Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 21:38

Ενταση σε μια ακόμα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας

Ακόμη μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, όπου κυριάρχησε η ένταση και οι διακοπές για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, με το δήμαρχο Γιώργο Λεβεντάκη να τα βάζει με την κυβέρνηση, τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και με πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για την όλη κατάσταση που παρακολουθούσαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Υπό αυτές τις συνθήκες ως συνήθως καμία διαδικασία δεν ακολουθήθηκε, αφού κυριαρχούσε η ένταση και οι έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις.

Αρχικά ξεκίνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου, που εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την αστυνόμευση με αφορμή και τις κλοπές σε καύσιμα και υλικά του δήμου, για τη μεταβίβαση ευθυνών στους δήμους χωρίς πόρους και την έλλειψη χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τίποτα υπόψη της, είπε: «Ευρωεκλογές έρχονται, δώστε τους το μήνυμα, δώστε τους 10% να φύγουν». Ευθύνες επέρριψε και στους πολίτες, που δεν ξεσηκώνονται για όλα αυτά που συμβαίνουν.
Σχετικά με την αστυνόμευση είπε ότι «υπάρχει έλλειψη και αδιαφορία του κράτους, όχι των αστυνομικών. Νιώθουμε απαξίωση και εγκατάλειψη. Είναι ανύπαρκτη η Αστυνομία, ή να τα κλείσουν τα τμήματα ή να τα κάνουν πολυδύναμα». Συνεχίζοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση σημείωσε πως δεν μπορούν να πανηγυρίζουν ότι αναβαθμιζόμαστε και τα λιμάνια να τα παίρνει ο καιρός, το φράγμα να έχει ρωγμή: «Ξεπουλήσανε τον τόπο μας. Πρέπει να διεκδικήσουμε, δεν είναι όλα ωραία και καλά όπως τα λένε».
Από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάιδω Παναγιωτοπούλου καταλόγισε στο δήμαρχο και στη δημοτική αρχή ότι δεν έχει αντιδράσει δυναμικά για το θέμα κατάργησης του Πρωτοδικείου και δεν πήρε καμία πρωτοβουλία ούτε κάλεσε τους φορείς της περιοχής να κινηθούν όλοι μαζί δυναμικά σε αυτό που πάει να γίνει με τον νέο δικαστικό χάρτη. «Έγινε ένα Δημοτικό Συμβούλιο αλλά μετά τι; Δεν έγινε τίποτα, πρέπει να υπάρξει έντονη διαμαρτυρία από όλους» τόνισε. Απαντώντας ο κ. Λεβεντάκης τόνισε πως και ψήφισμα εξέδωσαν και στη διαμαρτυρία των δικηγόρων συμμετείχε, ενώ στη συνέχεια της συζήτησης είπε πως στην κυβέρνηση δεν λαμβάνουν τίποτα υπόψη τους.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Άκης Κατρίτσης σημείωσε πως ο δήμαρχος αφιερώνει πάντα ένα ημίωρο καταγγέλλοντας επί παντός επιστητού. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα δήμαρχο φωτογράφο για τα προβλήματα» τόνισε, ενώ για το θέμα του Πρωτοδικείου είπε πως καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ανέβηκε στη «Διαύγεια». Κάπου εκεί άρχισαν οι έντονες αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις από το κοινό για τις διακοπές που έκανε ο δήμαρχος στον κ. Κατρίτση, υπήρξαν έντονες λεκτικές αντεγκλήσεις και η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγη ώρα.
Συνεχίζοντας ο κ. Κατρίτσης επεσήμανε για το θέμα του Πρωτοδικείου πως υπήρξε ένας επαναστατικός οίστρος και μετά τίποτα. Τόνισε πως έχει ανοίξει η ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου και εκεί πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Σημείωσε δε πως «μόνο από το δικό μας δήμο υπάρχει αφωνία για αυτό το θέμα, μόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος διαμαρτύρεται».
Τέλος η Κατερίνα Τσιγκάνου ζήτησε να εκδοθεί ένα ψήφισμα ότι συμπαραστέκονται στον διαρκή αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου και των πολιτών της Τριφυλίας και να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν.
Ο νέος γύρος έντονων αντιπαραθέσεων με εκ νέου διακοπή έγινε στη συζήτηση του πρώτου θέματος για την έγκριση του κανονισμού άρδευσης της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας, καθώς ανατρέπεται η μέχρι τώρα κατάσταση που ίσχυε από το 1972 και στον νέο κανονισμό μπαίνει άρθρο που αναφέρει την επιβολή τέλους άρδευσης. Οι πολίτες αλλά και οι αντιπολιτεύσεις που δεν ψήφισαν τελικά τον κανονισμό τόνισαν πως δεν υπήρχε τέλος άρδευσης και αυτό πρέπει να συνεχιστεί, καθώς το 1972 ο Δήμος Κυπαρισσίας πήρε το νερό από τις Βρύσες που πότιζαν τα κτήματά τους (στην περιοχή των Μύλων) με φυσική ροή για τις ανάγκες υδροδότησης της πόλης και σε αντιστάθμισμα υπήρξε η γραπτή δέσμευση ότι θα τους παρέχει νερό από τον Αρκαδικό ποταμό με αντλιοστάσιο.
Στην εισήγηση του νέου κανονισμού ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως πρέπει να μπει το άρθρο για το τέλος, καθώς διαφορετικά δεν μπορούν να εγκριθούν πληρωμές για ζημιές που γίνονται στα αντλιοστάσια, λέγοντας ότι σε άλλο χρόνο θα δουν το ποσό του τέλους. Απέναντι στις έντονες αντιδράσεις των πολιτών, έντονη ήταν και η αντίδραση του δημάρχου λέγοντας ότι θα πρέπει να πληρώνουν.
Τελικά με τις ψήφους των συμβούλων της συμπολίτευσης πέρασε ο νέος κανονισμός που περιλαμβάνει και το επίμαχο άρθρο για τον καθορισμό τέλους άρδευσης.

Κ.Μπ.