Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022 09:05

Καλαμάτα: Ξεκίνησε το συνέδριο για το Ολοκαύτωμα (βίντεο)

Ξεκίνησαν χθες το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Elite City Resort στην Καλαμάτα, οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για το ολοκαύτωμα, τις γενοκτονίες και τις μαζικές θηριωδίες, με τίτλο “Θυμόμαστε το παρελθόν για να προφυλάξουμε το μέλλον”.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τη Μητρόπολη Μεσσηνίας. Κατά την έναρξή του χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως (με τηλεδιάσκεψη), ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ (με τηλεδιάσκεψη) και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία της πρώτης ημέρας εργασιών, από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Παγκοσμίου Εβραϊκού Οργανισμού Μαρκ Βάιτζμαν, με θέμα “Το Ολοκαύτωμα και ο αγώνας για την ιστορία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο”. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν και άλλες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις οι οποίες αφορούσαν τον συστηματικό διωγμό και τη γενοκτονία διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών και πολιτικών ομάδων, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το συντονισμό της πρώτης ημέρας εργασιών είχε η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Παρέστησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

Πριν από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου, σε δήλωσή του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανέφερε ότι το συνέδριο είναι πολύ σημαντικό, γιατί αφορά το μείζον θέμα του ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών – κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις προσωπικότητες που θα συμμετάσχουν, ενώ εξήρε και τη σπουδαιότητα διεξαγωγής μιας τέτοιας διοργάνωσης για την πόλη της Καλαμάτας.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις: Του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, με θέμα “Το ήθος της Ορθοδοξίας έναντι του ολοκαυτώματος και της γενοκτονίας”. Και του υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, με θέμα “Ο νομικός ορισμός της γενοκτονίας: από την πράξη στη θεωρία”.