Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 00:14

Καλαμάτα: “Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υγεία" παρουσιάστηκαν από Λινού - Μάκαρη - Χαρίτση (βίντεο)

“Με το πρόγραμμά μας ξανακτίζουμε το ΕΣΥ που είναι υπό κατάρρευση και αν συμβεί αυτό, θα μας πληγώσει, θα επηρεάσει την υγεία όλων”, τόνισε η καθηγήτρια Ιατρική Αθηνά Λινού, υποψήφια βουλεύτρια Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το βράδυ της Τετάρτης, σε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, με θέμα “Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υγεία”.

Η κ. Λινού σημείωσε πως “είμαι πολύ περήφανη για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κι έχω την ελπίδα ότι με αυτό θα κάνουμε πολλά πράγματα. Προβλέπει 7,5% του ΑΕΠ για την υγεία”. Διευκρίνισε ότι “δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία και την παιδεία, εκεί που έχουμε πληγωθεί περισσότερο από τις ανισότητες” και μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως προβλέπει: “15.000 νέες θέσεις εργασίας, αφού καλύψει όλες τις κενές θέσεις. Πρώτο βασικό μισθό σε ειδικευμένο γιατρό 2.000 ευρώ καθαρά. Χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των δομών υγείας. Πραγματικά δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας. Αναβάθμιση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ΤΟΜΥ σε κάθε πόλη και περιοχή, με ομάδα γιατρών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων που θα παρέχει συνεχή βοήθεια”.

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι “ο νέος χάρτης υγείας είναι μια υπόσχεση που έχει κοστολογηθεί”.

Ο γιατρός - υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε πως “τα πρόσφατα δράματα με τις απώλειες ανθρώπων θα είχαν αποφευχθεί, αν ήταν στελεχωμένο το δημόσιο σύστημα υγείας”. Εκτίμησε ότι “η μαζική φυγή Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, αν έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη” και υπογράμμισε πως “υπάρχει διέξοδος σε αυτή την πολιτική, είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εστιάζει στον άνθρωπο, στον γιατρό”. Μίλησε για μεγάλα υγειονομικά κενά στη Μεσσηνία, για υποστελέχωση κι έλλειψη εξοπλισμού σε όλες τις δομές υγείας του νομού. Σημείωσε ότι “δεν αξίζει στους μεσσήνιους που έχουν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου να διακομίζονται σε άλλες πόλεις” κι έκανε λόγο για δημόσιο σύστημα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ “που να νοιάζεται για τους ασθενείς και να σέβεται τους υγειονομικούς”.

 Ο υποψήφιος βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης επέκρινε το γεγονός ότι “το 2019 υπήρχαν 79.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και 4 χρόνια αργότερα είναι 72.000, παρά την πανδημία του κορονοϊού” και σημείωσε: “Η δαπάνη για την ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσια (35%) σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (15%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 7 στους 10 συμπολίτες μας δεν μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις και τις  θεραπείες που πρέπει, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά”.

Εκτίμησε ότι “είναι θέμα προτεραιοτήτων” και παρατήρησε πως “η κυβέρνηση της Ν.Δ. διέθεσε λιγότερο από 4% για την υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δόθηκαν στην Ισπανία 8% και στην Πορτογαλία 10%”. Μίλησε για “κρυφή ατζέντα της Ν.Δ. για την υγεία, για 10.000 προσλήψεις μόνο για τα κενά που υπάρχουν και κείνα που θα δημιουργηθούν” και την επέκρινε για “συρρίκνωση οτιδήποτε δημοσίου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων”.

Τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου.