Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2024 22:05

Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας: “Είμαι δικός σας, Μεσσήνιος” (βίντεο-φωτογραφίες)

“Είμαι δικός σας, Μεσσήνιος, είμαι δημότης σας”, σημείωσε φανερά συγκινημένος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος, το βράδυ της Παρασκευής, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, κατά την απονομή του τίτλου του επίτιμου δημότη της πόλης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστάσιος Ηλιόπουλος του παρέδωσε το ομόφωνο ψήφισμα του Σώματος που τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη Καλαμάτας και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος το χρυσό κλειδί της πόλης, αντίγραφο της Προειδοποίησης “προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς” (συγκινημένος το σήκωσε ψηλά) κι εγκόλπιο με την εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής (αμέσως το φόρεσε).

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανταπέδωσε, προσφέροντας στον δήμαρχο τον θυρεό του Πατριαρχείου.
Ανθρώπινος και απλός, ο Πατριάρχης εξέφρασε “βαθύτατες ευχαριστίες γι’ αυτή την ύψιστη τιμή”, επισημαίνοντας ότι αυτή δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στη Αλεξανδρινή Εκκλησία που τον έταξε ο Κύριος να διακονεί, στους ιεραποστολικούς εργάτες στην Αφρική.

Χαρακτήρισε την Καλαμάτα διαμάντι της μεσσηνιακής γης, με λιμάνι με μεγάλη ιστορία, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον πολιτισμό, όπως το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι το έμβλημα της Καλαμάτας “διασώζει τον ελληνισμό και τη χριστιανική πίστη, διασώζει τους πυλώνες του ελληνισμού, την πίστη και την ελευθερία. Εκφράζει το ιστορικό βάθος, το δυναμικό παρόν κι εξακοντίζει με σιγουριά προς το μέλλον”.

Ευχαρίστησε τον δήμαρχο φίλο Αθανάσιο Βασιλόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους για την πρόοδο του λαού, υπογραμμίζοντας ότι το έργο της ιεραποστολής είναι βαρύ, δύσκολο αλλά και ευλογημένο και δεσμεύτηκε πως “οι προσευχές και η αγάπη μου θα είναι πάντα κοντά σας” και ότι από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας θα αγναντεύει με το μυαλό και την ψυχή του την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη και την Καλαμάτα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ενημέρωσε με χαρά ότι τέθηκαν τα θεμέλια του Πνευματικού Κέντρου του Ελληνισμού στην Αίγυπτο από τον Πρόεδρο της χώρας, εκεί που τα παιδιά θα σπουδάζουν τα παιδιά την ελληνική γλώσσα. Και τόνισε ότι “ο ελληνισμός ζει, γιατί έχει ανθρώπους σαν την Πελοπόννησο, τη Μεσσηνία, την Καλαμάτα μας”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “θα είναι ο ξεχωριστός συνδημότης μας” κι εξήρε την βαθιά του αγάπη για τον συνάνθρωπο, την πολυσχιδή δράση του, το ξεχωριστό και θεάρεστο έργο του. Εκτίμησε ότι ο τίτλος του επίτιμου δημότη θα λειτουργήσει ως γέφυρα και θα ενδυναμώσει τους δεσμούς της Καλαμάτας με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και δήλωσε πως “η Καλαμάτα και οι κάτοικοί της σας ευγνωμονούν για την παρουσία σας”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία αφιερωμένη στον εορτασμό της πολιούχου της πόλης Παναγίας Υπαπαντής, από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της μητρόπολης Μεσσηνίας.