Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 09:23

Ανησυχία για αποψίλωση υπηρεσιών στην Τριφυλία

 

Του Κώστα Μπούρα

Στο προσκήνιο έρχεται για ακόμη μια φορά με αφορμή το νέο δικαστικό χάρτη το ζήτημα της αποψίλωσης υπηρεσιών από τη περιοχή της Τριφυλίας. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο έρχονται οι δικαστικές δομές που έχουν απομείνει στην περιοχή και αυτές είναι το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων. Ενώ μια αναδρομή στο όχι και πάρα πολύ μακρινό παρελθόν γεμίζει ένα ολόκληρο κατάλογο από υπηρεσίες και δομές που είτε έχουν φύγει τελείως είτε έχουν συρρικνωθεί στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τριφυλίας και όχι μόνο.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης περιέγραψε με καυστικό τρόπο την κατάσταση αυτή και για ακόμη μια φορά επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από τον κόσμο. Ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να αγνοείται μια περιοχή με 30.000 πληθυσμό. «Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε», τόνισε χαρακτηριστικά και όπως φάνηκε τους βρήκε όλους σύμφωνους.

Ωστόσο η αποψίλωση των υπηρεσιών δεν είναι κάτι που παρατηρείται μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά ειδικά μετά την οικονομική κρίση και τα μνημόνια έγινε ιδιαίτερα έντονο. Σε αυτό μπορεί κάποιος να πει, ότι πάντα υπάρχει η ανάγκη για μεταβολές και αναδιαρθρώσεις με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν. Επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαίες να γίνουν ως υποχρεώσεις και απαιτήσεις των μνημονίων. Όλα αυτά όμως έφεραν μια βίαιη θα λέγαμε αλλαγή στην ισορροπία που υπήρχε στις τοπικές κοινωνίες. Αλλαγές που έχουν να κάνουν και με την τοπική οικονομία και την οικονομική δραστηριότητα και κινητικότητα που τροφοδοτούσε η ύπαρξή τους.

Σίγουρα ζούμε στην ψηφιακή εποχή και η ψηφιακή εποχή άλλαξε τα δεδομένα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ωστόσο για τις φορές που απαιτείται η φυσική παρουσία σε κάποια υπηρεσία το όλο ζήτημα αλλάζει. Αφού ο πολίτης θα πρέπει να διανύσει μεγάλες αποστάσεις, που σημαίνει, κόπο, χρόνο και χρήμα.

Κάνοντας μια προσπάθεια αναδρομής στο παρελθόν σίγουρα από τις μεγάλες ανατροπές που έγιναν αρχικά ήταν το κλείσιμο των Εφορειών που έγινε σταδιακά από τις τρεις μεγάλες πόλεις, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους και Κυπαρισσία. Υπήρξαν κινητοποιήσεις και αντιδράσεις αλλά ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Ενα άλλο μεγάλο, δεύτερο, επίσης ισχυρό σοκ ήταν η αναδιάρθρωση που έγινε στα Αστυνομικά Τμήματα που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των Αστυνομικών Τμημάτων σε Φιλιατρά και Κοπανάκι, όπως και το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας. Ειδικά για τα Αστυνομικά Τμήματα οι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες όμως δεν κατάφεραν να αλλάξουν το σχεδιασμό. Ενώ και τα τμήματα που απέμειναν σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους χρίζουν ενίσχυσης προσωπικού, αφού το υπάρχον δεν επαρκεί για να αστυνομευθεί όλη αυτή η περιοχή.

Περνώντας στον τραπεζικό τομέα αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών έκλεισαν στην περιοχή, είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στα Φιλιατρά δε λειτουργεί καμία τράπεζα, Εθνική, Πειραιώς και Αλφα (πρώην Εμπορική), έκλεισαν. Στους Γαργαλιάνους πρόσφατα έκλεισε η Εθνική και είχε προηγηθεί η Αλφα.

Τα γραφεία ΙΚΑ έκλεισαν σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους. Τα Ταχυδρομεία συρρικνώθηκαν σε όλες τις πόλεις. Στα Φιλιατρά σταμάτησε η λειτουργία του ΚΕΓΕ, επίσης έκλεισε το Υποθηκοφυλακείο, έκλεισε το Ειρηνοδικείο, συρρικνώθηκε η λειτουργία της ΔΕΗ και είχε προηγηθεί το κλείσιμο του γραφείου που υπήρχε στην Κυπαρισσία. Επίσης στην Κυπαρισσία υποβαθμίστηκε το Τελωνείο.

Σε όλα αυτά που είναι από τα βασικά, θα πρέπει να προστεθούν και οι δομές υγείας που μπορεί να μην έχουν κλείσει, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και βασικά το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται κενά στην κάλυψη των βαρδιών στον ιατρικό τομέα όπως και ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή τώρα έρχονται νέες αλλαγές που αφορούν τον τομέα της δικαιοσύνης αγγίζοντας το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων. Ενώ όπως σχολιάζεται στην περιοχή μετά τι άλλο θα ακολουθήσει; Που μεταφράζεται τι άλλο θα κλείσει;