδικευμένη δομή, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα αναγκαία προγράμματα θεραπειών, αυτόνομης διαβίωσης, αυτοεξυπηρέτησης: προγράμματα απαραίτητα για την προσπάθειά τους να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να ζήσουν ευπρεπώς.

Αυτή η κατάσταση τους οδηγεί στον εγκλεισμό, με ό,τι τραγικές συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους.

Τα ΚΔΑΠμεΑ στηρίζουν το πρόγραμμά τους στη δημιουργική απασχόληση και σε ομαδικά προγράμματα, και δεν υπάρχει δυνατότητα με τον τρόπο λειτουργίας και τον όγκο των ατόμων που απασχολούν, να διαχειριστούν άτομα που χρήζουν εξατομικευμένης προσέγγισης και παρέμβασης.

Από το 2019 οι γονείς και οι σύλλογοι περίμεναν καρτερικά να δουν τουλάχιστον τις εργασίες για το Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας να ξεκινούν, και δεν είχαν πάρει μια ξεκάθαρη απάντηση από τη δημοτική αρχή, αν τελικά το έργο κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά. Τελικά τον Ιούλιο, ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι το έργο εγκαταλείφθηκε λόγω πολλών κτιριακών προβλημάτων.

Ερωτούμε: Έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη μελέτη από την οποία προκύπτουν αυτά τα προβλήματα; Η μητρόπολη, στην οποία ανήκει το κτίριο είναι ενήμερη για τα προβλήματα στατικότητας;

Να σημειωθεί ότι το έργο είχε διεκδικήσει και ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, ο οποίος έχει ιδρύσει και λειτουργεί ήδη από το 2010 το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και

Εφήβων με αυτισμό, φροντίζοντας πάντα στα παιδιά μέχρι 18 να προσφέρονται οι καλύτερες θεραπείες και εξωτερικά προγράμματα κοινωνικοποίησης με συνεχείς εκπαιδεύσεις στο προσωπικό του. Ακόμα και όταν το έργο ανατέθηκε στο δήμο, ο σύλλογος έκανε αίτημα ώστε να συμβάλει στην υλοποίησή με την τεχνογνωσία, ώστε να γίνει μία δομή που θα καλύψει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των ΑΜΕΑ. Αίτημα στο οποίο έλαβε αρνητική απάντηση. Τελικά, υπήρχαν όντως αξεπέραστα κτιριακά προβλήματα ή η υλοποίηση του προγράμματος καθυστέρησε τόσο, ώστε δεν θα μπορούσε να γίνει πλέον η απορρόφηση των χρημάτων από το εγκεκριμένο ΕΣΠΑ;

Επισυνάπτεται ενδεικτικά σχετική αρθρογραφία με το χρονικό του χαμένου έργου.

2. Παιδική χαρά για άτομα με αυτισμό και νοητικές αναπηρίες. Άλλη μια υπόσχεση που έμεινε στα χαρτιά.

Η παιδική χαρά για άτομα με αυτισμό έμεινε στη μελέτη και μάλλον εγκαταλείφθηκε, με πρόφαση τη… συμπερίληψη. Τα παιδιά και τα άτομα αυτά χρειάζονται εξειδικευμένα όργανα και παιχνίδια που να είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Η ειδική παιδική χαρά θα είναι προφανώς ανοιχτή για όλα τα παιδιά, ώστε να επιτυγχάνεται η συμπερίληψη - αλλά προφανώς επίσης, τα όργανα πρέπει να είναι κατάλληλα για όλους!

3. Κολύμβηση και άθληση για όλους, στις δημοτικές εγκαταστάσεις; Όχι στην Καλαμάτα…

Καμία μέριμνα δεν υπάρχει από τον Δήμο Καλαμάτας, για κολύμβηση και άθληση για όλους, στους δημοτικούς χώρους και εγκαταστάσεις, όπως γίνεται αντίστοιχα σε άλλους δήμους.

4. Παραλία για όλους: Μια «μοναχική» πρωτοβουλία.

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό πραγματοποίησε στην παραλία της Καλαμάτας το πρόγραμμα «Παραλία για όλους». Ένα πρόγραμμα κατά το οποίο οικογένειες παιδιών και ατόμων με αυτισμό μπορούν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους - και ταυτόχρονα να υπάρχει δωρεάν απασχόληση των παιδιών και να γίνεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Η δράση αυτή θα μπορούσε να αναδειχθεί από τον δήμο και να χρησιμοποιηθεί και για την τουριστική προβολή του. Θα μπορούσε επίσης με τα μέσα του δήμου να γίνει ευρύτερα γνωστή σε όλους τους ενδιαφερόμενους δημότες.

Παρ’ όλα αυτά, και τις δύο χρονιές υπήρξε αδιαφορία. Και τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, μετά από 4 ολόκληρα χρόνια απάθειας, εμφανίζεται δήθεν ένα όψιμο ενδιαφέρον, με το οποίο η δημοτική αρχή πιστεύει ότι θα καταφέρει να ξεγελάσει για άλλη μια φορά (και για ολόκληρη την ερχόμενη πενταετία) τα ΑΜΕΑ, τους γονείς και τους φορείς”.

Καταλήγοντας, η παράταξη του Β. Τζαμουράνη σημειώνει:

“Εμείς στην Καλαμάτα_Μετά, έχοντας στην παράταξή μας ανθρώπους με αναπηρίες (εκ των οποίων μάλιστα κάποιοι εργάζονται καθημερινά για το μεροκάματο), αλλά και μαχητικούς υποψήφιους που από διάφορες θέσεις υπερασπίζονται σθεναρά τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, ζητάμε από τους πολίτες την ευκαιρία να μας κρίνουν για την εφαρμογή του προγράμματός μας: Για έναν Δήμο Καλαμάτας με πολύ λιγότερες ανισότητες, πολύ περισσότερες ευκαιρίες και καθημερινή, ουσιαστική μέριμνα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Για μια συμπεριληπτική και δραστήρια τοπική κοινωνία, χωρίς κανενός είδους διακρίσεις στην κινητικότητα, τη συμμετοχή, την εργασία, την αναψυχή και την αξιοπρέπεια των συνδημοτών μας”.