Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 09:34

«Παγώνει» 6 μήνες η πληρωμή φόρων - Τα πρώτα μέτρα σε Μεσσηνία - Λακωνία

Πάγωμα των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και ενίσχυση των πληγέντων με 600 ευρώ είναι τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πλημμυροπαθείς της Μεσσηνίας.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υπόγραψε χθες την απόφαση με την οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Εφορία μετά από 6 μήνες.

Επίσης στη σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων να καταβληθεί επίδομα 600 ευρώ στους πληγέντες μόλις στείλουν οι δήμοι τις καταστάσεις με τους δικαιούχους και να σταλεί αίτημα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για επιπλέον ενίσχυση όσων επλήγησαν. Για την αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου θα χρησιμοποιηθούν κλιμάκια της ΜΟΜΑ του Στρατού. 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ  

Τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Μεσσηνίας και της Λακωνίας ανακοινώθηκαν χθες από υπουργούς της κυβέρνησης, σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη συμμετοχή βουλευτών, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων των δύο νομών.

Μετείχαν ακόμα ο υπουργός Εργασίας και βουλευτής Μεσσηνίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Μεσσήνιος υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Δήμου Καλαμάτας, στην ιστοσελίδα του, οι υπουργοί γνωστοποίησαν τα εξής:

  1. Θα γίνει άμεσα η καταβολή του επιδόματος των εξακοσίων ευρώ περίπου για την ανακούφιση των πληγέντων, υπό την προϋπόθεση να στείλουν οι δήμοι τις σχετικές καταστάσεις.
  2. Εγινε παράταση για ένα εξάμηνο όσον αφορά στις βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές.
  3. Προσελήφθησαν 10 επιπλέον άτομα στον ΕΛΓΑ Τρίπολης, τα οποία προστέθηκαν στους 23 υπηρετούντες για την επιτάχυνση των διαδικασιών βεβαίωσης των ζημιών στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
  4. Το υπουργείο Εσωτερικών θα προβεί σε έκτακτη επιχορήγηση των δήμων για την αποκατάσταση των υποδομών, αφού υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις.
  5. Υποβάλλεται πρόταση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την επιπλέον υποστήριξη όσων επλήγησαν.
  6. Θα εκδοθεί πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ για αποκατάσταση, συντήρηση και επέκταση αγωγών ομβρίων.
  7. Θα χρησιμοποιηθεί το κλιμάκιο της ΜΟΜΑ για τη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου, κατά τα πρότυπα του Δήμου Θερμαϊκού.
  8. Θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη για τα προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργούνται από τον αυτοκινητόδρομο, με συμμετοχή και του δημάρχου Καλαμάτας.