Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 09:00

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος στην "Ε": “Αμεση προτεραιότητα η μικροπαραβατικότητα”

 

 

Στη νέα αυτοδιοικητική θητεία που εμπιστεύτηκαν οι δημότες Μεσσήνης στο Γιώργο Αθανασόπουλο δεσμεύεται πως θα εργαστεί εντατικά “για να μην νιώσουν οι πολίτες ούτε στιγμή εγκαταλελειμμένοι”. Ως άμεση προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Μεσσήνης θέτει τη διεκδίκηση από την Πολιτεία της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της μικροπαραβατικότητας και τονίζει πως “η ασφάλεια πρέπει να γίνει το οξυγόνο της πόλης και των χωριών μας”.

Επίσης, μιλά για τα δημόσια έργα με αναπτυξιακή δυναμική, την ανάγκη λειτουργίας του Δήμου Μεσσήνης “έξω από τα καθορισμένα πλαίσια”, τη διστακτικότητα στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των διαγωνισμών και τις προσπάθειες “να αποτρέψουμε ακατανόητες επιλογές και να περιορίσουμε αρνητικές συνέπειες” που έχουν παρουσιαστεί στη χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

- Οι δημότες Μεσσήνης επιβράβευσαν τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής δίνοντας ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στην παράταξή σας. Κάνοντας την ατομική και συλλογική αυτοκριτική σας, τι είναι αυτό ή αυτά που δεν θα κάνατε τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο;

Η επιβράβευση των δημοτών αποτελεί για εμάς μεγάλη ευθύνη. Οι πολίτες μας έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για όλους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη και το πρόβλημα. Ο δήμαρχος οφείλει να είναι διαρκώς δίπλα στο δημότη να ακούει και να προσπαθεί να δίνει λύσεις. Τα προβλήματα που μερικές φορές φαντάζουν για κάποιους μικρά είναι τεράστια για αυτόν που τα βιώνει. Το να καταλαβαίνεις το πρόβλημα και την ανάγκη είναι ιδιαίτερα σημαντικό και απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Η εντονότερη παρουσία και η ενασχόληση με τα προβλήματα  της καθημερινότητας θα αποτελέσει βασικό μας μέλημα τη νέα πενταετία. Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών. Από την αποκομιδή των σκουπιδιών μέχρι τη λακκούβα και τον αγροτικό δρόμο. Μάχη καθημερινή και διαρκής για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας. Οι πολίτες δεν πρέπει να νιώσουν ούτε στιγμή εγκαταλελειμμένοι. Γι’ αυτό θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να βελτιωθεί η κατάσταση.

- Το πρόβλημα της παραβατικότητας όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραμένει σοβαρό. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την αντιμετώπισή του;

Η παραβατικότητα είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που υπερβαίνει τα όρια του Δήμου και απαιτεί συνεργασία και ολοκληρωμένες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με το Δήμο, έθετα και θα συνεχίσω να θέτω το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί το θεωρώ κορυφαίο για την περιοχή μας. Η ασφάλεια πρέπει να γίνει το οξυγόνο της πόλης και των χωριών μας. Δεν σταματήσαμε στιγμή να ενδιαφερόμαστε και να ζητούμε αύξηση αστυνόμευσης, με πιο έντονη και ουσιαστική επιτήρηση, αλλά και πολιτικές που θα δημιουργούν ομαλές συνθήκες κοινωνικής συνύπαρξης. 

Θα συνεχίσω να δίνω προσωπικά καθημερινά τη μάχη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση της αστυνόμευσης αλλά και τη χρήση εποπτικών μέσων με κάμερες για τη φύλαξη της περιουσίας του Δήμου και των δημοτών. Ζητούμε από την πολιτεία την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της μικροπαραβατικότητας. Στέλνουμε παντού το μήνυμα και κυρίως στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ότι δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να ζούμε κάτω από το συγκεκριμένο καθεστώς παραβατικότητας και ανασφάλειας.

- Δήμαρχε, δρομολογούνται ή σχεδιάζονται δημόσια έργα που θα προσθέσουν αξία στο δήμο, και ποια είναι αυτά με σειρά σπουδαιότητας;

Η ολοκλήρωση των χωροταξικών ρυθμίσεων για το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Μεσσήνης αλλά και η διασύνδεση Δυτικής Παραλίας της Καλαμάτας με Μπούκα της Μεσσήνης στις εκβολές του Παμίσου μέσω γέφυρας, ανοίγει το δρόμο για την τουριστική ανάπτυξη. Οι πολεοδομικές μελέτες αποτελούν έτσι το  σημαντικότερο έργο υποδομής και είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσει τι χτίζεται και πού θα γίνει το απαραίτητο βήμα για την προσέλκυση επενδύσεων.  

Η προστασία του περιβάλλοντος  είναι το χρέος μας προς τις επόμενες γενιές και βασική προϋπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον. Σημαντικό έργο σε επίπεδο υποδομών είναι το δίκτυο αποχέτευσης και ο βιολογικός καθαρισμός Πεταλιδίου που κατασκευάζονται, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθεί αντίστοιχο έργο στην Αίπεια. Εξίσου σημαντικός είναι ο τομέας της καθαριότητας όπου θα ενισχυθεί και θα προωθηθεί με πιο δυναμικό τρόπο η ανακύκλωση.

Στο Δήμο Μεσσήνης τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν μια σειρά από οδικά έργα. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράκαμψη του Πεταλιδίου, έχει ξεκινήσει το Λάμπαινα – Μεσσήνη και θα ξεκινήσει το Καλαμάτα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος – Πύλος. Στο επίπεδο των οδικών αξόνων θεωρούμε ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση και θα δημιουργηθούν εντελώς νέα αναπτυξιακά δεδομένα.

Η βελτίωση των αγροτικών δρόμων μέσα από αξιοποίηση προγραμμάτων όπως έγινε και την προηγούμενη περίοδο θα διευκολύνει τους αγρότες και την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα. Η διαρκής στήριξη των αγροτών και των τοπικών προϊόντων αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Τρικόρφου είναι ένα έργο που θα υποστηρίξει την τοπική αγροτική παραγωγή, αλλά θα αποτελέσει και έργο πιλότο για την αξιοποίηση των διαθέσιμων νερών για άρδευση.

Η στήριξη του πολιτισμού με έργα όπως το Φιλοσοφικό  Κέντρο Μεσσήνης, η αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων και αθλητικών υποδομών μαζί με την αξιοποίηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα, συμπληρώνουν ένα πλέγμα δράσεων που στηρίζουν τους πολίτες και προσθέτουν αξία στην περιοχή μας.

- Ακούγονται ενστάσεις για τη χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ενώ φαίνεται να σκεπάζονται οι γραμμές του τρένου…

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και εγώ προσωπικά, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τις αντιρρήσεις μας για τη χάραξη του δρόμου. Υπενθυμίζω ότι έχει καταψηφιστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έχουν τεθεί συγκεκριμένα σημεία διαφωνίας. Ένα από αυτά, αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα για ορθολογική διέλευση και αξιοποίηση του νέου οδικού άξονα. Τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι εύκολα γιατί όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις, ο Δήμος Μεσσήνης χειροκροτούσε επιλογές οι οποίες σήμερα δύσκολα ανατρέπονται. Προσπαθούμε μέχρι την τελευταία ώρα να αποτρέψουμε ακατανόητες επιλογές και να περιορίσουμε αρνητικές συνέπειες.

- Παρατηρείται συχνά η καθυστερημένη έναρξη δημόσιων έργων και παρατάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τον χρόνο ολοκλήρωσής τους. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των διαγωνισμών δεν θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα της Αυτοδιοίκησης;

Το νομοθετικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα χρειάζεται αναμφίβολα προσαρμογές, ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο διπλός στόχος της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας. Η ισορροπία μεταξύ διαφάνειας και αποτελεσματικότητας είναι το κρίσιμο σημείο, γι’ αυτό υπάρχει διστακτικότητα στην αλλαγή. Υπάρχει ο φόβος ότι αν υπάρξει παρέμβαση υπέρ της αποτελεσματικότητας, θα πληγεί η διαφάνεια. Προσωπικά, θεωρώ ότι οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν απλούστερες και με απόλυτη διαφάνεια. Κρίσιμο όμως στοιχείο αποτελεί και η στελέχωση των Δήμων με το κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό. Οι Δήμοι και ειδικά οι περιφερειακοί, είναι υποστελεχωμένοι με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις και αδυναμίες. Ευελπιστούμε, πώς αφού έληξαν οι μνημονιακοί περιορισμοί, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουμε το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουμε αποτελεσματικότερα.

- Στην ορκωμοσία σας είπατε ότι ο Δήμος Μεσσήνης βρίσκεται σε μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα, κυρίως δημογραφικά. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρατε: “Ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας της υπαίθρου έχει κλείσει τον κύκλο του. Χρησιμοποιώντας τις πολιτικές του παρελθόντος δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα… Χρειάζεται να δούμε έξω από το σημερινό πλαίσιο”. Εξηγήστε μας, πώς;

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης και η ύπαιθρος της Μεσσηνίας συνολικά έχουν αδειάσει. Αυτό είναι μία εξελισσόμενη διαδικασία που έρχεται από περασμένες δεκαετίες και προχωρά με γεωμετρική πρόοδο. Ο τρόπος λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης χρειάζονται επαναπροσδιορισμό. Χρειάζεται να διαμορφωθούν πολιτικές με βάση αυτό που υπάρχει και όχι αυτό που νομίζουν κάποιοι ότι υπάρχει.

Ο Δήμος δε μπορεί να ασκήσει δημογραφική πολιτική ούτε να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα. Εμείς θέτουμε το πρόβλημα και λέμε: «ελάτε να σχεδιάσουμε πολιτικές οι οποίες θα κρατήσουν ζωντανή την ύπαιθρο». Δεν τρέφουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ξανά κεφαλοχώρια με 500 και 600 κατοίκους αλλά μπορούμε σε πρώτη φάση να φρενάρουμε τον κατήφορο και σταδιακά να δούμε τους οικισμούς της νέας εποχής και τη λειτουργία του Δήμου με βάση τα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Ως Δήμος, είμαστε σε πορεία μετάβασης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες, είναι να αρχίσουμε να βλέπουμε έξω από τα καθορισμένα πλαίσια.