Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 18:41

Η Καλαμάτα γιόρτασε την 203η επέτειο από την Απελευθέρωση της (βίντεο-φωτογραφίες)

Με κάθε επισημότητα και πλήθος κόσμου, η Καλαμάτα γιόρτασε σήμερα το απόγευμα, τα 203 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό και την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας και την άφιξη της Φλόγας από τη μονή Βελανιδιάς, στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Ακολούθησε δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων.

Στον πανηγυρικό της ημέρας ο διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιάννης Σόλαρης, που αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα της περιόδου, σημείωσε ότι “εδώ, στην Καλαμάτα, για πρώτη φορά οι σκλάβοι είναι ελεύθεροι και οι τύραννοι πολιορκημένοι. Εδώ γράφτηκε η πρώτη ιστορική προκήρυξη, η Προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς”.

Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο των οπλαρχηγών, που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 και στην έναρξη του ιερού αγώνα και κατατέθηκαν στεφάνια από την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, τον εκπρόσωπο της Βουλής - βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ - αντιστράτηγο Δημήτρη Καλομίτη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό και τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

Ακολούθησε η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, με τους οπλαρχηγούς και τα παλικάρια τους, Πελοποννησίους και Μανιάτες που μπήκαν στην πόλη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με παραδοσιακούς χορούς και με την παρέλαση μαθητών σχολείων και οπλαρχηγών με τις ομάδες τους, με εντυπωσιακούς πυροβολισμούς από παλιά όπλα.

Στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Καλαμάτας παρέστησαν, ακόμα, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, δήμαρχοι άλλων δήμων της Μεσσηνίας, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Καλαμάτας, υποψήφιοι ευρωβουλευτές κι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Στην αναπαράσταση συμμετείχαν οι Τυμπανιστές ομάδα Πέτρου Κούρτη “Artventure”, η σοπράνο Κωνσταντίνα Κορμά, ο Ιππικός  Όμιλος Καλαμάτας και οι σύλλογοι: Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού “Ξενία”, Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος “Λεύκιππος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας “Αργώ”, Σύλλογος “Ελληνομνήμονες”, Λαογραφικός Σύλλογος “Κορύβαντες”, Ομάδα Νέων “H Δημιoβίτισσα”, Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Κουτσαβίτικη φορεσιά”, Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος “Οι Αμφειείς”, Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Σύλλογος “Οι Φίλοι της Παράδοσης”, Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας “Η Αγία Κυριακή”, Πολιτιστικός Σύλλογος Λεΐκων “Η  Πρωτοπορία”, Πολιτιστικός Σύλλογος Φαραί Γιαννιτσανίκων, Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροχώματος-Ακοβίτικων Δυτ. Παραλίας “Ο Ποσειδών”, Σύλλογος Απανταχού Λαδαίων, Αθλητικός-Πολιτιστικός “Παράδεισος” Καλαμάτας τμήμα αναβίωσης Παναγιώτης Κεφάλας, Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατέος “Η Συνεργασία”, Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών “Η Αναγέννηση”, Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριωτών “Ο Ταΰγετος”, Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας - Καλαμαρά “Ο Αριστοτέλης”, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας.

Συμμετείχαν, επίσης, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και τα σχολεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.