Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 08:40

Πλήθος κόσμου στο Peloponnese Food Stories στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας: Μεγάλος στόχος η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού

Η βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στο γαστρονομικό τουρισμό με την ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών διατροφικών προϊόντων που μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη περιοχή, επισημάνθηκε στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου / Peloponnese Food Stories που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται για 2η χρονιά από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου και αυτός για φέτος ήταν ο τρίτος σταθμός του.

Πλήθος κόσμου αλλά και συμμετεχόντων πλημμύρισαν την γραφική Άνω Πόλη Κυπαρισσίας με Μεσσηνιακές γεύσεις.  Συμμετείχαν παραγωγοί – τυποποιητές τοπικών προϊόντων απ’ όλη τη Μεσσηνία, ενώ υπήρξαν  παραδοσιακά κεράσματα από γυναίκες – μέλη πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, καθώς επίσης και “γευσιγνωσία Οίνου και Ελαιόλαδου”.

Ενώ η εκδήλωση έκλεισε με διαγωνισμό επιτραπέζιας ελιάς από γευσιγνώστες του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου.

Επίσης υπήρχε ζωντανή μουσική και όσοι βρέθηκαν στην Άνω Πόλη διασκέδασαν και συνάμα γνώρισαν την πλούσια γκάμα των Μεσσηνιακών προϊόντων.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αφού συνεχάρη όλους για τη συμμετοχή τους, τόνισε: «Εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα , εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους, στον τόπο μας παράγονται σπουδαία προϊόντα, προϊόντα μεσογειακής διατροφής. Ο τρόπος που μαγειρεύουμε είναι εκπληκτικός, η ελληνική κουζίνα είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Επομένως τα τρόφιμα που παράγονται εδώ και ο τρόπος παρασκευής πρέπει να γίνει ένα άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα, για να προσελκύσουμε τουρισμό. Η τουριστική Ελλάδα δεν είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, είναι η Κυπαρισσία είναι τα χωριά μας, είναι οι πανέμορφοι οικισμοί στη Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα. Ενδεχομένως μας προσβάλουν  όλα αυτά που γίνονται στη Μύκονο κατά πρώτο λόγω και στη Σαντορίνη κατά δεύτερο, όπου όλη η προπαγάνδα του κράτους εδώ και δεκαετίες για την ανάπτυξη του τουρισμού είχε πέσει σε αυτές τις δύο περιοχές».

Έκλεισε λέγοντας πως η  Κυπαρισσία είναι μια περιοχή που έχει πολύ σπουδαίο μέλλον. Ενώ ευχήθηκε να έχει υγεία ο Δήμαρχος ο Γιώργος Λεβεντάκης, και θα συναντηθούν κάποια άλλη στιγμή για ζητήματα της περιοχής.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου για επιτυχία στο φεστιβάλ και σημείωσε: «Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πολλές μορφές τουρισμού, ιατρικός, θρησκευτικός, αθλητικός και τώρα οδεύουμε σε μια νέα μορφή, γαστρονομικός. Η Μεσογειακή διατροφή είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής μας και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος συνεχάρη όλους για τη συμμετοχή τους και επισήμανε: «Είναι μια ιδέα που τρέχει από πέρυσι και πρέπει να δοθούν τα εύσημα στην αντιπεριφερειάρχη τουρισμού τη κ. Καλογεροπούλου για όλη αυτή τη διοργάνωση που κάνει. Επίσης να ευχαριστήσω και την αντιδήμαρχο τουρισμού τη κ. Παναγοπούλου.  Από εκεί και πέρα ναι δεν είμαστε μόνο ήλιος και θάλασσα είμαστε γαστρονομία, έχουμε ταυτότητα και πρέπει σιγά – σιγά να τη δείξουμε και να τη προσφέρουμε στους επισκέπτες μας».

Τέλος η αντιπεριεφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλου ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους παραγωγούς, τυποποιητές και συλλόγους όπως και τον κόσμο που συμμετείχε.

Κ.Μπ.