Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 14:49

Πελοπόννησος: Δεν εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη ο Γιώργος Μπουλούκος

Γράφτηκε από τον
Πελοπόννησος: Δεν εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη ο Γιώργος Μπουλούκος

Και η δεύτερη προσπάθεια για την εκλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης απέβη άκαρπη, προχθές το απόγευμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Η περιφερειακή αρχή επέμεινε στην υποστήριξη του Μεσσήνιου στην καταγωγή δικηγόρου Γιώργου Μπουλούκου, αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ παρατάξεις της μειοψηφίας τάχθηκαν υπέρ του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης Δημήτρη Κωστόγιαννη.
Μετά από έντονη αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση, στην ψηφοφορία που έγινε, ψήφισαν 47 σύμβουλοι. Ο Γ. Μπουλούκος πήρε 32 ψήφους (της πλειοψηφίας και την ψήφο του Δ. Δολτσινιάδη της "Ελληνικής Αυγής"), ο Δ. Κωστόγιαννης 12 ψήφους (των παρατάξεων Βουδούρη και Δέδε) και βρέθηκαν 2 άκυρα και 1 λευκό.
Ο Γ. Μανώλης επέκρινε την περιφερειακή αρχή που ζήτησε συναίνεση από ανθρώπους τους οποίους έχει χαρακτηρίσει φασίστες, χουλιγκάνους και λούμπεν.
Ο Π. Κάτσαρης ζήτησε την κατάργηση του Συμπαραστάτη και δε συμμετείχε στην ψηφοφορία, ενώ η Δ. Λυμπεροπούλου τάχθηκε υπέρ του θεσμού και της αναβάθμισής του.
Επίθεση στη μείζονα μειοψηφία εξαπέλυσε η αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου, κάνοντας λόγο για «απόλυτη θεατρική παράσταση», «μικροπολιτική» και «λαϊκισμό».
Ο Οδ. Βουδούρης επεσήμανε ότι «ο κ. Μπουλούκος ταυτίζεται με μια παράταξη, η αξιολόγηση του έργου του διχάζει, ενώ το έργο και η πορεία του κ. Κωστόγιαννη δεν διχάζει». Και πρότεινε συναινετική λύση στο πρόσωπο του κ. Κωστόγιαννη.
Ως συνήθως, ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης κατηγόρησε τη μειοψηφία για «οπαδική λειτουργία που καμία σχέση δεν έχει με την πολιτική».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σε χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται ότι ο περιφερειάρχης «τόνισε, επίσης, ότι η απαίτηση για συναίνεση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί αυτοσκοπό, ούτε μηχανιστική επίκληση, παρά να αποδεικνύεται καθημερινά και εμπράκτως, "ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους Πελοποννήσιους πολίτες", όπως ανέφερε και υπογράμμισε τη σημασία της εκλογής του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, ώστε να εκσυγχρονιστεί το σύστημα διοίκησης της Περιφέρειας στο επίπεδο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Ο κ. Τατούλης επέκρινε σφόδρα τη στάση της αντιπολίτευσης να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την πρόταση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης για τη θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, επιχειρώντας ταυτόχρονα να τον προσδιορίσει πολιτικά και κομματικά, όταν ο θεσμικός του ρόλος είναι τελείως διακριτός. Ο κ. Τατούλης στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου να αποσύρει την υποψηφιότητά του, εξαίροντας ταυτόχρονα και την επαγγελματική του υπόσταση και τη θαρραλέα και διεκδικητική του θεσμική λειτουργία. Ο περιφερειάρχης από την άλλη πλευρά επισήμανε τον καίριο διαμεσολαβητικό ρόλο του θεσμού του Συμπαραστάτη και ανέφερε ότι ο κ. Μπουλούκος, το διάστημα που υπηρέτησε το θεσμό προσέφερε σημαντικό έργο, το οποίο ήταν μάλιστα κατά πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από το αντίστοιχο του Συμπαραστάτη στην Περιφέρεια Αττικής».
Σε χθεσινή ανακοίνωση της παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα", επισημαίνεται:
«Ανεξάρτητα από τα επαγγελματικά του προσόντα, ο κ. Μπουλούκος έχει ταυτιστεί με την παράταξη του κ. Τατούλη και επιπλέον ο απολογισμός του έργου του κρίνεται πενιχρός από σημαντικό μέρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τη δυσκολία επίτευξης μιας ευρύτερης συναίνεσης ήρθε να άρει η υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Κωστόγιαννη. Ας τονίσουμε ότι η υποψηφιότητα αυτή δεν προήλθε από παρακίνηση της περιφερειακής αντιπολίτευσης, αλλά ύστερα από μια διαβούλευση και ομόφωνη απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αρκαδίας. Πράγματι ο κ. Κωστόγιαννης έχει να επιδείξει, πέρα από τις επιστημονικές του περγαμηνές, και ένα πλουσιότατο κοινωνικό έργο, το οποίο δεν ταυτίζεται με κανέναν κομματικό χώρο. Η υποψηφιότητά του δεν προέρχεται από καμία παράταξη της αντιπολίτευσης ή της συμπολίτευσης, αλλά ατόφια από την κοινωνία των πολιτών. Αποτελεί συνεπώς την ιδανική συναινετική επιλογή που μπορεί να εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εξυπηρετεί επιπλέον και την αναγκαία εναλλαγή, ώστε να απορρίπτεται κάθε υπόνοια μονιμοποίησης σε "καρέκλες". Εύλογα, υπήρχε διάχυτη η αναμονή και η ελπίδα ότι ο κ. Τατούλης θα αδράξει την ευκαιρία αυτή για να επιδείξει το "συναινετικό πνεύμα" που εκθειάζει στους λόγους του. Εξάλλου, μόνο καλά λόγια για τον κ. Κωστόγιαννη ακούστηκαν από όλα τα μέλη της παράταξής του. Με έκπληξη συνεπώς ακούστηκαν οι λεκτικές ακροβασίες του κ. Τατούλη, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει, απουσία κάθε λογικού επιχειρήματος αλλά με περίσσιο θυμό, ότι συναίνεση είναι... ό,τι αποφασίζει αυτός! Και στην συγκεκριμένη περίπτωση να παραμείνει πάση θυσία ο κ. Μπουλούκος στην ίδια θέση. Δυστυχώς για τον κ. Τατούλη, η εποχή της απολυταρχικής του συμπεριφοράς έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Με συνέπεια και ευθύνη, η "Πελοπόννησος Πρώτα" θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια υποψηφιότητα σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου, όπως η υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Κωστόγιαννη, που έχει όλα τα εχέγγυα για να δώσει ουσία στον θεσμό του Συμπαραστάτη του Πολίτη στην Πελοπόννησο».
Γ.Σ.


NEWSLETTER