Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 15:30

Χαρίτσης: “Να απαντήσουμε στην επέλαση του νεοσυντηρητισμού”

“Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις τις εποχής μας ο πρωθυπουργός απαντά με ψευτοδιλήμματα - Η Νέα Αριστερά μπορεί να σταθεί σοβαρά, μαχητικά και αξιόπιστα απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία”: Αυτά τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΪ 100,3 FM” και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Επεσήμανε ότι “η αριστερά πρέπει να απαντήσει στην επέλαση του νεοσυντηρητισμού και ενός άκρατου νεοφιλελευθερισμού διεθνώς. Να μιλήσουμε με ευθύτητα και αυτοπεποίθηση για το ποιος είναι ο ρόλος του κράτους, τι σημαίνει δημόσιος χώρος και κοινωνικό κράτος σήμερα, τι σημαίνει εργασία και πώς πρέπει αυτή να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη; Τι σημαίνει πράσινη μετάβαση και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με όρους κοινωνικής συνοχής; Σε όλα αυτά τα ζητήματα η Νέα Αριστερά θέλει να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις”.

Ο Αλ. Χαρίτσης εξήγησε πως “δεν μπορούμε να μιλάμε για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αν δεν μιλήσουμε ευθαρσώς για την ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην κερδοφορία συγκεκριμένων επιχειρήσεων συγκεκριμένων κλάδων, όπως ο κλάδος των τροφίμων και του λιανεμπορίου” και πρόσθεσε: “Αν δεν υπάρξει μια σοβαρή ιδεολογική αντιπαράθεση με τις ιδέες της δεξιάς με αποφασιστικότητα, κινδυνεύεις να καταλήξεις σε λογικές οι οποίες υιοθετούν ουσιαστικά πλήρως
την ατζέντα της δεξιάς. Δεν μπορούμε να μιλάμε για το δημοσιονομικό κόστος του κοινωνικού κράτους, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ίδια στιγμή η αριστερά να δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για μία νέα κούρσα εξοπλισμών, η οποία θα στοιχίσει δημοσιονομικά στο σήμερα και στις επόμενες γενιές σε υπέρμετρο βαθμό”.

Καταλήγοντας, παρατήρησε πως “ενόψει και των ευρωεκλογών, στόχος μας είναι η Νέα Αριστερά να εδραιωθεί και να ισχυροποιηθεί. Η Νέα Αριστερά μπορεί να παίξει τον ρόλο του καταλυτή στην ανασύνθεση συνολικότερα του χώρου της αριστεράς μετά τις ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν την προσπάθεια που κάνουμε για ένα διαφορετικό περιεχόμενο και τρόπο άσκησης της πολιτικής”.