Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 18:43

Τζαμουράνης για λογοδοσία δημοτικής αρχής: “Μισές αλήθειες και αποποίηση ευθυνών”

Για μισές αλήθειες, για το ό,τι δεν αναγνωρίζει τα προβλήματα και φορτώνει σε άλλους τις ευθύνες, επικρίνει τη δημοτική αρχή Καλαμάτας, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Βασίλη Τζαμουράνη, ενημερώνοντας και σχολιάζοντας τη 2η λογοδοσία, τις απαντήσεις που δόθηκαν στα θέματα που έθεσε.

Για το θέμα της μαρίνας επισημαίνει πως “ο δήμαρχος είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. θέτει ζήτημα κυριότητας της χερσαίας ζώνης της, ότι ο Δήμος Καλαμάτας θεωρεί ότι ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος, αλλά παρόλα αυτά περιμένει οδηγίες από το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.”.

Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η παράταξη “Καλαμάτα_Μετά” αναφέρει:
“Με προβληματισμό είδαμε και στη 2η λογοδοσία της δημοτικής αρχής Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 15 Μαΐου το απόγευμα, να επαναλαμβάνεται ότι και στην 1η. Δηλαδή, τη δημοτική αρχή να επιμένει στις μισές
αλήθειες, να μην αναγνωρίζει τα προβλήματα, να φορτώνει σε άλλους τις ευθύνες για ό,τι δεν προχωρά, ουσιαστικά να κρύβεται από το χρέος που της ανέθεσαν οι ψηφοφόροι στις εκλογές, να σηκώσει τα μανίκια και να δουλέψει για να ξεκολλήσουν τα πράγματα.

Ο επικεφαλής της ‘Καλαμάτα_Μετά’ Βασίλης Τζαμουράνης, με την ερώτησή του για το ‘Αντώνης Τρίτσης’ ουσιαστικά ανέδειξε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται ‘στον αέρα’, αφού ο ίδιος ο κ. δήμαρχος αναγκάστηκε να δηλώσει πως ‘και εγώ ανησυχώ’ για το αν θα υλοποιηθούν τελικά έργα που έχουν ενταχθεί. Ο ισχυρισμός του κ. Βασιλόπουλου ήταν ότι η ανησυχία οφείλεται στην κατεύθυνση πόρων προς τον Θεσσαλικό κάμπο, για την ανάταξή του μετά την καταστροφή.
Παρά την προσπάθεια του κ. δημάρχου να παρουσιάσει μια ιδανική εικόνα ότι η δημοτική αρχή ενέταξε πληθώρα έργων στο ‘Αντώνης Τρίτσης’, η ουσία είναι ότι λίγα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά με σοβαρές καθυστερήσεις μάλιστα. Πέρα απ΄ αυτά ο κ. Τζαμουράνης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει, κάτι που δεν το έκανε, ότι είναι άλλο η χρηματοδότηση μιας μελέτης και άλλο η χρηματοδότηση του έργου της μελέτης. Και ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί, για επικοινωνιακούς λόγους, να συνεχίζει να λέει ότι, για παράδειγμα, έχει ενταχθεί με 17 εκ. ευρώ το έργο των αναπλάσεων στο ανατολικό κέντρο, ενώ αυτό που έχει ενταχθεί είναι οι μελέτες, που ακόμη βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο…

Ο Σπύρος Χανδρινός με την ερώτησή του ανέδειξε ότι ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται ακόμη στο μηδέν σε ό,τι αφορά το Παλαί Ντε Σπορ στην βορειοδυτική Καλαμάτα, παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις του κ. δημάρχου για τις συναντήσεις του με κυβερνητικά και άλλα στελέχη για το συγκεκριμένο έργο. Και σε αυτό το θέμα ο κ. δήμαρχος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε στασιμότητα και ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο για την
υλοποίησή του. Σε ό,τι αφορά τη μαρίνα Καλαμάτας, ο κ. Βασιλόπουλος, που κάθε φορά δηλώνει και κάτι διαφορετικό, στον απολογισμό, αφού ο κ. Χανδρινός τον κάλεσε να απαντήσει αν αληθεύει ότι δηλώνει σε πολίτες πως η μαρίνα δεν ανήκει πια στον δήμο, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. θέτει ζήτημα κυριότητας της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, ότι ο Δήμος Καλαμάτας θεωρεί ότι ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος, αλλά παρόλα αυτά περιμένει οδηγίες από το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. για το τι θα κάνει με την εταιρία που εξακολουθεί να μένει στη μαρίνα, παρότι η σύμβαση έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου. Η μαρίνα είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου και η δημοτική αρχή δεν μπορεί να το διαχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο. Επιτέλους ας υπερασπιστούν τα συμφέροντα του δήμου.

Ο Δημήτρης Φαββατάς με τη δική του ερώτηση για τα κληροδοτήματα του Δήμου Καλαμάτας, ανάγκασε τη δημοτική αρχή να παρουσιάσει τα - απολύτως απογοητευτικά - στοιχεία που δείχνουν ότι από τα συνολικά 10 κληροδοτήματα εκείνα που έχουν αξιοποιηθεί και υπηρετούν τη βούληση του διαθέτη τους είναι μόλις τα μισά! Ζητάμε από τη δημοτική αρχή να εργαστεί πιο εντατικά, πιο συστηματικά και να αξιοποιηθεί η περιουσία των κληροδοτημάτων για να γίνει πράξη ο σκοπός του κάθε διαθέτη, που σε κάθε περίπτωση είναι κοινωνικός, με την απόδοση βοηθημάτων σε ευάλωτους πολίτες, με την υποστήριξη μαθητών που αριστεύουν, με τη στήριξη κοινοτήτων για κοινοτικά έργα.

Από την ερώτηση του Κώστα Τσαπόγα φάνηκε ότι έναν ολόκληρο χρόνο μετά τον τεράστιο κίνδυνο που αντιμετώπισαν η Καλαμάτα και οι κάτοικοί της, όσον αφορά την ύδρευση, λόγω της ζημιάς στη δεξαμενή του Πηδήματος, η δημοτική αρχή δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη το σοβαρό πρόβλημα, παρότι μάλιστα, όπως λέει ο κ. δήμαρχος, υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση. Έναν ολόκληρο χρόνο μετά δεν έχει αποφασίσει ακόμη η δημοτική αρχή που θα κατασκευάσει την αναγκαία εξισωτική δεξαμενή και η πόλη της Καλαμάτας θα περάσει ένα ακόμη καλοκαίρι ελπίζοντας ότι θα είναι τυχερή και δεν θα συμβεί πρόβλημα στην προσωρινή λύση που είναι σε εφαρμογή. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι το έργο της νέας μεγάλης δεξαμενής της Καλαμάτας, ουσιαστικά έχει ‘παγώσει’, διότι υπάρχουν θέματα που δεν έχουν προχωρήσει με τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, το δρόμο πρόσβασης κ.ά.

Ο Γιώργος Σωφρονάς με την ερώτησή του ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το έργο της αναδιάταξης της πλατείας 23ης Μαρτίου και ιδιαίτερα όσον αφορά τη διασπορά των προτομών των ηρώων του ‘21. Με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν οι προτομές δεν τιμάται η ιστορική μνήμη, ωστόσο η δημοτική αρχή αντί να αναφερθεί και να απαντήσει επί της ουσίας του θέματος, έκανε μια τεχνοκρατική τοποθέτηση, λέγοντας ότι εφαρμόστηκε ό,τι προέβλεπαν οι
μελέτες, οι εγκρίσεις και οι άδειες του έργου. Εμείς πιέσαμε να επανεξεταστεί το θέμα και να εφαρμοστούν διορθωτικές λύσεις, κάτι που τελικά η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να πει ότι θα το δει όταν το έργο ολοκληρωθεί. Επιπλέον ο κ. Σωφρονάς παρουσίασε τις θέσεις επί του θέματος του σημαντικού συμπολίτη μας γλύπτη Χρήστου Ρηγανά, παρουσιάζοντας και πρόταση για την τιμητική του διάκριση από τον δήμο μας.

Η Ευγενία Κούβελα - Κάτσαρη με την ερώτησή της αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, τη συντήρηση και αναβάθμιση των χώρων της. Η κ. Κούβελα σημείωσε ότι η Αγορά κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, διευκρινίζοντας ότι αυτό που τους εντυπωσιάζει είναι τα τοπικά προϊόντα που βρίσκουν εκεί και όχι οι χώροι της ΚΑΚ. Επιπλέον έθεσε το θέμα της διαφανούς λειτουργίας της Κεντρικής Αγοράς, επικεντρωμένα στην εξυπηρέτηση των επαγγελματιών, των παραγωγών και των καταναλωτών, χωρίς άλλες σκοπιμότητες”.