Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 17:29

Παζάρια για τον νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση

Λίγο πριν καταθέσει για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον νέο "Καλλικράτη", η κυβέρνηση παζαρεύει με τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης το όριο θητειών και το πλαφόν για την είσοδο ενός συνδυασμού στο συμβούλιο.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες αντιδρούν στη θέσπιση όριου στη θητεία των αιρετών (δύο για την πενταετία, τρεις για την τετραετία), και η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις αντιδράσεις φαίνεται ότι θα αποσύρει τη σχετική διάταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση πού επιβαλλόταν όριο στις θητείες, δεν θα μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, καθώς μετρά ήδη 3 θητείες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει για την απλή αναλογική, αλλά σκέφτεται σοβαρά να προτείνει πλαφόν από 2% έως και 8% για να λάβει έδρα ένας συνδυασμός. Πιθανώς το 2% θα ισχύσει στους μεγάλους δήμους και το 8% στους μικρούς.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση, ενώ αρχικά σκεφτόταν να προτείνει την επαναφορά της τετραετούς θητείας τόσο για τους δήμους όσο και για τις περιφέρειες, τώρα δείχνει διατεθειμένη να... χαρίσει ένα χρόνο θητείας και να διατηρήσει την πενταετία.

Οσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, η κυβέρνηση επιμένει να διεξάγονται τη δεύτερη και την τρίτη (αν χρειαστεί β' γύρος) Κυριακή του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2019. 

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι στις 17 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ενώ στις 18-19 του μήνα θα διεξαχθεί, επίσης στην Αθήνα, κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, με στόχο να κατατεθούν κοινές προτάσεις για τον νέο "Καλλικράτη".

Θ.Λ.