Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 22:20

Σπύρος Χανδρινός: “Πρόβλημα η καθυστερημένη χρηματοδότηση των έργων”

Τα προβλήματα που προκαλούνται στην υλοποίηση των έργων από τις καθυστερήσεις στη ροή των χρηματοδοτήσεων, με κυριότερο τις αναθεωρήσεις και τις οικονομικές επιβαρύνσεις του δήμου, επισημαίνει ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Σπύρος Χανδρινός, σε γραπτή του δήλωση.

Με αφορμή την 2η παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου αγροτικής οδοποιίας στη Δ.Ε. Καλαμάτας, ο Σπ. Χανδρινός παρατηρεί:

“Η καθυστέρηση της ροής των χρηματοδοτήσεων αποτελεί πλέον μεγάλο πρόβλημα για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων εντός των συμβατικών χρονικών προθεσμιών.

Aυτό προέκυψε με σαφήνεια μετά από σχετική ερώτηση και παρέμβασή μου στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής για το έργο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας στη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας», προϋπολογισμού 1.087.000 ευρώ.
Στο συγκεκριμένο έργο που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου του 2023, έχει δοθεί παράταση 9 μηνών μέχρι 8 Ιουνίου του 2024.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι οι χρονικές παρατάσεις δημιουργούν οικονομικές υποχρεώσεις από την πλευρά της αναθέτουσας αρχής, αφού συνεχίζονται οι αναθεωρήσεις. Τα ποσά των αναθεωρήσεων, εάν δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι, είτε επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου είτε μειώνουν το φυσικό αντικείμενο, δηλαδή το έργο δεν ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις δημοπρατημένες μελέτες.

Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί σε ό,τι αφορά τις χρονικές παρατάσεις και να διεκδικούμε άμεσα τους πόρους που απαιτούνται για την πληρωμή των έργων, διότι εγκυμονεί έντονα ο κίνδυνος οι ανάδοχοι εργολάβοι να διεκδικήσουν σταλίες με δεδομένο, όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις, ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε δική τους υπαιτιότητα.

Το πρόβλημα των χρηματοδοτήσεων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και από άλλα προγράμματα είτε ευρωπαϊκά είτε του υπουργείου Εσωτερικών είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ένα από τα καίρια θέματα που απασχολεί την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), με δεδομένο ότι οι πόροι που εκχωρούνται στους δήμους είναι πολύ μειωμένοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες”.