Σάββατο, 28 Μαϊος 2016 07:51

Τροποποίηση του ΓΠΣ προωθεί ο Νίκας μετά την απόφαση του ΣτΕ

Γράφτηκε από τον
Τροποποίηση του ΓΠΣ προωθεί ο Νίκας μετά την απόφαση του ΣτΕ

Στην τροποποίηση του ΓΠΣ του 2011 θέλει να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Καλαμάτας, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του.

Αυτό είπε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας χθες το μεσημέρι, προσθέτοντας ότι η ενημέρωση του δήμου έγινε «από δημοσιεύματα».

Στη δήλωσή του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου, ο Π. Νίκας αναφέρει ειδικότερα τα εξής:

«Ο Δήμος Καλαμάτας ενημερώθηκε από δημοσιεύματα για την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του, καθώς και των προσφυγών πολιτών, κατά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου 2011. Με δεδομένο ότι ο δήμος δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα τελεσίδικες, επισημαίνονται τα εξής:

- Ο Δήμος Καλαμάτας πρόκειται να προβεί άμεσα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την τροποποίηση-αναθεώρηση του ΓΠΣ του 2011. Για το σκοπό αυτό, θα κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες με πρώτη την ανάθεση σύνταξης σχετικής μελέτης τροποποίησης.

- Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο δήμος μπορεί να προχωρήσει άμεσα στις πολεοδομικές μελέτες των νέων επεκτάσεων σχεδίου πόλης, που προβλέπονται από το γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο 2011 και συγκεκριμένα, α) στην Ανατολική Παραλία από τη Ναυαρίνου μέχρι τη Λακωνικής (πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής) και β) στην πρώην Δυτική ΖΕΠ στα Πλακωτά (πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής).

Επίσης, θα προχωρήσει στην προκήρυξη των μελετών πράξης εφαρμογής όσον αφορά στην Παραλία Βέργας και τη Μικρή Μαντίνεια, παράλληλα με την προώθηση έγκρισης των σχετικών πολεοδομικών μελετών».

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της «Φάρις» Θανάση Ηλιόπουλου, ο οποίος είπε ότι η απόφαση είναι προς θεώρηση, προσθέτοντας ότι γι’ αυτή ο δήμος έχει ενημερωθεί προφορικά, από την δικηγόρο Γεωργία Λογοθέτη που παρακολουθούσε την υπόθεση της προσφυγής στο ΣτΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακριβής ενημέρωση ως προς το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης, λέγοντας στη συνέχεια ότι μεταξύ των πιθανών αιτιών ενδεχομένως να είναι η απουσία Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το ΓΠΣ.

 

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER