Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 21:02

Καθυστέρηση στη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο (βίντεο)

 

Ανοιχτό χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία των μονάδων διαχείρισης των απορριμμάτων άφησε χθες βράδυ από την Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τονίζοντας πως η ΣΔΙΤ είχε προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η σημερινή περιφερειακή αρχή για να μην ακυρώσει τη σύμβαση και πάει πίσω μια πενταετία το πρόγραμμα διαχείρισης των σκουπιδιών.

Ο περιφερειάρχης παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση εξαιτίας της εξάμηνης παράτασης που έχει δώσει η κυβέρνηση σε όλες τις εργολαβίες. Ο κ. Νίκας είπε επίσης ότι οι δήμοι απέρριψαν την πρόταση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για διαχείριση όλων απορριμμάτων από τον Ιανουάριο στην Παλαιόχουνη και μεταφοράς των υπολειμμάτων για ταφή στην Καλλιρρόη. Ο κ. Νίκας άφησε να εννοηθεί ότι οι δήμοι απέρριψαν την πρόταση για οικονομικούς λόγους και κυρίως επειδή δεν θέλουν να αναλάβουν τα έξοδα μεταφοράς στην Παλαιόχουνη.

Μιλώντας για την ΣΔΙΤ, ο κ. Νίκας είπε ότι στην αρχή της θητείας του βρέθηκε σε δίλλημα για την συνέχιση της εξαιτίας των  προβλημάτων που είχε η σύμβαση, αλλά τελικά η περιφερειακή αρχή συναποφάσισε με την κυβέρνηση να συνεχιστεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χανόταν μια επιπλέον πενταετία. Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων  επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις από το 2013 μέχρι σήμερα λέγοντας ότι θα γίνει προσπάθεια διαπραγμάτευσης της τιμής που θα πληρώνουν οι δήμοι.

Θ.Λ.