Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2024 19:21

Οι βουλευτές Μεσσηνίας για διαδικασία παραχώρησης Αεροδρομίου: Συμφωνούν στην αναβάθμιση διαφωνούν για καθυστερήσεις

Όλοι οι βουλευτές Μεσσηνίας συμφωνούν στο σημαντικό ρόλο του αεροδρομίου Καλαμάτας για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσσηνία.

Διαφωνούν στους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η παραχώρησή του σε ιδιώτη αλλά και για την καθυστέρηση των έργων αναβάθμισης του. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της “Ε” διαβεβαιώνουν ότι από την πλευρά τους θα ασκηθεί    πίεση    με κάθε τρόπο για να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο και να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Οι βουλευτές Μεσσηνίας κλήθηκαν να απαντήσουν στα παρακάτω 3 ερωτήματα:

1. Η νέα καθυστέρηση επιλογής αναδόχου για την παραχώρηση του Αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» στην Καλαμάτα στερεί από την περιοχή ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Ποιος θεωρείτε  ότι είναι, κατά τι γνώμη σας, ο λόγος της πολύχρονης καθυστέρησης παραχώρησης και αναβάθμισης του αεροδρομίου;
2. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος;
3. Τι θα πράξετε από την πλευρά σας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για    να μην απωλέσει η περιοχή ακόμα μια κρίσιμη χρονιά στον τουρισμό;

Στις απαντήσεις του ειδικότερα αναφέρουν:

ΜΙΛΤΟΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ

1. Καταρχάς, ας μην λησμονούμε πως η παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας ανακινήθηκε ουσιαστικά μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019 και την άρση της στασιμότητας που είχε σιωπηρά επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί μια σχεδόν πενταετία. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι ήδη από το 2016 είχε πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα κατέθετε προτάσεις αξιοποίησης των 23 αεροδρομίων προς παραχώρηση, μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας, προτάσεις που δεν είδαμε ποτέ. Η ΕΕΣΥΠ, υπό την σημερινή διοίκηση, ολοκλήρωσε το Νοέμβριο του 2021 το διαγωνισμό χρηματοοικονομικών, τεχνικών και νομικών συμβούλων για την αξιοποίηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας με την επιλογή της κοινοπραξίας των Deloitte - FCNC Financial Advisors - Γραφείο Δοξιάδη – Your Legal Partners – DVLaw. Οι σύμβουλοι, σύμφωνα με το σχέδιο, ξεκίνησαν από τις αρχές του 2022 και ολοκλήρωσαν τις 3 φάσεις αποτύπωσης υφιστάμενης κατάστασης, εντοπισμού και αξιολόγησης επενδυτικών και χρηματοδοτικών αναγκών και το σχεδιασμό του διαγωνισμού παραχώρησης και της επιλογής παραχωρησιούχου. Από τον Δεκέμβριο του 2022 ξεκίνησε ο διαγωνισμός παραχώρησης με την υποβολή των φακέλων των ενδιαφερόμενων επενδυτών, η ΕΕΣΥΠ τους αξιολόγησε και τον Ιούλιο του 2023 ενέκρινε τους συμμετέχοντες. Πλέον, βρισκόμαστε στην τελική φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με την οποία τον Φεβρουάριο του 2024 η ΕΕΣΥΠ θα αποστείλει τη σύμβαση παραχώρησης στους υποψηφίους, οι οποίοι θα υποβάλουν με τη σειρά τους τις τελικές προσφορές τους έως και τον Ιούνιο του 2024. Εντός 2 μηνών θα προκύψει ο ανάδοχος, και η έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου υπό τον ανάδοχο εκτιμάται το 1ο τρίμηνο του 2025. Αντιλαμβάνομαι πως 4 χρόνια για την ολοκλήρωση της παραχώρησης ακούγονται πολλά, να θυμίσω όμως πως η πρώτη παραχώρηση των 14 αεροδρομίων στην Fraport χρειάστηκε 2 χρόνια σχεδιασμού και 4 χρόνια ολοκλήρωσης του διαγωνισμού. Ακόμα και αν συντομεύαμε τους χρόνους των διαφορετικών φάσεων, υπερβαίνοντας ενίοτε και τα προβλεπόμενα, παραχωρήσεις δημοσίων ιδιοκτησιών αυτών των διαστάσεων χρειάζονται χρόνο προκειμένου να διασφαλίζεται και να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.
Τα έργα αναβάθμισης του αερολιμένα Καλαμάτας είναι, από την άλλη, κρίσιμα για την όποια λειτουργική και επιβατική ανάπτυξη θέλουμε να πετύχουμε. Ο αερολιμένας χρειάζεται επέκταση του αεροσταθμού, επέκταση του υφιστάμενου και δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, έργα αναβάθμισης του διαδρόμου προσγείωσης και του τροχοδρόμου, αναβάθμιση της διαχείρισης λυμάτων, εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού καυσίμων και νέο κτήριο πυροσβεστικής, συνολικού προϋπολογισμού 63.770.000 ευρώ. Η υλοποίηση του συνόλου των έργων αυτού του Master Plan για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αποτελεί τμήμα της διαγωνιστικής διαδικασίας παραχώρησης, ήδη από τα μέσα του 2021, με αποτέλεσμα η εκκίνησή τους να εξαρτάται από την ολοκλήρωση της παραχώρησης. Καταλυτική είναι και σε αυτή την περίπτωση η απόλυτη αδράνεια στο σχεδιασμό και την τυχόν υλοποίηση έργων αναβάθμισης που αντιμετωπίσαμε το διάστημα 2015-2019. Σε κάθε περίπτωση, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης εντός του 2024, ο ανάδοχος θα βρει ένα έτοιμο master plan για να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες αναβάθμισης του αερολιμένα, χωρίς οι εργασίες αυτές να εμποδίζουν τη λειτουργικότητά του.

2. Πλέον, οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του διαγωνισμού παραχώρησης του αεροδρομίου βρίσκονται σε τελικό στάδιο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και χωρίς λόγο καθυστερήσεων αναβολών. Ως εκ τούτου και με μόνη εξαίρεση διαδικασίες ενστάσεων που τυχόν προκύψουν μετά την επιλογή αναδόχου (και για τις οποίες έχει προφανώς προβλεφθεί ο απαραίτητος χρόνος), δεν πιστεύω ότι θα απέχουμε από το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, ο καθένας από τη θέση ή το θεσμικό του ρόλο, είναι να παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία και να συνεισφέρουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στην διευκόλυνσή της. Και μια και με ρωτάτε για χαμένο χρόνο, κάνοντας τώρα μια επανεκτίμηση παλαιότερων γεγονότων, θα μπορούσαμε ίσως να χαρακτηρίσουμε τη μη συμπερίληψη του αεροδρομίου της Καλαμάτας στο πρώτο πακέτο των παραχωρούμενων αεροδρομίων το 2013 ως λανθασμένη. Σήμερα το αεροδρόμιο θα βρισκόταν σε τελείως διαφορετική θέση στα χέρια του αναδόχου, έχοντας λάβει τις αναβαθμίσεις που έχει ανάγκη και όντας έτοιμο να υποδεχθεί επιβάτες και νέες αεροπορικές συνδέσεις, χωρίς λειτουργικές αδυναμίες.         

3.    Από την πλευρά μου θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά την εξέλιξη του διαγωνισμού, να ενημερώνομαι δια ζώσης από τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες, το διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον Διοικητή της ΥΠΑ, όπως κάνω ήδη τα τελευταία χρόνια, ασκώντας παράλληλα την αναγκαία πίεση για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Και πιστεύω πως το πρώτο τρίμηνο του 2025 το αεροδρόμιο της πόλης μας θα μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης.
Θέλω, όμως, να τονίσω πως όσο απαραίτητη κι αν είναι η λειτουργία του αεροδρομίου για την τουριστική ανάπτυξη του νομού μας, η διαδικασία της παραχώρησης και της αναβάθμισής του δεν έπαιξαν ρόλο στο τεράστιο άλμα επιβατικής κίνησης που παρουσίασε τα τελευταία 10 χρόνια. Παρά τις μέτριες υποδομές του, από τους 100 χιλιάδες επιβάτες το 2010, εκ των οποίων οι 71 χιλιάδες διεθνείς, φθάσαμε το 2022 στους 351 χιλιάδες εκ των οποίων 327 χιλιάδες διεθνείς, παρουσιάζοντας σταθερή αύξηση κάθε χρόνο, με μόνη εξαίρεση τις χρονιές της πανδημίας. Και αυτό πανθομολογουμένως οφειλόταν στο τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας. Η μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 50 χιλιάδες για το 2023, δεν αντικατοπτρίζει τη λειτουργία του αεροδρομίου Καλαμάτας, ούτε τις καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία. Αντικατοπτρίζει προβλήματα στο τουριστικό μας προϊόν και την προβολή του στο εξωτερικό, τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε άμεσα. Η παραχώρηση και η αναβάθμιση του αεροδρομίου μας στοχεύει στη δυνατότητα υποδοχής 500 χιλιάδων επιβατών έως το 2030. Δεν θα τους προσελκύσει όμως, χωρίς τη στοχευμένη τουριστική μας προβολή, χωρίς τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, χωρίς την ανάπτυξη των τουριστικών μας υποδομών. Δεν ευθύνεται το αεροδρόμιο μας για την κακή τουριστική χρονιά, πιστεύω είναι η ώρα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια ξεκάθαρη μεσσηνιακή τουριστική ταυτότητα και να την προβάλλουμε συγκροτημένα στις τουριστικές αγορές.       

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

1. Όπως είναι γνωστό, ο Αερολιμένας Καλαμάτας, είναι στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, εδώ και αρκετά χρόνια. Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παραχώρησή του για 30 χρόνια σε ιδιώτη.
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έχουν ανταποκριθεί τέσσερις πολύ μεγάλες εταιρείες.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υποβληθούν οι προσφορές και τέλος του χρόνου θα γίνει η ανάθεση, θα συμβασιοποιηθεί, θα εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα κυρωθεί από την Βουλή.
Πρόκειται για διαδικασίες, που απαιτούν χρόνο.
Πιστεύω, ότι το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, θα έπρεπε να είχε παραχωρηθεί, μαζί με το πακέτο, αυτών που παραχωρήθηκαν πριν από χρόνια.
Δυστυχώς, υπήρχαν πολλοί στον Νομό μας, μέχρι και προσφάτως, που ήταν αρνητικοί και επέμεναν να παραμείνει στο Κράτος.
Να θυμίσω ότι, στις 19/9/14, με την ιδιότητα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, και μαζί με τον τότε Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Δημήτρη Κούκη, ανακοινώσαμε, στον χώρο του Αεροδρομίου, δυο δημοπρατήσεις, για ανακαίνιση και κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων, με χρήματα της ΥΠΑ.
Για τον σκοπό αυτό, υπέγραψα την Παραχώρηση 42 στρεμμάτων, από την Πολεμική Αεροπορία στην ΥΠΑ.
Οι δημοπρατήσεις, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν, το πρώτο τρίμηνο του 2015, ακυρώθηκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγιναν ποτέ και 4,5 χρόνια που κυβέρνησαν δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την αναβάθμιση του Αερολιμένα μας.
Επιπροσθέτως, δεν ενέταξαν στο ΕΣΠΑ την Μελέτη, που εκπόνησε η Πολεμική Αεροπορία, κατόπιν προτροπής μου, και η οποία κατατέθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, και στην οποία προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, η διαπλάτυνση του Διαδρόμου Προσγείωσης-Απογείωσης, η κατασκευή καινούργιου Πύργου Ελέγχου, η τοποθέτηση Φωτισμού και η κατασκευή Αποχετευτικού Συστήματος.
Οι αργοί ρυθμοί του ΤΑΙΠΕΔ, η αβεβαιότητα και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, λόγω της διεθνούς κρίσεως στις Αερομεταφορές, τα έτη 2020-2021, ήταν οι ανασταλτικοί παράγοντες για γρήγορες διαδικασίες.

2. Είναι αναγκαία η άμεση επιτάχυνση όλων των διαδικασιών στα πλαίσια της Νομοθεσίας.

3.  Σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω, όπως μέχρι τώρα έχω πράξει για όλα τα έργα της Μεσσηνίας, τις σχετικές συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς,    παρακολουθώντας και ελέγχοντας Κοινοβουλευτικά και πιέζοντας Πολιτικά.         
Είμαι βέβαιος ότι το 2024 θα είναι καλύτερη χρονιά για τον Τουρισμό μας.     

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΝΤΑΣ   

1. Είναι γεγονός ότι είμαι από τους πρώτους που αναγνώρισα τη τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να προσφέρει η παραχώρηση του διεθνούς αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" σε ολόκληρη τη Μεσσηνία. Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, έθεσα το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα και δραστηριοποιήθηκα σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά σας αναφέρω τις συστηματικές συναντήσεις μου για το αεροδρόμιο με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Υπερταμείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη στις 3/3/2021, στις 29/09/2021 και στις 29/08/2022, αλλά και την τακτική τηλεφωνική επικοινωνία που έχω μαζί του, καθώς και τις συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα έργα της Μεσσηνίας στις 28/01/2021 και στις 01/12/2022, κατά τις οποίες συζητήσαμε για τη δρομολόγηση της παραχώρησης του αεροδρομίου.
Ρωτάτε για τους λόγους των καθυστερήσεων, οπότε επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος σε ένα βασικό σημείο: όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019, για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είχε πραγματοποιηθεί κανένα απολύτως βήμα. Σας θυμίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδεολογικά αντίθετη σε κάθε διαδικασία παραχώρησης, ενώ μόνο λόγω έξωθεν πιέσεων είχε αναγκαστεί να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία σήμερα κοσμούν τη χώρα μας. Κατά συνέπεια έπρεπε όλα να ξεκινήσουν από μηδενική βάση, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο φορέας του Υπερταμείου στον οποίο ανήκει το αεροδρόμιο, ήταν διοικητικά ακέφαλος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο λοιπόν οφείλονται και οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έπρεπε να ορίσει νέα διοίκηση και η οποία όφειλε στη συνέχεια να πραγματοποιήσει πάρα πολλά βήματα. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα βασικότερα, ξεκινώντας από την πλήρη ανασκόπηση των περιουσιακών στοιχείων, τον καθορισμό των τομέων όπου θα προχωρούσαν οι δράσεις αξιοποίησης, την επιλογή συμβούλων για τις δράσεις αυτές, την εκπόνηση μελετών για τα έργα και την κατάρτιση λεπτομερών τεχνικών προδιαγραφών και κατάλληλων επιχειρησιακών σχεδίων. Αφού ολοκληρώνονταν τα βήματα αυτά, το Υπερταμείο θα ήταν σε θέση να δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού, να λάβει προσφορές, να πραγματοποιήσει την αξιολόγησή τους και τέλος να ολοκληρώσει τη διαδικασία παραχώρησης, ώστε το ανάδοχο σχήμα να ξεκινήσει τις εργασίες αναβάθμισης.
Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε λοιπόν, τα παραπάνω βήματα απαιτούσαν πάρα πολύ χρόνο για να πραγματοποιηθούν. Παρ’ όλα αυτά σήμερα βρισκόμαστε αισίως στα τελικά στάδια διενέργειας του διαγωνισμού, έτσι ώστε με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπερταμείου να μπορούμε πλέον να αναμένουμε ότι σύντομα η Μεσσηνία θα αποκτήσει το αεροδρόμιο που της αξίζει.

2. Όπως σας ανέλυσα προηγουμένως, δεδομένου ότι οι διαδικασίες παραχώρησης γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία και αυτό αποτελεί μια πολύ ουσιαστική θεσμική κατάκτηση της δημοκρατίας μας και του κράτους δικαίου, οφείλουμε να αναμένουμε την ολοκλήρωση των βημάτων του διαγωνισμού. Σε αυτά δεν υπάρχει τρόπος επίσπευσης.
Επιτρέψτε μου όμως ένα καίριο σχόλιο. Το μεγάλο και σημαντικό στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί για τη Μεσσηνία ήταν σε προηγούμενες φάσεις, όταν ακόμα αποφασίζονταν οι τομείς στους οποίους θα αναλάμβανε δράση το Υπερταμείο. Φανταστείτε για τι αεροδρόμιο θα μιλούσαμε σήμερα εάν το 2021 και το 2022 δεν είχαν υπάρξει οι επαφές, οι παρεμβάσεις, οι συζητήσεις και οι πιέσεις προκειμένου η παραχώρηση να λάβει έγκριση τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε τεχνοκρατικό, ώστε να ενταχθεί χωρίς προβλήματα στον ευρύ σχεδιασμό που πραγματοποιεί το Υπερταμείο και η κυβέρνηση. Ας μη τα θεωρούμε όλα δεδομένα και σίγουρα, διότι μετά λόγου γνώσεως μπορώ να σας πω ότι δεν ήταν.
Από εκεί και πέρα πιστέψτε με, αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την ανυπομονησία της μεσσηνιακής κοινωνίας γι’ αυτό το έργο και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζω να το παρακολουθώ στενά. Σύντομα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός, οπότε θα έχουμε ακόμα πιο χειροπιαστά δεδομένα μπροστά μας. Άχρηστες καθυστερήσεις πάντως δεν υπήρξαν και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το μεγάλο και πολύπλευρο έργο που επιτελεί η διοίκηση.

3. Η παραχώρηση και αναβάθμιση του αεροδρομίου αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς για την περαιτέρω ανάπτυξη της Μεσσηνίας και γι’ αυτόν τον λόγο χαίρομαι που τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Εκτιμώ επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και έχουμε οριστικό ανάδοχο, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη τουριστική ανάπτυξη και το αεροδρόμιο και τα οποία μπορούμε να δρομολογήσουμε άμεσα. Αναφέρομαι στην αεροπορική διασύνδεση της Καλαμάτας με όσο το δυνατόν περισσότερους εθνικούς και διεθνείς προορισμούς, τομέα που πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μέσα από τον στενότερο συντονισμό των φορέων, κυρίως από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και με τη δική μας δραστηριότητα και στήριξη, μπορούμε να πετύχουμε συμφωνίες με τις αεροπορικές εταιρείες και να διευρύνουμε τις αεροπορικές συνδέσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των επισκεπτών και διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τη τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Πιστεύω είναι ένας στόχος εφικτός που μπορεί να μας ανοίξει νέες προοπτικές.
Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρο ότι η Μεσσηνία έχει μπει πλέον για τα καλά στον τουριστικό χάρτη, με σημαντικές επενδύσεις να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται διαρκώς. Το τουριστικό μας προϊόν είναι αξιόλογο και γίνεται ισχυρότερο χρόνο με τον χρόνο, οπότε με την αναβάθμιση του αεροδρομίου και με δράσεις όπως αυτή που σας περιέγραψα, είναι ξεκάθαρο ότι μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα.

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

1. Πρόκειται για μνημείο ανικανότητας του «επιτελικού» κράτους Μητσοτάκη. Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη, εδώ στην Καλαμάτα,    περί «γρήγορων» διαδικασιών αξιοποίησης του αεροδρομίου, ακόμη αναζητείται    επενδυτής.    Η σημαντικότερη πύλη υποδοχής ξένων τουριστών για τη Μεσσηνία αλλά και σε όλη την νότια Πελοπόννησο παραμένει εδώ και μια 5ετία σε τριτοκοσμική κατάσταση. Αίθουσες χωρίς κλιματισμό, στέγαστρα που δεν καλύπτουν τους επιβάτες, χώροι υγιεινής εκτός λειτουργίας, υποστελέχωση με αποτέλεσμα το εναπομείναν προσωπικό να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τον φόρτο πτήσεων και επισκεπτών.
Το πρόβλημα εκκινεί φυσικά από την εσφαλμένη αντίληψη που κομίζει η κυβέρνηση της ΝΔ ότι το αεροδρόμιο μπορεί να αναβαθμιστεί μόνο μέσα από την είσοδο ιδιώτη επενδυτή και όχι και με την αξιοποίηση δημόσιων επενδύσεων, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Συνιστά δε πρόκληση η προ ολίγων μηνών απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, σε κοινοβουλευτική μου ερώτηση για την κατάσταση του αεροδρομίου,    που αναφέρεται σε επιχορήγηση του «δυσθεώρητου» ποσού των 27.500 ευρώ «…για τον ευπρεπισμό των εγκαταστάσεών του (βαφή κλπ)»… Συνέπεια όλων αυτών είναι για την περσινή χρονιά, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο 2023, σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό, να παρατηρείται μείωση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στον αερολιμένα Καλαμάτας σε σχέση με την προ-περσινή χρονιά (-13 χιλ./-14,9%), γεγονός που δημιούργησε αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού Μεσσηνίας και ευρύτερης νότιας Πελοποννήσου. Αυτές είναι οι συνέπειες από την μη εκτέλεση έργων βελτίωσης των λειτουργικών δομών του αεροδρομίου αλλά και των μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίηση του έργου επέκτασης και χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.

2. Η «απογείωση» του αεροδρομίου Καλαμάτας που επεδίωκε η κυβέρνηση μέσω του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ), ώστε να παραχωρηθεί με διαγωνιστική διαδικασία σε ιδιώτη επενδυτή, αποδείχθηκε    … «ανώμαλη προσγείωση». Συνεχόμενες καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα που συνεχίζονται έως σήμερα, σκιώδεις διαδικασίες, περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς και ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια των πτήσεων λόγω και του γειτνιάζοντος στρατιωτικού αεροδρομίου, έχουν ως συνέπεια την περαιτέρω απαξίωση του.    Όλα αυτά τα χρόνια με διαδοχικές παρεμβάσεις μας στη Βουλή, ζητούσαμε από την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων για την επέκταση των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών, την επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού και του περιβάλλοντα χώρου, τη μετακίνηση του πάρκου καυσίμων και την ανάπτυξη βοηθητικών και λοιπών ζωτικών εγκαταστάσεων, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Εξ αιτίας όλων αυτών των παλινωδιών και των καθυστερήσεων και με τις απόψεις όλων των ειδικών να συγκλίνουν ότι για τις επόμενες τουλάχιστον δύο τουριστικές περιόδους ουδεμία συνολική αξιοποίηση του αεροδρομίου μπορεί να επιτευχθεί, η ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση αφίξεων, εν μέσω μάλιστα προβλέψεων για συνολική αύξηση της τουριστικής κίνησης το 2024 στη χώρα μας, θα έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη.

3. Από το 2019 με μια σειρά ερωτήσεων στη Βουλή ( 3 κοινοβουλευτικές και 1 επίκαιρη ερώτηση προς τον εκάστοτε    Υπουργό Υποδομών) αλλά και με επιτόπιες επισκέψεις στον χώρο του αεροδρομίου, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα απαιτώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα ώστε το αεροδρόμιο Καλαμάτας να αναβαθμιστεί    διαδραματίζοντας τον αναπτυξιακό ρόλο που του αναλογεί. Θα συνεχίσουμε. Παράλληλα όμως επιβάλλεται άμεσα να δημιουργηθεί ένα κίνημα διεκδίκησης από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, των επιμελητηριακών και τουριστικών φορέων της περιοχής μας, ούτως ώστε, έστω στο παρά πέντε της νέας τουριστικής περιόδου, οι βασικές υποδομές    εξυπηρέτησης επιβατών    του αεροδρομίου να εκσυγχρονισθούν στοιχειωδώς και να υποδεχθούν αξιοπρεπώς τους επισκέπτες της    φετινής θερινής περιόδου. Με κύριο όμως στόχο την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση να αφήσει τα «ήξεις – αφίξεις» και τις καθυστερήσεις, όπως κάνει άλλωστε και με όλα τα εμβληματικά έργα του νομού μας. Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ βεβαίως θα αποτελέσει την φωνή τους και στο Κοινοβούλιο και θα παρέμβει οπουδήποτε χρειαστεί ώστε το αεροδρόμιο Καλαμάτας να αποτελέσει επιτέλους ισχυρό πυλώνα οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης στην Μεσσηνία αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.