Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 20:07

Υποσχέσεις Μενδώνη για οθωμανικά λουτρά στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας

 

Πολύ καλά είναι τα νέα για τη σωτηρία και την ανάδειξη των οθωμανικών λουτρών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, κτίσματος του τέλους του 16ου αιώνα, σημειώνει η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει, μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για αυτό το θέμα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε ότι σύντομα αναμένεται να κατατεθεί η απαραίτητη μελέτη για τη συντήρηση και αξιοποίησή τους.

Χαρακτηριστικά η κ. Πιπιλή σημειώνει: «Η χθεσινή μου ανάρτηση σχετικά με την επίκαιρη ερώτησή μου είχε μεγάλη απήχηση και όχι μόνο από τους Μεσσήνιους φίλους, γιατί η ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ευτυχώς, ενδιαφέρει πάρα πολλούς. Τα καλά νέα ήρθαν από την υπουργό ότι πολύ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί η απαραίτητη μελέτη για τη συντήρηση και αξιοποίησή τους. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσε να γίνει κάτι γιατί το χαμάμ βρέθηκε τυχαία όταν έγιναν εργασίες κατεδάφισης παλιάς οικίας από τους ιδιοκτήτες της που σχεδίαζαν να ανεγείρουν εκεί ξενοδοχείο. Τα έργα φυσικά σταμάτησαν λόγω Αρχαιολογίας, όμως οι ιδιοκτήτες ήταν πρόθυμοι από τότε να προχωρήσουν σε μελέτη και να αξιοποιηθούν στον χώρο του ξενοδοχείου για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο πρώτος ιδιοκτήτης όμως πέθανε και ευτυχώς παρουσιάστηκε νέος ιδιοκτήτης που συμφώνησε με το υπουργείο να προχωρήσει σε μελέτη, να εγκριθεί αρμοδίως και έτσι τέλος καλό, όλα καλά! Σε λίγο η Κυπαρίσσια μας θα έχει ένα ακόμα "κόσμημα" και όλα αυτά με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Όμως, προσέξτε! H ανάδειξη και η αξιοποίηση με τρόπο που συνάδει με τα οθωμανικά μνημεία δεν έχει μόνο πολιτισμική σημασία αλλά και σημαντική εθνική, όπως τόνισα από το βήμα της Βουλής. Αύριο θα καταλάβετε πως ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο η διπλωματία της Ελλάδος».

Κ.Μπ.