Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020 13:17

Αδριατική Οδός: Κοινό μέτωπο για την ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου


Του Περικλή Π. Μαντά, βουλευτή Μεσσηνίας
Βουλευτής Μεσσηνίας

Αδριατική Οδός. Μια διαδρομή χιλιάδων χιλιομέτρων που φιλοδοξεί να συνδέσει την Τεργέστη του Βορρά με την Καλαμάτα του Νότου. Ένας αυτοκινητόδρομος που ξεκινά από τη βόρεια Ιταλία, διασχίζει τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία για να φθάσει στην Ελλάδα, διατρέχοντας ολόκληρη τη δυτική πλευρά της χώρας, από τα Ιωάννινα, στο Ρίο, την Πάτρα, τον Πύργο και φθάνοντας τελικά στη νότια Πελοπόννησο και την Καλαμάτα. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πνοής και ανάπτυξης, που ενώνει την Ελλάδα με τις έξι χώρες της Αδριατικής και λειτουργεί συμπληρωματικά στον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας, που τη συνδέει με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα πεδίο συνεννόησης, σύμπραξης και συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών κρατών, λαών και εθνών, κάτι που λείπει αισθητά από την πολύπαθη και ταραγμένη γειτονιά μας.
Τα οφέλη από την ολοκλήρωση της Αδριατικής Οδού είναι πολλαπλά και ποικίλα. Εμείς στη Μεσσηνία εξάλλου, τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει και έχουμε καρπωθεί τη δυναμική που φέρνουν τα έργα υποδομής σε μια περιοχή. Και ειδικά όταν αυτά συνδυάζονται με την εμπορική, την τουριστική και την επιχειρηματική πρωτοβουλία, το θετικό αποτύπωμα πολλαπλασιάζεται και μεγαλώνει. Ταυτόχρονα όμως δημιουργείται και προστιθέμενη αξία που την καρπώνεται το σύνολο της κοινωνίας με νέες δουλειές, παράπλευρες δραστηριότητες, συμπράξεις και συνέργειες. Τρανό παράδειγμα προς τούτο είναι άλλωστε και το παράδειγμα μιας μεγάλης και ισχυρής επένδυσης όπως αυτή της Costa Navarino, η οποία συνδυαζόμενη με την αναβάθμιση των υποδομών και του οδικού δικτύου του νομού μας, λειτουργεί καταλυτικά για να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την ευημερία ολόκληρης της περιοχής μας.
Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του συνολικού έργου της Αδριατικής Οδού έχει ήδη κατασκευασθεί. Εκτός Ελλάδας απομένουν μόνο κάποια τμήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και κάποια άλλα μικρά μέρη στην Αλβανία που πρέπει ακόμα να ολοκληρωθούν. Στο κομμάτι όμως που μας αφορά, οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα. Το Ιωάννινα-Κακαβιά φαίνεται να παίρνει τον δρόμο του, όπως και το Πάτρα-Πύργος που μετά από τις παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης, αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Τέλος, όσον αφορά στο τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, για το οποίο υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην περιοχή των λουτρών Καϊάφα, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη εργολαβία ύψους 20 εκ. ευρώ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφάλειας του δρόμου. Επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πιθανόν να αποτελεί μια καλή πηγή χρηματοδότησης για το εν λόγω τμήμα, ενώ ειδικά για το υπο-τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με την «ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ» μάλλον αποτελεί και την πιο αποτελεσματική προσέγγιση για γρήγορη υλοποίηση.
Συμπερασματικά, είναι ξεκάθαρο ότι η ολοκλήρωση της υλοποίησης της Αδριατικής Οδού αποτελεί μια σημαντική εθνική προτεραιότητα, όσον αφορά στις βασικές οδικές υποδομές της χώρας. Στην τρέχουσα συγκυρία είναι αναμφίβολα θετικό ότι έχει δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο των Περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την ισχυρή πολιτική βούληση από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών αλλά και το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής στήριξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργεί ένα πολλά υποσχόμενο υπόβαθρο και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου και εμβληματικού διεθνούς έργου οδοποιίας.