Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 08:46

Επίσκεψη Χαρίτση στο αεροδρόμιο Καλαμάτας: “Ολα τα βασικά έργα υποδομών της περιοχής μας έχουν βαλτώσει”

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

“Δεν είναι μόνο το αεροδρόμιο. Ολα τα βασικά έργα υποδομών της περιοχής μας έχουν βαλτώσει”, τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωσή του χθες το πρωί, κατά την επίσκεψή του στο αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επεσήμανε ότι “δεν μπορεί η Μεσσηνία να περιμένει άλλο έργα, τα οποία συζητάμε, σχεδιάζουμε και περιμένουμε να υλοποιηθούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια”. Και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει και πάλι επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών για την πορεία υλοποίησης των έργων αυτών.

Για το αεροδρόμιο που αποτελεί βασική πύλη εισόδου για όλη τη νότια Πελοπόννησο, παρατήρησε πως “ζητάμε και θα το κάνουμε να υπάρξουν οι αναγκαίες επενδύσεις, έτσι ώστε και οι υποδομές να αναβαθμιστούν και να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο που του αναλογεί στην τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής”.

Ειδικότερα, χθες το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτσης επισκέφθηκε το αεροδρόμιο Καλαμάτας και κατά τη διάρκεια συνάντησης ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάστασή του ενόψει και της νέας σεζόν, από την αερολιμανάρχη Ακριβή Βλάχου, παρουσία και του προϊσταμένου ηλεκτρονικών Παναγιώτη Βίγκου.

 

Σε δήλωσή του μετά την ενημέρωση από την αερολιμενάρχη, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε:

“Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη και το έχουμε θέσει και στη Βουλή όλα τα προηγούμενα χρόνια, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι η βασική πύλη εισόδου όχι μόνο για την πόλη της Καλαμάτας και τη Μεσσηνία, αλλά για όλη τη νότια Πελοπόννησο. Είναι μια πύλη εισόδου η οποία θα έπρεπε όλα τα προηγούμενα χρόνια να έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο, κάτι που δεν έχει γίνει. Υπάρχουν ελλείψεις, υπάρχουν προβλήματα με τις υποδομές, υπάρχει έλλειψη δημοσίων επενδύσεων και παρόλες τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται από τους εργαζόμενους και από τη διοίκηση του αεροδρομίου, είδαμε και τα στοιχεία για την περσινή χρονιά που δείχνουν μια σημαντική μείωση της κίνηση στο αεροδρόμιο. Και αυτό είναι μια πάρα πολύ ανησυχητική εξέλιξη.

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Πριν από μερικά χρόνια ήταν από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα περιφερειακά αεροδρόμια σε όλη τη χώρα. Είναι και μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή μας. Εμείς ζητάμε και θα το κάνουμε και πάλι στη Βουλή, να υπάρξουν οι αναγκαίες επενδύσεις, έτσι ώστε και οι υποδομές να αναβαθμιστούν και να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο που του αναλογεί στην τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής”.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς παρατήρησε πως “δεν είναι, όμως, το αεροδρόμιο. Ολα τα βασικά έργα υποδομών της περιοχής μας έχουν βαλτώσει. Και αναφέρομαι και στον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη που ακόμα περιμένουμε να ξεκινήσουν οι εργασίες, παρότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πάρα πολύ σφιχτά, ασφυκτικά. Αναφέρομαι και στον δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα, ο οποίος, δυστυχώς, είναι σαφές πλέον ότι έχει παραπεμφθεί στις καλένδες και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το πώς θα υλοποιηθεί αυτό το πολύ κρίσιμο έργο για την περιοχή μας. Αναφέρομαι και στο Φιλιατρινό φράγμα, για το οποίο τα τελευταία 4 χρόνια παρότι έχω κάνει επίκαιρες ερωτήσεις σε 4 διαδοχικούς υπουργούς και παρόλες τις δεσμεύσεις από το 2020, βλέπουμε ότι το έργο δεν έχει προχωρήσει καθόλου και είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο υποδομής για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής της Τριφυλίας”.

Ενημέρωσε ότι “για όλα αυτά τα έργα, για τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, για το γεγονός ότι τα πιο κρίσιμα για την ανάπτυξη της περιοχής έργα υποδομής δεν έχουν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια, θα καταθέσω και σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών, έτσι ώστε να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει και να ενημερωθούμε επίσημα για το ποια είναι η πορεία εκτέλεσης των έργων”.

Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε πως “δεν μπορεί η Μεσσηνία να περιμένει άλλο έργα, τα οποία συζητάμε, σχεδιάζουμε και περιμένουμε να υλοποιηθούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουν οι μεσσήνιοι και οι μεσσήνιες ποια είναι η πορεία υλοποίησης αυτών των έργων. Οι καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια, έχουν φέρει πάρα πολύ πίσω την περιοχή μας, μια περιοχή με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, που αυτή τη στιγμή δεν αξιοποιούνται”.

 

ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ: “ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ”

Σε δήλωσή της η αερολιμενάρχης Καλαμάτας Ακριβή Βλάχου παρατήρησε ότι “η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει δειλά - δειλά. Φαίνεται ότι θα είναι καλύτερη από πέρσι. Οι προβλέψεις είναι θετικές”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Βλάχου είπε: Για την έλλειψη προσωπικού: “Θα δουλέψει το αεροδρόμιο, όπως δούλεψε και πέρσι. Θα ενισχυθούμε πιθανότατα και από συναδέλφους από την Αθήνα. Εχει ανάγκη  από προσωπικό, αλλά από την κεντρική μας υπηρεσία έχουν διαβεβαιώσει ότι θα μας στείλουν κάποιος ανθρώπους για ενίσχυση, όπως και πέρσι άλλωστε”.

Για την αναβάθμιση που χρειάζεται το αεροδρόμιο ανεξάρτητα από την πορεία της παραχώρησής του: “Πιστεύω ότι στις υποδομές έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες αναβάθμισης τελευταία και θα ξεκινήσει κάποια αναβάθμιση των χώρων υγιεινής εντός των ημερών. Νομίζω ότι θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες της θερινής περιόδου”.

Συνάντηση Χαρίτση με αγρότες στα Φιλιατρά

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτικών φορέων είχε χθες στα Φιλιατρά ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος άκουσε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

«Αν δεν υπάρξει ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, αν δεν υπάρξει μια σοβαρή ενίσχυση των παραγωγών ως προς το κόστος παραγωγής, αν δεν υπάρξουν σοβαροί έλεγχοι για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα μιλάμε για μια ανύπαρκτη παραγωγή» τόνισε χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Αναφορά έκανε και στο Φιλιατρινό φράγμα, σημειώνοντας: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρύβεται μετά από 5 χρόνια αδράνειας για ένα τόσο σημαντικό έργο για την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας».

Ο κ. Χαρίτσης επισκέφθηκε αρχικά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών «Η Τριφυλία», όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου από τον Γιώργο Αλεξανδρόπουλο και τον Τάσο Πανταζόπουλο, πρώην και νυν πρόεδρο αντίστοιχα, από μέλη του συνεταιρισμού και από τους προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών Αγγελή Κοροβίλα και Γαργαλιάνων Ασημάκη Ντεμερούκα.

Τα κυριότερα ζητήματα που του έθεσαν είχαν να κάνουν με τις παράνομες ελληνοποιήσεις που είναι εις βάρος των προϊόντων της περιοχής, τις αθρόες εισαγωγές, τη μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει στην τιμή παραγωγού και στο ράφι, την έλλειψη εργατών, το αυξημένο κόστος παραγωγής που δεν αφήνει περιθώρια σε πολλούς παραγωγούς να καλλιεργήσουν, τονίζοντας πως όλα αυτά οδηγούν στην απαξίωση της αγροτικής παραγωγής, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ερήμωση της περιοχής.

Επίσης τέθηκε το ζήτημα του Φιλιατρινού φράγματος που δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς δεν έχει δίκτυα.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Χαρίτσης σε δηλώσεις του στην «Ε» τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα είναι πολλά, τα προβλήματα είναι γνωστά και τα προβλήματα δυστυχώς δεν επιλύονται, έχουν να κάνουν με τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, οι οποίες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους παραγωγούς μας, έχουν να κάνουν με την έλλειψη εργατών γης, ένα ζήτημα που η πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Έχουν να κάνουν με την αισχροκέρδεια που υπάρχει από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε βάρος του παραγωγού. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά μόλις το 30% της τελικής τιμής καταλήγει τελικά στον παραγωγό. Έχουν να κάνουν με τα προβλήματα και με το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής που έχει δημιουργήσει η κρίση της ακρίβειας στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, στις πρώτες ύλες, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα. Είναι μια κατάσταση που είναι αβίωτη για την ελληνική παραγωγή και ειδικά σε μια περιοχή, όπως η περιοχή της Τριφυλίας, που ζει από την αγροτική παραγωγή, είναι ζήτημα επιβίωσης όλης της περιοχής. Αν δεν υπάρξει ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, αν δεν υπάρξει μια σοβαρή ενίσχυση των παραγωγών ως προς το κόστος παραγωγής, αν δεν υπάρξουν σοβαροί έλεγχοι για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα μιλάμε για μια ανύπαρκτη παραγωγή. Το ζήτημα το αγροτικό δεν μπορούμε να το θυμόμαστε μόνο όταν κινητοποιούνται οι αγρότες στα μπλόκα, πρέπει να το θυμόμαστε συνέχεια, είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου, την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας. Παραγωγοί και καταναλωτές σήμερα, μέσα στην κρίση της ακρίβειας έχουν κοινά συμφέροντα, κοινές ανάγκες, κοινά προβλήματα και εμείς ως Νέα Αριστερά αυτά θέλουμε να αναδείξουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Αναφερόμενος στο Φιλιατρινό φράγμα επεσήμανε: «Το Φιλιατρινό φράγμα έχει γίνει "το γεφύρι της Άρτας" πλέον, μετά από όλα αυτά τα χρόνια και μετά τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε για να προλάβουμε το 2019 να το εντάξουμε στο πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης, τα 45 εκ. για τα δίκτυα που είχαν μείνει εκτός του αρχικού σχεδιασμού έχουν περάσει από τότε 5 χρόνια, έχω καταθέσει 4 διαδοχικές ερωτήσεις σε 4 διαδοχικούς υπουργούς της ΝΔ, υπήρξε δέσμευση ότι από το 1ο τρίμηνο του 2021 θα υπήρχε ανάδοχος για το έργο, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Είναι μια κατάσταση που είναι ντροπιαστική για την περιοχή της Τριφυλίας, την πιο παραγωγική περιοχή της Μεσσηνίας.

Σήμερα που μιλάμε εγώ καταθέτω νέα επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών για όλα τα μεγάλα έργα της περιοχής μας, δηλαδή για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα, για το Φιλιατρινό φράγμα και περιμένω απαντήσεις. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρύβεται μετά από 5 χρόνια αδράνειας για ένα τόσο σημαντικό έργο για την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας».\