Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 12:20

Σε Μαραθούπολη, Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά και λιμάνι Κυπαρισσίας ο Δημ. Πτωχός

Έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Τριφυλίας επισκέφθηκε χθες ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός και ενημερώθηκε για την πορεία τους αλλά και για προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Αρχικά επισκέφθηκε το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, όπου υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίησή του έργου, με επαγγελματίες της περιοχής και αλιείς να εκφράζουν έντονα παράπονα ότι λόγω των εργασιών και των καθυστερήσεων δεν μπορούν να εργαστούν. Όπως τονίστηκε, μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο - Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του προσήνεμου μόλου, ώστε να μην υπάρξουν τα προβλήματα και οι ζημιές που δημιουργήθηκαν από τον καιρό φέτος, ενώ ο κ. Πτωχός ζήτησε την παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος μήνα - μήνα.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το δρόμο Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά, όπου ενημερώθηκε πως το πρώτο τμήμα του Γαργαλιάνοι - Λαγκούβαρδος θα έχει παραδοθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα υπολείπονται συμπληρωματικά έργα, όπως ο ηλεκτροφωτισμός.
Τέλος επισκέφθηκε το λιμάνι της Κυπαρισσίας, όπου διαπιστώθηκε πως πέρα από τις εργασίες που χρειάζονται για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί από καιρικά φαινόμενα, χρειάζεται και επέκταση του προσήνεμου μόλου. Ο κ. Πτωχός σημείωσε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι περιορισμένα.
Σε δηλώσεις του σχετικά με τα έργα που επισκέφθηκε, ο περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων: «Προσπαθούμε να συντονίσουμε υπηρεσίες, αναδόχους και ό,τι άλλο χρειάζεται, προκειμένου να έχουμε συγκεκριμένα όποια προβλήματα αναδεικνύονται και να προγραμματίζουμε καλύτερα την υλοποίηση των έργων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε καλά χρονοδιαγράμματα και για το καταφύγιο Μαραθόπολης και για το δρόμο. Ένα τμήμα του δρόμου θα μπορούμε να το παραδώσουμε μέχρι το τέλος καλοκαιριού, θα πρέπει να κοιτάξουμε κάποια σύνοδα έργα που δεν υπάρχουν στις αρχικές συμβάσεις, όπως ο ηλεκτροφωτισμός, αλλά και κάποια αντιπλημμυρικά, ενώ να προσθέσουμε ότι με δεδομένο ότι προχωρά το δίκτυο άρδευσης από το Φιλιατρινό να γίνουν κάποιες προβλέψεις, ώστε να μπορέσει να περάσει το δίκτυο προς τους παραγωγούς.
Για το αλιευτικό καταφύγιο ακούσαμε πολλά παράπονα, τα αντιλαμβάνομαι πλήρως. Είναι ένα έργο το οποίο είναι πολλά χρόνια σε λειτουργία, είχε κάποιες ζημιές, υπάρχει πρόβλημα με ανεύρεση ογκολίθων, καθώς δεν υπάρχουν ενεργά λατομεία, είναι προβλήματα τα οποία όμως πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύντομα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, αφού ζήτησε επιπλέον χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, τόνισε: «Τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα από όσο ακούσαμε, δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν κάποιες επιπρόσθετες εργασίες για την εξασφάλιση της ασφάλειας του λιμανιού του Μαράθου, όπως επίσης και για το λιμάνι της Κυπαρισσίας, για το οποίο ανησυχώ ότι θα υπάρχουν προβλήματα. Έχει γίνει σπουδαία δουλειά, αλλά αν δεν συνεχιστεί και δεν ενισχυθεί οικονομικά, ώστε να γίνει ο προσήνεμος μόλος, το λιμάνι θα ξανασηκωθεί. Αυτά τα οποία λέμε είναι πραγματικά, ξέρουμε τις καλές προθέσεις του περιφερειάρχη και θέλουμε ό,τι γίνεται να γίνεται σωστά για το καλό του τόπου. Το λιμάνι της Κυπαρισσίας έχει «φάει» πολλά εκατομμύρια χωρίς κανένα αποτέλεσμα και το λιμάνι της Κυπαρισσίας θα δώσει ανάπτυξη σε όλη την περιοχή, σε όλη την Τριφυλία».
Να σημειωθεί ότι τον κ. Πτωχό συνόδευαν οι αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος, Ανδρέας Τσουκαλάς, Μαρία Οικονομάκου και Τάσος Αδαμόπουλος, ο Γιώργος Μουταφίδης διευθυντής Τεχνικών Έργων και ο Μιχάλης Σμυρνιώτης επιβλέπων μηχανικός.

Κ.Μπ.