Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 13:30

Καταφύγιο για 200 αδέσποτα στην Τρίπολη – Τι λέει ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης

Ενα από τα πιο σύγχρονα καταφύγια διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς διαθέτει ο Δήμος Τρίπολης. Ενα καταφύγιο που έχει βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της εικόνας των αδέσποτων ζώων στην Τρίπολη και στα χωριά, στην υγεία και στο μη πολλαπλασιασμό τους.

Το καταφύγιο που βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, στα διόδια της Νεστάνης, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, σε δύο φάσεις, καθώς η επέκταση ήταν αναγκαία. Πρόκειται για μια δράση που αξίζει να υλοποιηθεί και σε άλλους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ελλάδας.

Του Γιάννη Σινάπη

 “Από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, είναι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς”, μας λέει, αρχικά, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης.

Μας ενημερώνει ότι, όταν το 2020 βγήκε πρόσκληση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων, ο δήμος υπέβαλε πρόταση κι εγκρίθηκε.

“Δημοπρατήσαμε και κατασκευάσαμε ένα καταφύγιο το οποίο θεωρώ - σύμφωνα και με τις απόψεις αυτών που το έχουν επισκεφθεί -, ότι είναι από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα δημοτικά καταφύγια στη χώρα μας”, παρατηρεί ο δήμαρχος.

Αυτή τη στιγμή έχει μια δυναμικότητα φιλοξενίας 200 ζώων σε συνθήκες άριστες, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία. Εχει χώρο για τους επισκέπτες, για να βγαίνουν βόλτα τα ζώα, οργανωμένο κτηνιατρείο, πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο για τις στειρώσεις. Υπάρχει κτηνίατρος με σύμβαση που παρακολουθεί κάθε μέρα την υγεία των ζώων, στειρώνει, τσιπάρει κι εμβολιάζει.

Οταν υπάρχει ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς ο Δήμος Τρίπολης το περισυλλέγει, όπως υποχρεούται, το υποβάλει σε όλες τις εξετάσεις για να διαπιστωθεί η υγεία του, το εμβολιάζει για νόσους παρασιτικές, το στειρώνει, το φιλοξενεί για ένα διάστημα στο καταφύγιο και μετά το επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον.

“Το ό,τι μπορούμε να φιλοξενήσουμε προσωρινά και να παρέχουμε κτηνιατρική φροντίδα σε άρρωστα ζώα, παίζει σημαντικό ρόλο στο συνολικό πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων”, εκτιμά ο κ. Τζιούμης.

Ωστόσο, παραδέχεται πως “δεν λύνει όλα τα προβλήματα” κι εξηγεί: “Για να περιοριστεί ο πληθυσμός των αδέσποτων πρέπει οι ιδιοκτήτες των ζώων να τα φροντίζουν, να μην τα εγκαταλείπουν. Γιατί τα ζώα δεν είναι αδέσποτα. Και ειδικά σε επαρχία, όπως είναι ο Δήμος Τρίπολης με 78 χωριά, όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ζώα, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, τα ζώα αυτά πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και γίνονται μετά αδέσποτα”.

Ο Δήμος Τρίπολης ζητεί να εφαρμοστεί ο νόμος, όχι μόνο ως προς τον δήμο, αλλά και προς τους ιδιοκτήτες, γιατί και αυτοί έχουν υποχρεώσεις: να στειρώνουν το ζώο τους, να το εμβολιάζουν, να το τσιπάρουν.

“Δυστυχώς, ενώ υπάρχει και καλώς υπάρχει μια φροντίδα της πολιτείας να ελέγχει τους δήμους να
εφαρμόζουν τον νόμο, δεν υπάρχει και η αντίστοιχη αυτή επιμέλεια, προς τους ιδιοκτήτες των ζώων. Και όταν κάποιος το βαρεθεί, πάει και το παρατάει”, λέει με παράπονο ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες υιοθεσίας των ζώων και αυτό το έχουν ξεκινήσει στον Δήμο Τρίπολης. Εχουν φτιάξει σάιτ του καταφυγίου με τα ζώα που έχουν, αρχίζουν να μπαίνουν τα ζώα με φωτογραφίες κι έχουν κάνει συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας, την “Save a greek stray” της κ. Λάτση.

“Μας βοηθούν πάρα πολύ στη διαχείριση και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην υιοθεσία και αρκετά ζώα, από εδώ, από την Τρίπολη έχουν υιοθετηθεί από ανθρώπους στην Αθήνα και αλλού”, μας πληροφορεί ο κ. Τζιούμης και καταλήγει: “Θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση να εφαρμόζεται ο νόμος από όλους. Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και το εθνικό μητρώο, η πλατφόρμα που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών. Κι εκεί είναι υποχρεωμένοι όλοι να βάζουν τα ζώα τους και ο δήμος και ο κάθε ιδιοκτήτης. Είμαστε στην αρχή μιας πορείας που αν εφαρμοστεί ο νόμος προς όλες τις κατευθύνσεις και υπάρξει και η αντίστοιχη συνείδηση από τους πολίτες, είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Γιατί είναι ντροπή να βλέπεις ζώα στον δρόμο να λιμοκτονούν, να πεθαίνουν”.

[Αρθρο από το περιοδικό «Περισκόπιο» - Τεύχος Απριλίου]