Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 11:21

Σκρέκας σε Λαμπρόπουλο: “Δεν θα λάβουν κορονοενίσχυση όσοι δεν είναι γραμμένοι στο μητρώο αγροτών” (βίντεο)

Οι ελαιοπαραγωγοί που δεν είναι γραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν θα λάβουν κορονοενίσχυση, επειδή ακολουθείται κατά γράμμα η διαδικασία που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό απάντησε ουσιαστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λαμπρόπουλος εκτίμησε πως πανελλαδικά είναι περίπου 15.000 επαγγελματίες αγρότες που δεν είναι γραμμένοι στο μητρώο. Ο κ. Σκρέκας αμφισβήτησε όμως αυτή την εκτίμηση λέγοντας από το βήμα της Βουλής: «Εγώ θα πω ότι είναι λίγοι. Δεν ξέρω αν είναι ορθός ο αριθμός που αναφέρατε. Είναι λίγοι, λοιπόν, αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο εμείς θεσπίσαμε».
Στη δευτερολογία του ο κ. Λαμπρόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Κύριε υπουργέ, η απάντησή σας πιστεύω πως λυπεί και στενοχωρεί αυτόν το μεγάλο αριθμό των αγροτών που μένουν έξω. Θα μπορούσε και πρέπει και τώρα να βρεθεί μια λύση». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Λαμπρόπουλος δήλωσε: «Θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπο να λύσει το πρόβλημα και έπρεπε να έχει βρει τον τρόπο. Γιατί επαναλαμβάνω, από τις 25 Νοεμβρίου έχω καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και σας έχει αποστείλει και το Επιμελητήριο Πελοποννήσου σχετικό έγγραφο».


Απαντώντας ο κ. Σκρέκας είπε: «Καταλαβαίνω την αγωνία σας να στηρίξετε ή να δικαιολογήσετε κάποιους ελάχιστους μπροστά σε εκατόν πενήντα χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι θα στηριχθούν. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι δυστυχώς η αποπληρωμή και η οικονομική στήριξη των Ελλήνων αγροτών οποιουδήποτε κλάδου του αγροτικού τομέα έχει υποστεί ζημιά, με χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Έχουμε σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών. Ένα μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που χρηματοδοτείται δηλαδή κατά συντριπτική πλειοψηφία από την Ευρώπη, κατατέθηκε προς έγκριση στις 16 Οκτωβρίου και πληρώνει μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου πριν τα Χριστούγεννα. Δηλαδή μέσα σε δύο μήνες είχαμε σχεδιασμό μέτρου, εκδώσαμε την προκήρυξη με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι του μέτρου, έγινε η πρόσκληση, έγινε υποβολή των αιτήσεων, ελέγχθηκαν οι ενστάσεις και πληρώνουμε. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό μέσα σε δύο μήνες.
Τώρα εσείς λέτε -και εγώ σας πιστεύω- "μα, είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης αυτός". Και γιατί δεν είχε γραφτεί στο μητρώο, όπως όριζε ο νόμος, εγώ θα αντιτάξω. Και τώρα τι να κάνουμε; Να σταματήσουμε αυτό το μέτρο; Εσείς κάνατε στις 25 Νοεμβρίου την ερώτηση προς το υπουργείο μας. Στις 25 Νοεμβρίου είχε ήδη ανοίξει η πρόσκληση για τους δικαιούχους. Πρέπει να καταλάβετε πώς λειτουργεί, γιατί είμαστε στη Βουλή των Ελλήνων. Η πρόσκληση και οι προϋποθέσεις έχουν πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό έγινε στις 16 Οκτωβρίου. Αφού πήραμε την έγκριση, αφού βγήκε η πρόσκληση προστρέξανε κάποιοι αργότερα για να καλύψουν αυτό το κενό, το οποίο είχαν δημιουργήσει είτε οι ίδιοι είτε οι λογιστές τους είτε κάποιος άλλος και δεν είχαν γραφτεί στα αγροτικά μητρώα».