Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 07:45

Με φόντο τον Τατούλη και τα σκουπίδια: Η στάση του Νίκα στις ισορροπίες της ΠΕΔ

Σε αναμέτρηση για δυνατούς παίκτες εξελίσσεται η εκλογή νέας διοίκησης στην ΠΕΔ Πελοποννήσου, αφού καμία παράταξη δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εκλέξει πρόεδρο, ενώ παράλληλα η επικρατούσα ασταθής πολιτική ισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνεργασίες. Σε κάθε περίπτωση ρυθμιστές για την εκλογή του προέδρου είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, που δεν ψηφίζει τον δήμαρχο Αργους - Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο επειδή είναι εκλεκτός του Τατούλη και οι μειοψηφίες που έχουν πολλούς λόγους για να δώσουν ένα πολιτικό χαστούκι στην αλαζονεία της περιφερειακής αρχής.

Αν συμπλεύσουν Νίκας και μειοψηφίες θα εκλέξουν πρόεδρο που θα διαπραγματευτεί τους όρους διαχείρισης των σκουπιδιών. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραδώσουν τα σκουπίδια στον Τατούλη άνευ όρων και σύμφωνα με το σκουπιδοδιαγωνισμό που προβλέπει κατώτατη εγγυημένη ποσότητα.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της Τρίπολης, συνέρχεται το νέο Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου για να εκλέξει τον πρόεδρο της ένωσης. Ο πλειοψηφών δήμαρχος Αργους - Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, από το συνδυασμό των αυτοδιοικητικών της Ν.Δ., είναι θεωρητικά το φαβορί, καθώς η παράταξη έχει την πλειοψηφία, τα 11 από τα 21 μέλη του Συμβουλίου. Ομως η άρνηση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, απερχόμενου προέδρου της Ενωσης, να τον στηρίξει, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με αβεβαιότητα για την εκλογή του και ενδεχόμενο ανατροπής. Ο κ. Νίκας και οι μειοψηφίες έχουν καθοριστικό ρόλο.
Η αντίδραση του κ. Νίκα δεν είναι φιλολογικού περιεχομένου, καθώς έχει διακηρύξει επανειλημμένα ότι έμεινε μόνος του στην ΠΕΔ, να στηρίζει τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της ένωσης για τη διαχείριση των σκουπιδιών και την κατανομή των έργων του ΕΣΠΑ, κόντρα στην πολιτική, στα "έργα και τις ημέρες" του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Ο δήμαρχος Καλαμάτας θύμωσε ακόμα περισσότερο με τον πόλεμο που δέχτηκε στο παρασκήνιο και το "κόντυμα" στις εκλογές της ΠΕΔ, όπου υπήρχε γραμμή του συστήματος Τατούλη και της Ν.Δ. για να καταψηφιστεί και να του "κοπεί ο τσαμπουκάς". Αποτέλεσμα ήταν να πάρει μόλις 30 ψήφους, 2 περισσότερες από τον τελευταίο εκλεγέντα, παρότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο μεγαλύτερος δήμος στην Περιφέρεια και με τους περισσότερους εκπροσώπους, ενώ ο Δημ. Καμπόσος και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, εκλεκτοί Τατούλη και Ν.Δ., σάρωσαν με 45 και 44 ψήφους αντίστοιχα.
Για να εκλεγεί ο Δημ. Καμπόσος, σε περίπτωση που ο Παν. Νίκας δεν ενδώσει στις πιέσεις και τις απειλές για "τιμωρία" του ίδιου και του Δήμου Καλαμάτας, χρειάζεται μία ψήφο από τις μειοψηφίες.
Να επισημανθεί ότι από τη γενική συνέλευση της ΠΕΔ υπάρχει και μια πρόταση του δημάρχου Καλαμάτας για «ένα μίνιμουμ ενότητας, να συγκροτηθεί προεδρείο διαπαραταξιακό, διακομματικό, διαφόρων αποχρώσεων που μετέχουν στο Δ.Σ. της ΠΕΔ».
Υπενθυμίζουμε ότι στο νέο Δ.Σ. της ΠΕΔ έχουν εκλεγεί:
- Από την Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (ΑΔΑΚ) - 11 έδρες: Οι δήμαρχοι Δημήτρης Καμπόσος, Στάθης Αναστασόπουλος, Κώστας Γκάτζιος, Παναγιώτης Νίκας, Παναγιώτης Κατσίβελας, Αννίβας Παπακυριάκος, Κώστας Καλαντζής, Δημήτρης Σφυρής. Και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Σμυρνιώτης, Σταύρος Αργειτάκος, Γιώργος Μπαχούμας.
- Από την Ανεξάρτητη Πελοπόννησο (ΠΑΣΟΚ) - 6 έδρες: Οι δήμαρχοι Δημήτρης Παυλής, Σπύρος Σταματόπουλος, Γιώργος Γκιώνης, και οι Δημήτρης Βόσνος, Αναστάσιος Γκιόλης, Γιάννης Χριστόπουλος.
- Από την Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου (ΣΥΡΙΖΑ) - 3 έδρες: Οι σύμβουλοι Σταμάτης Μπεχράκης, Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου, Μανώλης Μάκαρης.
- Επίσης, ο μεμονωμένος υποψήφιος (ανεξάρτητος αριστερός) Βαγγέλης Βαλιώτης.
Γ.Σ.