Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 13:29

Ο "Υπεύθυνος Πολίτης" εξορμά από Βρυξέλλες

Γράφτηκε από τον
Ο "Υπεύθυνος Πολίτης" εξορμά από Βρυξέλλες

Ξενιτεύτηκε μικρός από την Ελλάδα και μάλιστα από τη Δράμα. Στέριωσε και πρόκοψε στις Βρυξέλλες, με δική του επιχείρηση, στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, αλλά η αγάπη -και η ανησυχία, τα τελευταία χρόνια- για την πατρίδα τον οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθεί ενεργά με τα πολιτικά πράγματα, μέσω της πολιτικής κίνησης “Υπεύθυνος Πολίτης”, της οποίας είναι δημιουργός.

 

 

Ο λόγος για τον τον 59χρονο Γιώργο Παπαγεωργίου, ο οποίος μιλώντας στο eleftheriaonline.gr δηλώνει ότι φιλοδοξεί να βοηθήσει τη χώρα του να ανακάμψει, καθώς η υφιστάμενη σήμερα στην Ελλάδα πολιτική σκηνή -όπως λέει ο ίδιος- “ακολούθησε μια πελατειακή νοοτροπία, η οποία αποσκοπούσε -και αποσκοπεί- στην εξασφάλιση της εξουσίας, με πρώτο στόχο το κομματικό όφελος”.

Εκτιμά δε ότι η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει είναι η αλλαγή του πολιτεύματος, από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία και παράλληλα, μείωση κατά 1/3 των βουλευτών, αλλά και δημιουργία Γερουσίας ή Ανω Βουλής, με αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των Περιφερειών.

Η πρώτη του παρέμβαση, μάλιστα, έγινε με ομιλία του στην Αθήνα, δύο μόλις ημέρες πριν τις πρόσφατες εκλογές, στις οποίες πάντως το κόμμα του δεν πήρε μέρος. Οπως δήλωσε στο πόρταλ της “Ε” ο Γ. Παπαγεωργίου, η εν λόγω παρέμβαση, με θέμα την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, είχε προγραμματιστεί μήνες πριν, προτού προκύψουν οι εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιώργου Παπαγεωργίου:

-Στις πρόσφατες εκλογές οργανώσατε συγκέντρωση και μιλήσατε στο Σύνταγμα, ως πρόεδρος της πολιτικής κίνησης “Υπεύθυνος Πολίτης”. Πείτε μας κύριε Παπαγεωργίου λίγα πράγματα για τον εαυτό σας, τον λόγο για τον οποίο δημιουργήσατε την εν λόγω πολιτική κίνηση, αλλά και γιατί επιλέξατε να απευθυνθείτε στον αθηναϊκό λαό.

“Ομολογώ ότι η αγάπη μου για την πατρίδα και η αβάσταχτη επιθυμία μου να βοηθήσω τον τόπο μου ήταν τα κίνητρα που με οδήγησαν να πραγματοποιήσω την ίδρυση αυτού του νέου πολιτικού σχήματος, με την επωνυμία ''Υπεύθυνος Πολίτης''.

Αντιλαμβανόμενος την αγανάκτηση των πολιτών και επιχειρηματιών για την απαράδεκτη κατάσταση υποβάθμισης του κέντρου των Αθηνών, θεώρησα καθήκον να συμπαρασταθώ και να βοηθήσω για την αναβάθμισή του.

Θα ήθελα εδώ να διευκρινίσω ότι η εκδήλωση της 9ης Σεπτεμβρίου, καθώς επίσης και η ώρα της συγκέντρωσης, με τίτλο την αναβάθμιση του κέντρου των Αθηνών, είχε προγραμματισθεί και αποφασισθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης για εκλογές.

Απευθύνθηκα στους Αθηναίους ως ''Υπεύθυνος Πολίτης'' και πολιτικός φορέας, όπως κάλλιστα θα μπορούσα ν’ απευθυνθώ στους πολίτες της οποιαδήποτε άλλης ελληνικής πόλης, εφόσον θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω”.

 

-Τι διαφορετικό νομίζετε ότι μπορεί να φέρει στην ελληνική πολιτική σκηνή ένα ακόμα κόμμα; Γιατί ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επιλέξει τον “Υπεύθυνο Πολίτη” σε επόμενες εκλογές; 

“Διότι είμαστε μία ομάδα με τον ίδιο ενθουσιασμό και την έμμονη ιδέα να κάνουμε το καλύτερο για το καλό του τόπου μας.

Εχουμε ένα δυνατό, καινοτόμο, πρόγραμμα και δεν έχουμε επηρεασθεί από το πολιτικό παρελθόν της χώρας μας, που ακολούθησε μια πελατειακή νοοτροπία, η οποία αποσκοπούσε -και αποσκοπεί- στην εξασφάλιση της εξουσίας, με πρώτο στόχο το κομματικό όφελος.

Αυτό το πολιτικό παρελθόν, όμως, το λαμβάνουμε υπ’ όψιν για να μην ξαναγίνουν ποτέ πια τέτοια λάθη. Με βάση την  πολιτική της απλής λογικής  επιδιώκουμε το συλλογικό όφελος του έθνους.

Υποστηρίζουμε την κάθε προσπάθεια, ανεξαρτήτως προέλευσης πολιτικής παρατάξεως και δεν αποδεχόμαστε δογματικά τις λύσεις αυτών που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα.

Επίσης, μέσω ηλεκτρονικής δημοσκόπησης και με βάση την ατομική αριστεία, το πολυμήχανο πνεύμα, την πρόβλεψη, την προετοιμασία, την παρακολούθηση και την επίλυση των προβλημάτων, δίνουμε την ευκαιρία στον πολίτη να εκφραστεί και να λάβει μέρος στις αποφάσεις μας”.

 

-Πώς κρίνετε την κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει για να ανακάμψει η Ελλάδα;

“Η κατάσταση είναι καταστροφική, διότι ''αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα''. Για την ανάκαμψη, όμως, θα χρειαστεί πολιτική σταθερότητα και απαιτείται μια εθνική συνείδηση και συλλογική συνεργασία από όλους τους πολιτικούς παράγοντες.

Γι’ αυτό πρέπει να γίνει μια σοβαρή αναδιοργάνωση του κράτους, που απαιτεί την αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία και την ίδρυση Γερουσίας ή Ανω Βουλής, που θα συνεργάζεται και θα επικυρώνει με ιδιαίτερη σημασία τις ενέργειες των 13 περιφερειαρχών και τις αποφάσεις των 113 έως 117 βουλευτών.

Αμεσα και τώρα, επειδή όλοι οι φορείς του κράτους είναι συγκοινωνούντα δοχεία δεν πρέπει να παραμεληθεί κανένας φορέας, γι’ αυτό η πολιτεία πρέπει να δώσει επειγόντως ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του επιχειρείν, που μέσω του πολυμήχανου πνεύματος και της έρευνας θα πετύχει την άψογη και ανταγωνιστική ποιότητα παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών.

Επίσης, θα πρέπει να αναδομηθεί προς το δικαιότερο και λειτουργικότερο το φορολογικό σύστημα”.

 

-Ποιος νομίζετε ότι είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας, είναι μόνο οι πολιτικοί ή έχει ευθύνες και ο ελληνικός λαός με τη νοοτροπία που έχει διαμορφώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια;

“Από το πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830) που υπογράφηκε από Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, στις 3 Φεβρουαρίου του 1830, με πρώτο κυβερνήτη τον Καποδίστρια και πολίτευμα την μοναρχία, που έβαλε τέλος στη τουρκική κατοχή, δεν είχαμε πολιτικούς, αλλά ούτε και μία ενιαία πολιτική κουλτούρα.

Η πολιτική πορεία αυτή, μας οδήγησε στο να δημιουργηθεί ένα κομματικό πελατειακό σύστημα από κόμματα, που στην πραγματικότητα ήταν πελατειακές πυραμίδες, αποτελούμενες από ηγέτες και τσιράκια, επιδέξιοι της τρικλοποδιάς και που αυτές οι πελατειακές πολιτικές σχέσεις συνετέλεσαν στο να παραμείνουν απαλλαγμένοι από ευθύνες όλοι οι προνομιούχοι.

Αυτή η νοοτροπία, για να αλλάξει, πρέπει γίνει ριζική αναδιοργάνωση του κράτους και της πολιτικής κουλτούρας, όπως προτείνει το  πρόγραμμά μας”.

 

-Πώς σκέπτονται οι ομογενείς μας για την κατάσταση στη χώρα μας, ποια είναι η εικόνα στο Βέλγιο όπου εσείς δραστηριοποιείστε;

“Ντροπή και αγανάκτηση είναι οι προσωπικές μου εντυπώσεις, διότι δεν δόθηκε  στους ομογενείς η ευκαιρία συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές μέσω της επιστολικής ψήφου, όπως προτείνεται από το πολιτικό σχήμα ''Υπεύθυνος Πολίτης''.

Οσον αφορά την βελγική κοινή γνώμη, είναι φιλική και επιεικής απέναντι στον ελληνικό λαό και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας”.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οπως αφηγείται ο ίδιος ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, “γεννήθηκα στα Κύρια Δράμας στις 26 Νοεμβρίου 1956. Ορφανός από πατέρα και μητέρα αδύναμη να αναλάβει την μόρφωσή μου, μεγάλωσα, όπως πολλά από τα παιδάκια της ηλικίας μου, απολαμβάνοντας φτωχικά τα πλούσια σε συναισθήματα παιδικά μου χρόνια. Μοναχοπαίδι, έπρεπε ανά πάσα στιγμή να αναλάβω τις ευθύνες μου, τόσο για την μόρφωσή μου, όσο και για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας και ποτέ δεν έχανα την ευκαιρία για δουλειά.

Τελείωσα το Γυμνάσιο το 1974 και δυστυχώς, άνευ προοπτικής σπουδών ή εργασίας, έφυγα για το Βέλγιο, τον Σεπτέμβριο του 1975, όχι επειδή η Ελλάδα δεν είχε να μου δώσει, αλλά επειδή συνήθιζε να τα δίνει μόνο σε προνομιούχους.

Είμαι διπλωματούχος ιδιωτικής σχολής προγραμματιστών, φοίτησα δύο έτη στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, στον κλάδο ''Διεύθυνση Ξενοδοχείων'' CERIA  στις Βρυξέλλες και κατά την διάρκεια των σπουδών μου, λόγω οικονομικής ανεπάρκειας, ήμουν υποχρεωμένος να εργάζομαι τα Σαββατοκύριακα.

Διετέλεσα πρώτος πρόεδρος, ιδρυτικό και μόνιμο επίτιμο μέλος του σωματείου ανεξαρτήτων επαγγελματιών. Εχω κάνει καριέρα στις υπηρεσίες κέτερινγκ. Είμαι συγγραφέας του βιβλίου, στα γαλλικά, με τίτλο ''Reussir vos receptions'' (''Πώς να επιτύχετε τις δεξιώσεις σας''), αναγνωρισμένο από το βελγικό υπουργείο Παιδείας ως εργαλείο εκπαίδευσης. Ασκώ την ιδιότητα του ανεξάρτητου επιθεωρητή αξιολόγησης μαθητών των σχολών κέτερινγκ και υπογράφω τα πτυχία εξάσκησης επαγγέλματος.

 

Είμαι ιδιοκτήτης της επιχείρησης Don’t Forget και Regio Taste, πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής του τμήματος Αρωγός ΑΧΕΠΑ Βρυξελλών και πρώτος πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου "Πολυμήχανος" των εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη της ευρεσιτεχνίας. Η φιλανθρωπία και η έρευνα είναι η μάχη μου”.


NEWSLETTER