Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 08:09

Αλέξης Χαρίτσης: “4 χρόνια κυβερνητικής αδράνειας για το Φιλιατρινό φράγμα”

 

“Φιλιατρινό φράγμα - Τέσσερα χρόνια κυβερνητικής αδράνειας”, τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας και πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει “τη συνεχιζόμενη αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών απαλλοτριώσεων και της δημοπράτησης των αναγκαίων αρδευτικών έργων, ώστε να λειτουργήσει

επιτέλους το πολύπαθο Φιλιατρινό φράγμα”.

Στο κείμενο της ερώτησης του υπογραμμίζει ότι “με αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και λειτουργίας του έργου και παρά τις υποσχέσεις σειράς υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης που χρονολογούνται από το 2020, όταν ο τότε υπουργός δεσμεύτηκε για δημοπράτηση των αρδευτικών

έργων το 1ο τρίμηνο του 2021, το έργο συνεχίζει να παραμένει σε αδράνεια με τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων να προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας»”.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς επισημαίνει ότι “οι καθυστερήσεις έχουν επιφέρει επιπλέον σοβαρότατα προβλήματα στις υποδομές του φράγματος, εφόσον λόγω της υπερχείλισης των υδάτων του ταμιευτήρα που καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στην θάλασσα, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σοβαρές ρωγμές σε στηθαία αλλά και επικίνδυνες κατολισθήσεις”.

Ο Αλ. Χαρίτσης ρωτά τον υπουργό: “Δεδομένης της 4χρονης απραξίας ως προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και δημοπράτησης των αναγκαίων αρδευτικών έργων για την λειτουργία του φράγματος Φιλιατρών, αλλά και των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί άμεσα το ΥΠ.Α.Α.Τ. ώστε το κρίσιμο αυτό έργο επιτέλους να ολοκληρωθεί;”.