Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 18:47

ΣΥΡΙΖΑ: Ομιλία Χαρίτση στην παρουσίαση του προγράμματος “Ελλάδα 2027 (βίντεο)

 

“Οι ριζικές τομές απαιτούν πολιτικό σχέδιο. Και αυτή είναι η καρδιά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: η χώρα μας χρειάζεται ένα αναπτυξιακό άλμα”, τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του στην παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος “Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους”, στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

Και διευκρίνισε: “ Όχι μόνο των ποσοτικών δεικτών (που και αυτοί βεβαίως έχουν τη σημασία τους), αλλά πρωτίστως ένα ποιοτικό αναπτυξιακό άλμα. Η Ελλάδα για να είναι μία χώρα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης χρειάζεται ένα παραγωγικό μοντέλο κλιματικά ουδέτερο και παραγωγικά καινοτόμο. Που θα εξασφαλίζει ευημερία σε όλες και όλους”.

Ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “σε αυτό το παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα μας,  το Κράτος πρέπει να έχει την ικανότητα να συνεργαστεί ισότιμα και με αμοιβαίο όφελος με τον ιδιωτικό τομέα αντί να γίνεται έρμαιο ισχυρών συμφερόντων”

Παρατήρησε ότι “η χώρα μας διαθέτει μέχρι το 2030 έχει να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια που ξεπερνούν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Το δίλημμα είναι απλό και συγκεκριμένο και αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και αφορά την κάλπη της 25ης Ιουνίου: θα αφήσουμε να σκορπιστούν αυτά τα κονδύλια στους ανέμους της κερδοσκοπίας και της επιδότησης συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων; Ή θα γίνει κάθε διαθέσιμο ευρώ ένα πολύτιμο εργαλείο για την στρατηγική κοινωνική και οικονομική μεταβολή που απαιτεί η εποχή μας;”.

Και ανακοίνωσε ότι “σε αυτήν την κατεύθυνση καταθέτουμε 5 συγκεκριμένα παραδείγματα για τη δυνατότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου μέσα από την παραγωγική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων: Πρώτον: Θεσπίζουμε Ταμείο Βιομηχανίας και Νέων Τεχνολογιών.

Δεύτερον: Αναβαθμίζουμε το δικό μας δημιούργημα, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Με τριπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων για την χρηματοδότηση της Γενικής Έρευνας, της Καινοτομίας και για την ενδυνάμωση ειδικά των νέων ερευνητών. Για να σταματήσει στην πράξη και όχι στα λόγια το γνωστό brain drain.

Τρίτον: Ιδρύουμε Ταμείο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών.

Τέταρτον: Θεσπίζουμε Ταμείο Ενεργειακής Δημοκρατίας. Για την χρηματοδότηση ολοκληρωμένων δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αποκέντρωσης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε νοικοκυριά, ΜμΕ, σε αγρότες και Ενεργειακές Κοινότητες. Πέμπτον: Επανασυστήνουμε τη δομή στήριξης της Μικρομεσαίας Επιχείρησης στο υπουργείο Ανάπτυξης, που είχαμε δημιουργήσει την περίοδο 2015-2019 και κατάργησε η ΝΔ, μαζί με τα Επιμελητήρια και τις Ενώσεις τους, ακριβώς για να διασφαλίσουμε την ενεργητική συμμετοχή των παραγωγικών φορέων στο δημόσιο σχεδιασμό”.

Καταλήγοντας, ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι “η ΝΔ έχει διαλέξει πλευρά. Έχει διαλέξει την πλευρά της κρίσης, των ανισοτήτων, έχει διαλέξει την πλευρά της αδικίας, έχει διαλέξει την λογική του πρόσκαιρου κέρδους χωρίς στρατηγικό ορίζοντα, χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Κι εμείς όμως έχουμε διαλέξει πλευρά. Έχουμε διαλέξει την πλευρά της δίκαιης ανάπτυξης, έχουμε διαλέξει την πλευρά της κοινωνικής ευημερίας, της ασφάλειας, έχουμε διαλέξει την πλευρά της δίκαιης ανάπτυξης για όλους. Έχουμε διαλέξει την πλευρά ενός βιώσιμου μέλλοντος για το σύνολο ελληνικής κοινωνίας”.