Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 08:00

Ξεκίνησε το φεστιβάλ Άρτος – Οίνος – Έλαιον: Απόψε τα επίσημα εγκαίνια (βίντεο)

Ξεκίνησε χθες η διοργάνωση Άρτος – Οίνος – Έλαιον του Δήμου Καλαμάτας η οποία θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Κυριακή στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, συμπληρώνοντας 10 χρόνια παρουσίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φέτος με τη μορφή Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων και Γαστρονομίας και θα πλαισιωθεί από πλήθος παράλληλων καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων.

Τη φετινή «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» υποστηρίζουν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας. Θα γίνουν γαστρονομικές βραδιές με τη συμμετοχή καταξιωμένων σεφ, γευσιγνωσίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όντας όπως τονίζεται από τους διοργανωτές μια ευκαιρία προβολής τοπικών προϊόντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της «Άρτος – Οίνος - Έλαιον», είναι η προβολή των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής ο αντιδήμαρχος Αναστάσης Σκοπετέας, ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Γιάννης Λιοντήρης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Κρανιώτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός και ο πρόεδρος Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας.

Ο Αναστάσης Σκοπετέας ανέφερε πως το φεστιβάλ περιλαμβάνει 32 περίπτερα, τονίζοντας πως η φετινή παρουσίαση είναι αφιερωμένη στη ναυαρχίδα των τοπικών προϊόντων, στην Ελιά Καλαμών. Παράλληλα, ενημέρωσε πως το βράδυ της Κυριακής η σεφ Γεωργία Κουτσούκου θα δημιουργήσει γεύματα με επίκεντρο την ελιά.

Ο Παύλος Κρανιώτης υπενθύμισε πως μετά από δέκα χρόνια επιτυχημένης πορείας της διοργάνωσης, εξελίχτηκε σε φεστιβάλ αγροδιατροφικών προϊόντων και γαστρονομίας με σκοπό την ανάλογη προβολή τους.

Ο Γιάννης Κολοβός έκανε λόγο για υποχρέωση να διαφυλαχτούν αυτά τα προϊόντα και να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές, αναδεικνύοντας τη διατροφική τους αξία. Ο Νίκος Μαλαπέτσας τόνισε τις συνέργειες που πρέπει να γίνονται ώστε ένα φεστιβάλ να κριθεί επιτυχημένο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά όπως είπε στη φετινή Άρτος – Οίνος – Έλαιον. «Εάν καθίσουμε από την επόμενη εβδομάδα και δουλέψουμε παράλληλα για την οργάνωση του 11ου φεστιβάλ, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εκδήλωση η οποία θα αφήσει ισχυρό τουριστικό αποτύπωμα για την πόλη» πρόσθεσε.

Τέλος, ο Γιάννης Λιοντήρης έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δέκα πρώτων χρόνων, υπογραμμίζοντας πως οι τοπικοί παραγωγοί χρειάζονται στήριξη όχι μόνο από το Δήμο αλλά και από την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπενθύμισε πως σε πανελλαδικό επίπεδο δεν υπάρχει Αγροτικό Επιμελητήριο με ότι αυτό συνεπάγεται, λέγοντας πως οι επισκέπτες στο φεστιβάλ μπορούν να συνδυάσουν την δοκιμή των προϊόντων με τη διασκέδαση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΗΜΕΡΑ

-8 μ.μ. Επίσημα εγκαίνια (στο χώρο της λίμνης).

-9.30 μ.μ. Συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, «Ένα τραγούδι για το καλοκαίρι». Τραγούδι: Ερωφίλη Παναγιωταρέα, Δημήτρης Χαρλέπας (στο χώρο του πατινάζ).

 

ΣΑΒΒΑΤΟ

-9.30 μ.μ.  «Μαγειρεύοντας ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές» με τη συμμετοχή σεφ από τον «Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας» και τον «Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης Καλαμάτας» (στο χώρο του πατινάζ).

 

ΚΥΡΙΑΚΗ

-9.30 μ.μ. «Η ελιά στη γαστρονομία της Πελοποννήσου» παρουσιάσεις με τη συμμετοχή σεφ από τον «Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας» και τον «Σύλλογο Καταστημάτων Εστί