Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 08:45

29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Η παράσταση “Bygones” σήμερα στο Μέγαρο Χορού

 

Με τους “Out Innerspace Dance Theatre & Film Society” από τον Καναδά και το έργο “Bygones” συνεχίζεται σήμερα το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με τίτλο (Επι)Στροφή στο Σώμα.

Oι David Raymond και Tiffany Tregarthen έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με έργα καινοτόμα αλλά και προσβάσιμα την ίδια στιγμή, ξεπερνώντας την παραδοσιακή αισθητική και τις κλασικές φόρμες, με ανεξάντλητη ευρηματικότητα. Μέσω διαρκούς έρευνας και συνεχούς πειραματισμού, εκφράζουν αμφισβήτηση για τις προκαταλήψεις γύρω από το τι μπορούμε να περιμένουμε, να βιώσουμε και να αντιμετωπίσουμε στο σύγχρονο χορό. Το έργο “Bygones” εξερευνά τη σύνδεση μεταξύ δημιουργίας και καταστροφής και τη σχέση μορφής και αμορφίας. Η καταστροφή διαταράσσει την υλική πραγματικότητα, ανατρέπει τη λογική και μας καλεί σε υπερβάσεις. Η αλλαγή αποτελεί το πρόβλημα και τη λύση την ίδια στιγμή, προσφέροντας τη δυνατότητα της μεταμόρφωσης και της επανασύνδεσης. Η παράσταση θα ανέβει στις 10 μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

 

“ANABRA” ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 

Μια ώρα νωρίτερα, η Ειρήνη Αποστολάτου θα παρουσιάσει το έργο “Anabra”, στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας. Η Ανάβρα είναι μια σόλο χοροθεατρική παράσταση που εξερευνά την ύπαρξη και την αναζήτηση ενός πρωτογενούς σώματος χωρίς επίκτητα χαρακτηριστικά. Σκιαγραφεί το εσωτερικό ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής, δημιουργώντας μια ισχυρή δομή, μία αισθητική και μουσικορυθμική ακολουθία που παρασύρει ασυνείδητα τον θεατή στα άδυτα νοήματα της ύπαρξης. Ένας παραληρηματικός μονόλογος συνδέεται με την κίνηση, αλληλοσυμπληρώνονται και συνυπάρχουν στη σκηνή. Ο κοινός τους πυρήνας αφορά την αλήθεια της ψυχής και το πώς αυτή θα βρει τρόπο έκφρασης μέσα από το σώμα. Ακόμα, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν σήμερα στις 9 μ.μ. οι παραστάσεις "Μπολερό" του Αντώνη Φωνιαδάκη και “Ασυνήθιστη Ματιά” της Μαριάνας Τζούδα στο Ναύπλιο (Πλατεία Συντάγματος). Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο ticketmaster.gr. Οι παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία είναι δωρεάν για το κοινό.