Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 09:03

Ο Χαρίτσης ηγέτης του νέου κόμματος - Ανακατατάξεις στη Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποχωρήσεις

 

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος και υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα.

Οπως αναμενόταν, αποχώρησε χθες και ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου και άλλους 7 βουλευτές του κόμματος, ενώ πρόκειται να συγκροτήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, που είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλ. Χαρίτση να είναι πρόεδρος της νέας Κ.Ο. και στη συνέχεια πρόεδρος του νέου κομματικού σχηματισμού που θα δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, είχαν χθες το πρωί στο γραφείο του, οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, για να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίηση 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.. Πρόκειται επίσης για τους Έφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη, Φερχάτ Οζγκιουρ και Θεανώ Φωτίου.

Ο προεδρεύων της Βουλής Γιώργος Γεωργαντάς, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τις επιστολές των 9 βουλευτών, που είχαν κοινό κείμενο: “Με την παρούσα σάς δηλώνω ότι αποχωρώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 16 Κανονισμού της Βουλής”.

Με την εξέλιξη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μένει στη Βουλή με 36 βουλευτές, από 47 που εξελέγησαν τον Ιούνιο, 4 περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.

Η ομάδα των “6+6” αποχώρησε οριστικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγώντας τους λόγους σε ένα κείμενο, που υπογράφουν μέλη της Κ.Ε. και στο οποίο επικρίνουν τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος.

Παρατηρούν, μεταξύ άλλων, ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας». Όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση”.

Κι επισημαίνουν πως “ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος”.

 

ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Σε τοπικό επίπεδο υπάρχει προβληματισμός, ανησυχία και στελέχη του κόμματος ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, να ακολουθήσουν τον δρόμο Χαρίτση ενώ, από την άλλη πλευρά, γίνεται κίνηση για συσπείρωση και αποτροπή αποχωρήσεων.

Σημαντικό προβληματισμό προκαλεί η δήλωση της πρώην βουλευτή Γιώτας Κοζομπόλη, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην προεδρία Κασσελάκη, αλλά δεν κάνει το επόμενο βήμα προς τη νέα πρωτοβουλία. Στη δήλωσή της σημειώνει: “Ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε και αφιερώσαμε τα καλύτερά μας πολιτικά χρόνια, ιδίως από το 2015 ως το 2019, δεν υπάρχει πλέον. Η παρακμή, η κρίση και η διαλυτική εικόνα του έχει πολλές αιτίες και πολλούς υπαίτιους. Η πρώτη ευθύνη ανήκει στη νέα ηγεσία και ιδίως στον νέο Πρόεδρό του, ο οποίος εκλέχθηκε δημοκρατικά, αλλά πορεύεται θολά και συχνά αντιδημοκρατικά.  Η προσωπική μου επιθυμία για ενωτική πορεία και όχι διασπάσεις διαψεύστηκε. Σέβομαι κάθε επιλογή συντρόφων και συντροφισσών που πορευτήκαμε μαζί στο δύσκολο αλλά ωραίο ταξίδι.

Με πικρία επιλέγω τη σιωπή αλλά όχι την αποχή από τα κοινά. Παραμένω ενεργή αριστερή πολίτης, προσδοκώντας ενωτικά αριστερά εγχειρήματα στο μέλλον, για το καλό της κοινωνίας. Το φάντασμα της ακροδεξιάς στις επερχόμενες Ευρωεκλογές ίσως τρομάξει και αφυπνίσει όλους τους αριστερούς και τους δημοκράτες για να πράξουν τα αυτονόητα”.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούν η Στέλλα Καρλαύτη και η Χαρά Κιουρή, που ήταν μέλη της Κ.Ε. και υπογράφουν το κείμενο αποχώρησης των “6+6”.

Σε επίπεδο Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, το βράδυ της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του οργάνου με πρωτοβουλία μελών που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, με αρκετές απουσίες. Μεταξύ αυτών που απουσίαζαν, ήταν ο γραμματέας της Ν.Ε. Γιώργος Μακρής και ο Μάκης Λεβέντης, που αναμένεται να αποχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως και οι Γιώργος και Κώστας Ζαφειράκης, καθώς και ο Σταμάτης Μπεχράκης. Αλλα μέλη απουσίαζαν για προσωπικούς λόγους, ενώ κάποια, όπως και μερικά που ήταν παρόντα, προβληματίζονται έντονα και σκέφτονται το τι πρέπει να πράξουν. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει πόσοι και ποιοι θα φύγουν.

Τα μέλη της Ν.Ε. που συνεδρίασαν, μεταξύ των οποίων ο υποψήφιος περιφερειάρχης και υποψήφιος βουλευτής Μανώλης Μάκαρης και η Αγγελική Ταυλαρίου, μέλος της Κ.Ε., εξέδωσαν απόφαση που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Με την απόφασή τους αυτή δηλώνουν ότι παραμένουν ενεργοί στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την πιο σκληρή του τόπου, προτείνοντας λύσεις στα σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια, το φορολογικό νομοσχέδιο και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Και όλα αυτά “ενάντια στις κασσάνδρες που μας θέλουν διαλυμένους”.

Αντιδρώντας στη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, έχει αποχωρήσει η Ναυσικά Λαγωνικάκου, μέλος της Ν.Ε. και ο Δημήτρης Σωφρονάς, τοπικό στέλεχος, ενώ υποστηρικτής του Στ. Κασσελάκη είναι ο πρώην βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας.

Γ.Σ.