Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 09:23

Ναυαγεί η προσπάθεια για χώρους στάθμευσης - Νέα επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας

 

Την διακοπή και την εκ νέου επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την μίσθωση ακινήτων - οικοπέδων, για δημιουργία ανοικτών χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στον Δήμο Καλαμάτας, πρόκειται να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα στις 7 το απόγευμα.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι στον διαγωνισμό του 2023 “κατατέθηκαν 12 προσφορές, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η α’ φάση της διαγνωστικής διαδικασίας και λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών προέκυψε νέα σύνθεση στην Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτων”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η προσπάθεια για την εξεύρεση χώρων στάθμευσης στην πόλη, με κατάλληλα οικόπεδα που θα προσφερθούν για ενοικίαση από τον δήμο, ξεκίνησε το 2020.

Στον πρώτο διαγωνισμό κατατέθηκε μία μόνο προσφορά και κηρύχθηκε άγονος.

Στον δεύτερο διαγωνισμό του 2023 υποβλήθηκαν 12 αιτήσεις για την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, προς ενοικίαση από τον δήμο, για τη στάθμευση αυτοκινήτων.

Τον περασμένο Ιούλιο ο αρμόδιος τότε αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης ενημέρωνε το Δημοτικό Συμβούλιο πως το θέμα “είναι στις Τεχνικές Υπηρεσίες, στο μέλος της Εκτιμητικής Επιτροπής - πολιτικό μηχανικό να μας εισηγηθεί την καταλληλότητα ή όχι”, των χώρων που προτείνονται.

 

ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα εξεύρεσης θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της Καλαμάτας και σε άλλες κρίσιμες περιοχές της πόλης εξακολουθεί να είναι σοβαρό κι επιδεινώνεται όσο δεν βρίσκεται λύση.

Στο σχέδιο τροποποίησης των όρων της διακήρυξης δημοπρασίας του 2023 που είχε εγκρίνει μη Οικονομική Επιτροπή του δήμου, αναφερόταν ότι τα ακίνητα - οικόπεδα θα πρέπει να βρίσκονται στις κάτωθι περιοχές: “1. Ράχη - Νέο Δημαρχείο (στις ζώνες Ε και ΙΑ των αντικειμενικών αξιών και πιο συγκεκριμένα, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 250 μέτρων εκατέρωθεν των οδών Αθηνών (μεταξύ Μπουλούκου και Αναξαγόρα) και Μανιακίου και 250 μέτρων δυτικά της οδού Μπουλούκου, έκταση έως 3.000 τ.μ. 2. Κεντρική πλατεία - Ιστορικό Κέντρο (στις ζώνες Θ και Β των αντικειμενικών αξιών εξαιρούμενου του τμήματος βόρεια της Κεντρικής Αγοράς παράλληλα με τον ποταμό Νέδοντα), έκταση έως 4.000 τ.μ. 3. Κέντρο (στις ζώνες Ζ και Γ των αντικειμενικών αξιών εξαιρούμενου του τμήματος 150 μέτρων ανατολικά της οδού Ακρίτα, έκταση έως 4.000 τ.μ. 4. Παραλία (στις ζώνες ΣΤ και Α των αντικειμενικών αξιών), έκταση έως 3.000 τ.μ. Όλα τα προσφερόμενα ακίνητα θα πρέπει να έχουν πρόσοψη και άμεση πρόσβαση στο δημοτικό οδικό δίκτυο, να είναι ανεξάρτητες ιδιοκτησίες και να επιτρέπεται η χρήση και η διαμόρφωσή τους.

Το ελάχιστο εμβαδό του κάθε οικοπέδου πρέπει να είναι 100 τετραγωνικά μέτρα (υπολογίζεται για 5 θέσεις στάθμευσης με μέση επιφάνεια 20 τετραγωνικά ανά θέση στάθμευσης συνυπολογιζομένων των απαραίτητων χώρων ελιγμών και κίνησης), όπως θα προκύπτει από το Κτηματολογικό Φύλλο και Διάγραμμα που θα προσκομισθεί από τον ιδιοκτήτη.

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 3 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης, με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 3 χρόνων, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο από τον Δήμο Καλαμάτας, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου”.

Γ.Σ.