Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 21:07

Βελόπουλος για χαλάζι στα Φιλιατρά

“Να αναπροσαρμοστούν οι τιμές υπολογισμού της αποζημίωσης λόγω χαλαζόπτωσης, για τους ελαιοπαραγωγούς στις περιοχές γύρω από τα Φιλιατρά, στα αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς”, ζητεί με ερώτησή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “όπως μας ενημέρωσαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου των Φιλιατρών στις 12/10, εκδηλώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση στις περιοχές Μώραινα, Ξαλιάρη, Παλιόβαλτα, καθώς και στις όμορες περιοχές, περί τα Φιλιατρά. Τις περιοχές αυτές επισκέφτηκαν επί τόπου κλιμάκια της ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΑ, όπου διαπίστωσαν επιτόπου το εύρος και το μέγεθος της ζημιάς, όπως μας ανέφεραν οι ως άνω αγρότες. Οι τελευταίοι μας πληροφόρησαν ακόμα πως οι τιμές υπολογισμού της αποζημίωσης για τον ελαιόκαρπο που καταστράφηκε ανέρχονται σε 0,59 ευρώ ανά κιλό, που αντιστοιχεί σε μια χονδρική τιμή διακίνησης του ελαιόλαδου, ύψους περίπου στα 3 ευρώ ανά κιλό. Επειδή οι εμπορικές πράξεις που έχουν ήδη αρχίσει για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο βρίσκονται γύρω στα 9 ευρώ χονδρικής τιμής ανά κιλό και με τάσεις μάλιστα ανόδου, είναι προσδοκία και αίτημα των αγροτών των Φιλιατρών να αναπροσαρμοστούν οι τιμές υπολογισμού της ως άνω αποζημίωσης στα αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς”.
Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τους υπουργούς: “ Θα μεριμνήσετε καταλλήλως, έτσι ώστε οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που αφορούν στους πληγέντες από χαλαζόπτωση ελαιοπαραγωγούς των περιοχών πέριξ των Φιλιατρών να συμβαδίσουν με τα αντικειμενικά δεδομένα κόστους αγοράς της χονδρικής, που διαμορφώνονται από τη σχετική διακίνηση του ελαιόλαδου στην ευρύτερη περιοχή;”.