Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 17:57

Καλαμάτα: Παρουσιάστηκε η ιστορική πορεία του 9ου Συντάγματος Πεζικού

 

 

Την ένδοξη πορεία του “9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά» - Στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» Καλαμάτας” κατά τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας, ανέδειξε στο αφιέρωμα με ομιλητή τον εκπαιδευτικό, MSc Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Γιώργο Αργυροηλιόπουλο, το Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας.

Ο ομιλητής την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση στο χώρο του Μουσείου ανέπτυξε διεξοδικά, μέσα από αρχειακό - φωτογραφικό υλικό, την ιστορία του 9ου Συντάγματος από την ίδρυσή του, μέχρι τη συμμετοχή του στους εθνικο-απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους.

Η Καλαμάτα ορίστηκε ως έδρα του 9ου Συντάγματος Πεζικού το 19ο αιώνα -το οποίο συγκροτήθηκε το 1885 με έδρα το Μεσολόγγι και τον Σεπτέμβριο του 1897 εγκατεστάθηκε στην Καλαμάτα. Εκκινώντας από τους παλιούς στρατώνες το 9ο Σύνταγμα θριάμβευσε κατά τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας, δίνοντας το “παρών” σε όλα τα μεγάλα πολεμικά γεγονότα του 20ού αιώνα: στο Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ έγραψε την πιο λαμπρή του σελίδα στο έπος του 1940, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον εμβληματικό διοικητή του, συνταγματάρχη Βενετσάνο Κετσέα.

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι Μακεδονομάχοι Τέλλος Άγρας ή κατά κόσμον Σαράντος Αγαπηνός και Μαρίνος Λυμπερόπουλος ή πιο γνωστός ως Καπετάν Κρόμπας, ήταν αξιωματικοί του 9ου Συντάγματος το οποίο πολέμησε ηρωικά σε όλες τις μάχες που έδωσε ο ελληνικός στρατός, θυσιάζοντας στα πεδία των μαχών εκατοντάδες νεκρούς.

Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 9ο Σύνταγμα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και πολέμησε νικηφόρα, γράφοντας ιστορία στη Μάχη των Γιαννιτσών. Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού Καλαμάτας αποτέλεσε την αιχμή της ηρωικής επίθεσης της 4ης Μεραρχίας και λόγω εκείνης της ανδραγαθίας του αποκαλείται τιμητικά “Γιαννιτσά”.

ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ

Στο Αλβανικό Μέτωπο το 9ο Σύνταγμα είχε ενταχθεί στην 4η Μεραρχία με διοικητή το συνταγματάρχη Βενετσάνο Κετσέα. Απώθησε τους Ιταλούς και συνέλαβε 1.200 αιχμαλώτους, κατέσχεσε πολεμικό υλικό και συνέχισε την προέλασή του στην βόρεια Ήπειρο, καταβάλλοντας βαρύ φόρο αίματος. Είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες, ενώ ήταν το δεύτερο σε κρυοπαγήματα.

Το 9ο Σύνταγμα ήταν το μόνο που επέστρεψε συντεταγμένο στην έδρα του, όπου και διαλύθηκε όταν ακούστηκε στην πύλη του στρατοπέδου το παράγγελμα από το διοικητή του Βενετσάνο Κετσέα “τους ζυγούς λύσατε”.

Η ιστορική αναδρομή από το 1887 για το “9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά» - Στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» Καλαμάτας” έκλεισε με αναφορές στο σήμερα, και την επαναλειτουργία του μετά από σχεδόν 6 χρόνια και πάλι ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, όπως εξαρχής λειτουργεί.