Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 19:14

Ζητούν αντιπυρική προστασία της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας

 

Στο θέμα λήψης μέτρων σε ό,τι αφορά την αντιπυρική προστασία της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας επανέρχεται ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας.

Με νέο του έγγραφο προς τον δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη με κοινοποίηση στην Πολιτική Προστασία Δήμου Τριφυλίας, τη Δασική Υπηρεσία Κυπαρισσίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κυπαρισσίας σημειώνει: «Σε συνέχεια του από 26/07/2023 εγγράφου μας, που σας κοινοποιήσαμε (αριθμός πρωτοκόλλου 9007/26-07-2023 Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τριφυλίας και 389501/27-07-2023 Δασική Υπηρεσία) και δεδομένου ότι αρκετές περιοχές της χώρας μας ήδη βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξ αιτίας των θεμάτων, που επισημαίνουμε στο έγγραφό μας, είναι απορίας άξιο το ότι δεν έχουμε λάβει έως σήμερα κάποια απάντηση από εσάς.

Το έγγραφό μας εκφράζει την απορία, τους φόβους και την αγωνία των κατοίκων της περιοχής αρμοδιότητάς σας, ως προς τον τρόπο, με τον οποίο ως εντεταλμένοι φορείς έχετε οργανώσει όπως και εξασφαλίσει την ύπαρξη, ετοιμότητα και λειτουργία των σχετικών υποδομών για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων. Το γεγονός ότι από τύχη μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί και στην περιοχή μας ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε και κυρίως ν’ αδρανούμε. Για το λόγο αυτό σας απευθύνουμε για δεύτερη φορά τα ίδια ερωτήματα, τα οποία σας έχουμε θέσει, με το προαναφερθέν έγγραφό μας

Όπως λοιπόν αναφέρεται και στο από 26/07/2023 έγγραφό μας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τριφυλίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι βεβαίως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχομένων πυρκαγιάς. Έχουν εγκαίρως οχληθεί οι ιδιοκτήτες να φροντίσουν τις ιδιοκτησίες τους; Υπάρχει ο ανάλογος σχετικός εξοπλισμός του δήμου σε ετοιμότητα; Έχει διαμηνυθεί στη Δασική Υπηρεσία το αίτημα σχετικά με τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Ειδικότερα δε, στην περιοχή γύρω από το Κάστρο και στο περιαστικό δάσος, στο πάνω μέρος του οικισμού της Άνω Πόλης δεν έχει γίνει καμιά εργασία καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, όπως και δεν έχουν ανοιχτεί αντίστοιχες ζώνες στο βουνό πάνω από τον οικισμό.

Κάνοντας μια απλή έρευνα στο Διαδίκτυο ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία ANTINERO, όπου σύμφωνα με αυτό, εφόσον κατατεθεί από την εκάστοτε Δασική Υπηρεσία σχετική μελέτη, μπορεί να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για εργασίες καθαρισμού δασικών περιοχών, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.λπ. Έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση από τη Δασική Υπηρεσία; Έχει ενημέρωση ο δήμος με τους φορείς του για κάποια τέτοια μελέτη το 2023; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη να κατατεθεί το επόμενο έτος 2024; Επειδή ο χρόνος κυλάει γρήγορα, οι όποιες κινήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται πολύ  έγκαιρα για να μην μας προλαβαίνουν δυσάρεστες καταστάσεις. Δεδομένου ότι το θέμα των θερινών πυρκαγιών είναι «ένα έργο στο οποίο είμαστε όλοι θεατές» κάθε χρόνο, ο καθένας πρέπει να βρεθεί έναντι των ευθυνών του.

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα λάβουμε τις τεκμηριωμένες από την πλευρά σας απαντήσεις. Σας ενημερώνουμε δε ότι σε διαφορετική περίπτωση υποχρεούμεθα να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια».