Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 08:48

Βολές κατά Σαμαρά για δικαστικό χάρτη - Ετοιμάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις στην Τριφυλία

 

Το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων πρέπει να παραμείνουν και να συνεχίσουν τη λειτουργίας τους ως έχουν, τονίστηκε με μια φωνή από όλες τις παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας με μοναδικό θέμα τον νέο δικαστικό χάρτη.

Επισημάνθηκε ότι πρέπει να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμη και στην Αθήνα, ώστε να εισακουστούν, καθώς η Τριφυλία δεν μπορεί να δεχθεί άλλη ερημοποίηση και αφαίμαξη υπηρεσιών. Μάλιστα αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα, να δημιουργηθεί μία συντονιστική επιτροπή αγώνα και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με τους δικηγόρους.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ ΣΕ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ 

Στο στόχαστρο, είτε άμεσα με αναφορά στο πρόσωπό του είτε έμμεσα φωτογραφίζοντάς τον, βρέθηκε από αρκετούς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταλογίζοντάς του ότι ενδιαφέρεται μόνο για την Πύλο και το εκεί Πρωτοδικείο, δίχως να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για την Τριφυλία. Επίσης από τον δήμαρχο Γιώργο Λεβεντάκη ασκήθηκε κριτική και στον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μάλλον ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση και δεν τον ενδιαφέρουν αυτές οι συγκεντρώσεις -τη στιγμή που παρών ήταν ο Περικλής Μαντάς, ενώ οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Αλέξης Χαρίτσης είχαν στείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο επιστολές.

Ο κ. Λεβεντάκης στην αρχική του τοποθέτηση συνεχάρη τον Δικηγορικό Σύλλογο για τον αγώνα που κάνει να μείνει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων. «Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα αυτιά τους και θα μας ακούσουν, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό, δεν μπορεί να μένουμε απροστάτευτοι» τόνισε. Σε άλλες παρεμβάσεις του αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που έχουν κλείσει ή υποβαθμιστεί και τόνισε πως ανησυχεί ότι θα τα πάρουν όλα από την Τριφυλία. Αναφέρθηκε στις υποσχέσεις του κ. Πέτσα για την αγροτική οδοποιία, που όπως είπε τελικά ήταν ψέματα και κατέληξε λέγοντας πως δεν τους εμπιστεύεται, «είναι ψεύτες» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως πρέπει να ξεσηκώσουν τον κόσμο από τους καναπέδες. «Γίνονται διακρίσεις και το βλέπουμε, δεν είναι τυχαίο που έμεινε η Πύλος και η Καλαμάτα και εδώ κλείνουν, είμαστε αδικημένοι» είπε, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του επεσήμανε πως αν ήταν πίεση να παραιτηθεί, θα το έκανε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Θανάσης Πετρόπουλος τόνισε ότι κατάργηση των οργανικών θέσεων και των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων σημαίνει κατάργηση του πρωτοδικείου, κάτι που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στους πολίτες της περιοχής. «Χωρίς πρωτοδικείο μετατρεπόμαστε σε ορεινή κοινότητα» είπε και αναρωτήθηκε πώς θα επιτευχθεί επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης όταν θα γίνει συγκεντρωτισμός. Επίσης έκανε αναδρομή στην πορεία του πρωτοδικείου και στις επαφές που είχαν στο υπουργείο εκθειάζοντας τη στάση και την υποστήριξη των 3 βουλευτών που ήταν εκεί. Υπογράμμισε πως ενώ άλλα είχαν συζητηθεί στις 10 Ιανουαρίου στο υπουργείο, στις 16 κυκλοφόρησε ένα σχέδιο νόμου που ό,τι τους είχε υποσχεθεί ο υπουργός σε αυτό δεν υπήρχε και ουσιαστικά μιλά για κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Γαργαλιάνων και του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Σε άλλο σημείο των παρεμβάσεών του τόνισε πως αν οι Μεσσήνιοι βουλευτές δεν στηρίξουν το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας τότε και αυτοί (Δικηγορικός Σύλλογος) θα σκεφτούν να φύγουν από το Εφετείο Καλαμάτας και να πάνε στου Ναυπλίου.

Καθησυχαστικός ήταν από την πλευρά του ο βουλευτής Περικλής Μαντάς τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση, ότι τα δύο αυτά ζητήματα δεν έχουν λήξει, κυκλοφόρησε ένα σχέδιο νόμο και ότι σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό τού είπε ότι αυτό ήταν προγενέστερο της κουβέντας στο υπουργείο. Επεσήμανε ότι το αν θα μείνει κάτι ανοικτό ή κλειστό δεν υπόκειται σε έναν βουλευτή, «το κατόπιν ενεργειών μου δεν υπάρχει. Ο στόχος είναι κοινός και έχουμε περιθώρια να το διεκδικήσουμε» είπε.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής» Δημήτρης Κουτσούλης τόνισε τις ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή της Τριφυλίας αλλά και τη δυσκολία πρόσβασης προς το κέντρο του νομού. «Τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, τι θα κάνουν οι νέοι νομικοί της περιοχής, τι οικονομικές επιπτώσεις θα έχει; Έχουμε καταλήξει παραμεθόρια περιοχή. Ή θα παραμείνει η δομή και θα αναβαθμιστεί ή θα φύγει και μετά θα έχει σειρά το νοσοκομείο. Πρέπει να κάνουμε μεγάλη κινητοποίηση και οι βουλευτές μπορούν να πουν όχι σε αυτό το χάρτη» σημείωσε.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χάιδω Παναγιωτοπούλου σημείωσε πως νιώθει θλίψη, αγανάκτηση και εμπαιγμό για όλα αυτά που γίνονται. «Η δικαιοσύνη και η υγεία είναι αγαθά και δεν μπορούν να τα υποκαταστήσουν η ψηφιακή διακυβέρνηση και τα νούμερα. Τα επιχειρήματα για να μείνει το πρωτοδικείο και το ειρηνοδικείο είναι πολλά και πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Πρέπει να μείνουν οι δομές ως έχουν, οι συνέπειες στην τοπική οικονομία θα είναι τραγικές. Αν κλείσουν μιλάμε για εκτέλεση στα 3 μέτρα της Τριφυλίας» τόνισε.

Από την πρώτη ελάσσονα μειοψηφία ο Άκης Κατρίτσης τόνισε πως είναι ένα θέμα οδυνηρό και ίσως να είναι αργά που συζητιέται τώρα. «Το να βγάζουμε λόγους και λογύδρια κατά της αρχής δεν βγαίνει πουθενά. Δεν μπορεί εμείς να είμαστε τα θύματα που θα δεχόμαστε την υποβάθμιση. Είμαστε κατά μιας αλλαγής στο πρωτοδικείο και το ειρηνοδικείο και θα είμαστε παρόντες σε οποιονδήποτε αγώνα, πρέπει να είμαστε πρακτικοί και έγκαιροι» είπε.

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η Κατερίνα Τσιγκάνου είπε πως «οι αλλαγές που γίνονται είναι οι υποχρεώσεις στο νέο υπερμνημόνιο. Είναι κατάφωρη αδικία να μην έχει άμεση πρόσβαση ο πολίτης στη δικαιοσύνη» και πρόσθεσε πως θα συμπαρασταθούν στον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά τόνισε πως θα πρέπει να πουν όχι στον νέο δικαστικό χάρτη και πρότεινε μια σειρά από δράσεις και κινητοποιήσεις που αποφάσισε το Τοπικό Συμβούλιο.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι τοποθετήσεις που έγιναν από δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους συλλόγων και πολίτες.

Κ.Μπ.