Δευτέρα, 29 Μαϊος 2017 20:39

Και η Μεσσηνία τιμά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

 

Δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού κηδεύεται την Τετάρτη στις 3 μ.μ. από τη Μητρόπολη Αθηνών ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών.

Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη, την ίδια μέρα από τις 7 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι.

Η ταφή του εκλιπόντος επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει την Πέμπτη στη γενέτειρά του, τα Χανιά, στο νεκροταφείο Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 3 μ.μ.

Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν και αρκετοί Μεσσήνιοι πολιτικοί παράγοντες.

«Κορυφαίο πολιτικό ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου» χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει, ως κορυφαίος πολιτικός ηγέτης, ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Στίγμα το οποίο συνθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας καθώς και η υπεράσπιση της πατρίδας υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης. Αιωνία η μνήμη του».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πατέρα του. Σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει τα εξής: «Ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, πρωτοστάτησε στην εθνική συμφιλίωση και άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου».

Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση στην οποία υπάρχουν πολιτικές αιχμές: «Εφυγε σήμερα από την ζωή ο τελευταίος των μεγάλων πολιτικών της χώρας μας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Υπήρξε ο ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης, που διέθετε εξαιρετική διορατικότητα, πίστη στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία. Ηταν προσωπικότητα, με γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία σε όλους τους τομείς. Πίστευε και αγωνίστηκε για ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις και αν δεν είχε ανατραπεί -με τον γνωστό τρόπο- και είχε αφεθεί να κυβερνήσει, δεν θα είχαμε φθάσει στην τωρινή κατάσταση, την οποία και είχε προβλέψει. Οταν έγινε πρωθυπουργός παρέλαβε έλλειμμα 17,5% και σε τρία χρόνια παρέδωσε περίσσευμα 2,7%. Είχε φθάσει, στην καλύτερη δυνατή λύση στο Σκοπιανό πρόβλημα, αλλά δεν αφέθηκε να προχωρήσει, με τα γνωστά πλέον σήμερα αποτελέσματα. Ηταν αυτός που πίστευε στη συνύπαρξη, τη συναίνεση και την πτώση των παλαιών διαχωριστικών γραμμών, σχηματίζοντας οικουμενική κυβέρνηση με τον ιδεολογικό αντίπαλο της παράταξης που ηγείτο. Οι πολιτικές του παρακαταθήκες θα αποτελούν χρήσιμο οδηγό, για την πορεία της παράταξης και της πατρίδας μας, που με αφοσίωση και αγάπη υπηρέτησε όλη του την ζωή. 

Αιωνία η μνήμη του».   

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για 70 χρόνια και πλέον διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Υπήρξε ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του αφενός με την καταγγελία του λαϊκισμού, αφετέρου με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. 

Υπήρξε επίσης ένθερμος οπαδός των συναινέσεων για τη χώρα, αλλά και ένας οραματιστής πολιτικός, παράκαιρος για την εποχή του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, που συνδεόταν με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για πολλά χρόνια «με αδιατάρακτη φιλία», εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Τέλος ανακοίνωση για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού εξέδωσε η πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ. Καλαμάτας της Νέας Δημοκρατίας Αντζελα Σκλήκα λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία θρηνεί την απώλεια του τέως πρωθυπουργού και  επίτιμου προέδρου της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός και που ενσάρκωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το πολιτικό ήθος και τη σοβαρότητα, υπηρετώντας την Ελλάδα με σεμνότητα και υπευθυνότητα, θέτοντας πάντοτε ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας».

 

Τετραήμερο εθνικό πένθος

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, με ημερομηνία 29 Μαΐου 2017, η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση κατά την κηδεία του θα αποδοθούν οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία πρωθυπουργό. Θα τηρηθεί τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του. Θα αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων της χώρας, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των τραπεζών έως και την ημέρα της κηδείας του. Παράλληλα από τη Δευτέρα 29 Μαΐου άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο, ενώ αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες κομματικές εκδηλώσεις από τη Δευτέρα 29 Μαΐου έως και την Κυριακή 4 Ιουνίου.

Επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Ορη, στις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

- Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντς και Πολιτισμού

Alpha Bank

IBAN - GR6901401770177002002000045

SWIFT - CRBAGRAAXXX

- Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Alpha Bank

GR 6301401200120002002011

- WWF Ελλας «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF Ελλάς»

Εθνική Τράπεζα: 104/480440-64 - IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 - SWIFT: ETHNGRAA