Τετάρτη, 17 Μαϊος 2023 09:06

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς στην “Ε”: Το Νοέμβριο ανοίγει ξανά το στρατόπεδο

 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Πλεμμένο

Την επαναλειτουργία του Στρατοπέδου “Παπαφλέσσα” τον Νοέμβριο για την φιλοξενία 800 νεοσυλλέκτων ανακοινώνει μιλώντας στην “Ε” ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς με αφορμή την παρουσία του στην Καλαμάτα τόσο για τη χθεσινή τελετή παραλαβής των δύο νέων M-346 στην 120 ΠΕΑ, όσο και για τη σημερινή πολιτική συγκέντρωση της ΝΔ με ομιλητή τον Αντώνη Σαμαρά.

Αναφερόμενος παράλληλα στις επικείμενες εκλογές ο συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων ανέφερε στην “Ε”: “Οι πολίτες προτάσσουν την ανάγκη για συνέπεια, συνέχεια  και σταθερότητα που οδηγεί τον τόπο σταθερά μπροστά. Για μια Ελλάδα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Πιο κοινωνική και πιο δίκαιη”.

 

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, βρίσκεστε στην Καλαμάτα όπου το βράδυ πραγματοποιεί ομιλία ο Αντώνης Σαμαράς..

Γι’ αυτό ακριβώς επέλεξα να είμαι σήμερα εδώ. Και πιστεύω θα είναι όλες οι Νεοδημακράτισσες και όλοι οι Νεοδημοκράτες. Θα είναι ένα μήνυμα συστράτευσης και κινητοποίησης, ένα μήνυμα νίκης.

Αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη Σαμαρά, έναν Πατριώτη με «Π» κεφαλαίο, έναν ηγέτη που πάλεψε για να κρατήσει τη χώρα μας στην Ευρώπη σε δύσκολους καιρούς, που νοιάστηκε και νοιάζεται για τα λαϊκά στρώματα, που έβαζε και βάζει πάντα πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και το συλλογικό καλό.  

 

Ως συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ποιοι θεωρείτε τελικά ότι θα είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την ψήφο του ελληνικού λαού στις 21 Μαΐου;

Ανάμεσα στα πολλά άλλα οι πολίτες προτάσσουν την ανάγκη για συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα που οδηγεί τον τόπο σταθερά μπροστά. Για μια Ελλάδα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Πιο κοινωνική και πιο δίκαιη.

Κι αυτό σε συνδυασμό με την ανάγκη να αποφύγουμε κάθε ενδεχόμενο ακυβερνησίας ή μιας κυβέρνησης αχταρμά που ακόμα κι αν απλώς δοκιμάσει να εφαρμόσει τα μισά από όσα υπόσχεται ο κ. Τσίπρας θα σύρει τον τόπο σε χρεοκοπία, νέα μνημόνια και δεύτερη φορά στη συμφορά.

Οι πολίτες ξέροντας πως ό,τι είπαμε το κάναμε συνειδητοποιούν πως ό,τι λέει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχύει στο ακέραιο. Θέλουν να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποφασιστικά. Και αυτή είναι η δέσμευσή μας. 

 

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα στη ΝΔ. Συναντάτε στις περιοδείες σας κλίμα που να επιβεβαιώνει το προβάδισμα αυτό;

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένο και δεν ανατρέπεται. Δεν αρκεί όμως αυτό. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ηττημένων ακόμα και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, όπως είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος άλλωστε ομολόγησε πως όσα λένε προεκλογικά δεν θα ισχύουν μετεκλογικά.

Φαίνεται λοιπόν, ότι παρά το γεγονός ότι εκπέμπουν εικόνα Βαβέλ, παρότι δεν μπορούν να παρουσιάσουν εναλλακτική πρόταση, είναι έτοιμοι να κάνουν όσες κωλοτούμπες χρειαστεί για πετύχουν το στόχο τους.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα αποτέλεσμα που θα βάλει τέλος στα σενάρια που οδηγούν στο χάος και θα οδηγήσει στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής. 

 

Τους τελευταίους μήνες στην Καλαμάτα ξεκίνησε η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων. Ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξής του και ποιες οι προσδοκίες της χώρας μας από τη συνεργασία με το Ισραήλ;

Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Μας συνδέουν κοινές αρχές και αξίες, αλλά και κοινά συμφέροντα, περιλαμβανομένης ιδίως της προσήλωσης στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή η στρατηγική ευθυγράμμιση αυξήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια με τις πολλές κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας και με τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η ίδρυση του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων είναι μια χαρακτηριστική απόδειξη των απτών αποτελεσμάτων της συνεργασίας αυτής. Ο στόχος δεν είναι απλώς η συνολική αναδιοργάνωση της πτητικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους Ιπταμένους μας, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν στον βέλτιστο βαθμό τις δυνατότητες που θα τους δώσουν τα νέα ή αναβαθμισμένα αεροσκάφη που θα αποκτήσουμε μετά την ολοκλήρωση των εμβληματικών εξοπλιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται.

Επιδιώκουμε επίσης τη δημιουργία ενός διεθνούς εκπαιδευτικού κόμβου υψηλού επιπέδου, που θα προσελκύει αεροπόρους από ολόκληρο τον κόσμο.

 

Έχει προαναγγελθεί η επαναλειτουργία του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα" στην Καλαμάτα ως Κέντρο Εκπαίδευσης. Πότε υπολογίζεται να ανοίξει και πόσους στρατιώτες θα υποδέχεται ανά ΕΣΣΟ;

Η λειτουργία του Κέντρου έχει δρομολογηθεί. Θα ενεργοποιηθεί εκ νέου τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους με τη 2023 ΣΤ΄ ΕΣΣΟ και θα υποδεχτεί περί τους 800 νεοσυλλέκτους.

 

Με την ευκαιρία, έχουν γίνει συζητήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση για το ενδεχόμενο παραχώρησης μέρους της μεγάλης έκτασης του στρατοπέδου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας (χώροι αναψυχής/ άθλησης κ.α.); Πώς αντιμετωπίζει το υπουργείο Άμυνας το ενδεχόμενο;

Όλες οι επιλογές που αφορούν την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ, γίνονται με βασικό κριτήριο τις επιχειρησιακές αναγκαιότητες, οι οποίες καθορίζονται από τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων. Λαμβάνουμε βεβαίως υπόψη και τις ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της Καλαμάτας είχε κλείσει τον Μάρτιο του 2018. Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε κάνει μια αρχική προσέγγιση στην τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την παραχώρηση μέρους του στρατοπέδου για μετατροπή σε πάρκο για Άτομα με Αναπηρία.    

Προφανώς, με την εκ νέου ενεργοποίηση του στρατοπέδου ως Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί, αφού αναμένεται σημαντικός αριθμός νεοσυλλέκτων σε κάθε ΕΣΣΟ και συνεπώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στέγασης, υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας, εκπαίδευσης κτλ.

Βεβαίως, η πόρτα του ΥΠΕΘΑ είναι πάντοτε ανοιχτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να συζητήσουμε μορφές συνεργασίας με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των τοπικών κοινωνιών, και αυτό περιλαμβάνει αυτονοήτως και την εκμετάλλευση του Στρατοπέδου «Παπαφλέσσα».

 

Είναι γνωστοί οι οικογενειακοί σας δεσμοί με την Τριφυλία. Πώς αξιολογείτε την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και της Μεσσηνίας ευρύτερα και ποιες οι περαιτέρω προοπτικές;

Η Τριφυλία όπως και το σύνολο της Μεσσηνίας, είναι ένας ευλογημένος από τον Θεό τόπος, με τεράστια προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας για τους κατοίκους του.

Οι κυβερνήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσαν την ώθηση που απαιτείτο για έργα κομβικής σημασίας για το νομό.

Έτσι, σήμερα μπορούμε με υπερηφάνεια να λέμε ότι μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν στη Μεσσηνία πάνω από 2.500 νέες επιχειρήσεις – μεγάλες, μεσαίες και μικρές.

Υπεγράφη το έργο του δρόμου Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος- Μεθώνη, ενώ δρομολογήθηκε και η παράκαμψη της Γιάλοβας, πολύ σημαντική για την ευρύτερη εξυπηρέτηση της περιοχής,

Η διαδικασία για τη σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου «Βασίλειος Κωνσταντακόπουλος» προχωρά, σύντομα θα περάσουμε στη δεύτερη φάση και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατοχυρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Είναι όμως και πιο μικρά έργα, εξίσου σημαντικά για την τοπική οικονομία της Μεσσηνίας. Μόνο από τις κτιριακές υποδομές «τρέχουν» 7,5 εκατομμύρια ευρώ σε παρεμβάσεις στη Μεθώνη, στην Πύλο, στην Καλλιθέα, στη Βέργα, στην Άμφεια και στη Μεσσήνη.

Πραγματοποιούνται μεγάλες παρεμβάσεις και στα σχολεία των παιδιών μας, στην Καλαμάτα και στον Μελιγαλά, δημοπρατείται το νέο Ειρηνοδικείο στην Πύλο, ενώ έρχεται μια ακόμα μεγάλη παρέμβαση με τη μελέτη για το Δικαστικό Μέγαρο της Καλαμάτας.