Τρίτη, 17 Μαϊος 2011 21:04

Δημοκρατική Αριστερά για διαχείριση σκουπιδιών: Πανάκριβη η καύση, συμφέρουσα η βιολογική

Πανάκριβη είναι η μέθοδος διαχείρισης της βιολογικής ξήρανσης -με παράγωγα προς καύση, για παραγωγή ενέργειας- που φαίνεται ότι προωθείται για τα σκουπίδια στη χώρα μας. Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής Αλέξανδρος Οικονομόπουλος στην εκδήλωση «Διαχείριση απορριμμάτων - Από την καταστροφή στον πλούτο» που διοργάνωσε προχθές στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο «Rex», η επιτροπή Μεσσηνίας της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Σε αντιδιαστολή, σημείωσε ο κ. Οικονομόπουλος, η οικονομικότερη μέθοδος -που μπορεί να αποφέρει και έσοδα στο διαχειριστή της, είτε αυτός είναι η αυτοδιοίκηση είτε ιδιώτης- φαίνεται ότι είναι η αερόβια μηχανική βιολογική επεξεργασία, με ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών. Η εν λόγω μέθοδος, συνέχισε ο καθηγητής, είναι απολύτως συμβατή με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της ανακύκλωσης και της επανάχρησης.
Σύμφωνα με τον Αλ. Οικονομόπουλο η βιολογική ξήρανση μετατρέπει, ουσιαστικά, τα απορρίμματα σε καύσιμη ύλη για συγκεκριμένου τύπου μονάδες παραγωγής ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση των οποίων ωστόσο -όπως είπε- απέχει πολύ από το να χαρακτηρίζεται επαρκής, ενώ την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά ακριβή η τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή τους και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, από τα παραγόμενα φουράνια και διοξίνες. Ως συνέπεια, κατέληξε, το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα μετακυλίεται στους δημότες με τη μέθοδο αυτή, θα είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με την αερόβια μηχανική βιολογική επεξεργασία.
Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς είχε αναλύσει το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζεται για αρκετά χρόνια με επιτυχία στο δήμο αυτό της Αττικής. Ο Γ. Τσουκαλάς τόνισε ότι βασικά συστατικά του μοντέλου αυτού είναι η συστηματική ανακύκλωση, η ανάπτυξη σταθμών μεταφόρτωσης, καθώς και η πειραματική εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης.
Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος της «Ε» Βασίλης Μπακόπουλος προέβη σε μια σύντομη αναδρομή των πεπραγμένων στη Μεσσηνία -και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών, επικρίνοντας την έλλειψη βούλησης από τις εκάστοτε αυτοδιοικητικές αρχές, αλλά και την Πολιτεία.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, ο μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ Δημήτρης Τροχάτος, παρατήρησε ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων στη χώρα μας δεν περιορίζεται μόνο στον περιβαλλοντικό κίνδυνο και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά συνιστά βαθύτατα πολιτικό ζήτημα που η μη επίλυσή του θα πρέπει να αποδοθεί, κυρίως, «στη διαχρονική ατολμία και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος», αλλά και στην «κρίση στην κοινωνία, όπως και στην ιδιοτελή συμπεριφορά των πολιτών».
Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης Παναγιώτης Νίκας και Στάθης Αναστασόπουλος αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αλευράς και Θανάσης Πετράκος -επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»-, οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Γιάννης Καμβυσίδης και Ανδρέας Καραγιάννης, οι επικεφαλής των μειζόνων μειοψηφιών στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης Θόδωρος Μπρεδήμας και Νίκος Τζώρτζης, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Σταμάτης Μπεχράκης επικεφαλής του συνδυασμού «Δικτύο Ενεργών Πολιτών», δημοτικοί σύμβουλοι από άλλους δήμους του νομού, οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης και Μεγαλόπολης Σπύρος Τσιριγώτης -πλέον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο σημερινό Δημοτικό της Συμβούλιο-, ο δημοτικός σύμβουλος Πάτρας Βασίλης Λοτσάρης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Μεσσηνίας.