Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 15:30

Ερώτηση Χαρίτση για δικαστικές δομές Τριφυλίας

Ερώτηση με θέμα “η αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποβάθμιση την Τριφυλία”, κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ερώτησή του αναφέρεται στο ζήτημα της αναθεώρησης του δικαστικού χάρτη και των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όσον αφορά το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους (Γαργαλιάνοι), μεταφέρει στη Βουλή τα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας που στηρίζει η τοπική κοινωνία της Τριφυλίας και ζητεί από τον υπουργό να απαντήσει αν το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα διατηρήσει την αυτοτέλειά του (κτηριακή και υπαλλήλων) ,καθώς και αν θα μετατραπεί το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων) σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας.

Ο Αλ. Χαρίτσης παρατηρεί ότι “η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ για την αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη της χώρας, που αρχίζει να ξεδιπλώνεται με συγκεκριμένη μορφή, έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων σε δικαστές, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους αλλά και τις τοπικές κοινωνίες”. Μεταξύ άλλων, ενημερώνει ότι “στη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος μίλησε για εμπαιγμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και αθέτηση υποσχέσεων που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη της 10ης Ιανουαρίου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει την αυτοτέλειά του το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, την κτηριακή και των εκεί υπαλλήλων, με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και έχει δοθεί στη δημοσιότητα καταργούνται και οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων, που αυτό ουσιαστικά σημαίνει κατάργηση του Πρωτοδικείου. Επίσης, ενώ το Ειρηνοδικείο Πύλου μετατρέπεται, και σωστά, σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, σκανδαλωδώς το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων καταργείται χωρίς να μετατρέπεται σε περιφερειακή έδρα πρωτοδικείου»”.

Αφού αναφέρει ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η αναμόρφωση του δικαστηριακού χάρτη της χώρας προχωράει χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης”, ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ρωτάει τον υπουργό Δικαιοσύνης:

“1. Θα διατηρήσει την αυτοτέλειά του το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας (κτηριακή και υπαλλήλων) και ειδικότερα: α) Θα παραμείνουν τα διοικητικά όρια του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας ως έχουν μέχρι σήμερα χωρίς να συρρικνωθούν στα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας; β) θα παραμείνουν οι δικάσιμοι και θα συνεχίσει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας να δικάζει υποθέσεις μικτών ορκωτών δικαστηρίων, τριμελούς πλημμελειοδικείου και πολυμελούς πρωτοδικείου; γ) θα γίνονται οι προσδιορισμοί των ποινικών και αστικών υποθέσεων από τους υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και θα παραμένουν οι σχετικές δικογραφίες στο αρχείο του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας; 2. Θα μετατραπεί το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων) σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας;”.