Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011 22:02

Παρουσίαση του βιβλίου "Το τραίνο" του Τάκη Κατσουλίδη

Το βιβλίο του Τάκη Κατσουλίδη "Το τραίνο" θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Χαρακτικής στη Μεσσήνη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Βασίλης Κρεμυδάς.
Τις δύσκολες και συνάμα σημαντικές στιγμές της ζωής του, και συγκεκριμένα τις 3 δεκαετίες της ζωής του από το 1944 μέχρι το 1974,  περιγράφει ο ζωγράφος - χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης στο βιβλίο του. "Το τραίνο", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος, είναι η συνέχεια του πρώτου του βιβλίου με τίτλο "Ο παπα-Μιχάλης" που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα του.
Στο "Τραίνο" η πρώτη δεκαετία αναφέρεται στη Μεσσήνη και στα παιδικά χρόνια του Τ. Κατσουλίδη, στην αγωνιώδη προσπάθειά του για μόρφωση και επιβίωση. Η δεύτερη αναφέρεται στις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και η τρίτη στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος του ελληνικού κράτους.
Μέσα από τις διηγήσεις για τις προσωπικές του ιστορίες, ο Μεσσήνιος εικαστικός δίνει και την περιγραφή μιας ολόκληρης εποχής και των όσων συνέβαιναν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Μιλάει σε πρώτο πρόσωπο για πολλά άγνωστα γεγονότα της ζωής του, για τους έρωτές του, αλλά και για τις δουλειές που έκανε για να επιβιώσει - καθώς έφυγε από τη Μεσσήνη τελειώνοντας το σχολείο χωρίς δραχμή στην τσέπη, "με μια ευχή της μάνας μου" όπως λέει ο ίδιος.