Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 07:51

«11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος»: Αφιερωμένο στη μνήμη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη

 

Αφιερωμένο στη μνήμη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη θα είναι το «11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος», το οποίο ανοίγει αύριο αυλαία.

Το Φεστιβάλ θα διοργανώσει από τις 10 έως τις 25 Απριλίου ο Δήμος Μεσσήνης, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης και στο Εκκλησιαστήριο. Το 11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας), δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά. Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος ανέφερε πως η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, έχοντας στόχο να μετατραπεί σε ένα σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Ο ίδιος υπενθύμισε πως το Φεστιβάλ είναι ενταγμένο στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, επισημαίνοντας τη βοήθεια του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. «Κάθε χρόνο, θα προσπαθούμε ώστε να αναδεχτεί το Φεστιβάλ όχι μόνο ως μια πολιτιστική δράση αλλά και ως εκπαιδευτική. Θέλουμε να το συνδέσουμε και με στοιχεία της τοπικής κοινωνίας ώστε να καταφέρουμε μελλοντικά το Φεστιβάλ να συμβάλει στην οικονομική  τοπική ανάπτυξη της περιοχής» πρόσθεσε. Η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου - Μουρούφα έκανε μια μικρή αναδρομή στο Φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας πως από το 2012, 120 θεατρικές ομάδες, 2.500 μαθητές-ηθοποιοί και 58.000 μαθητές-θεατές έχουν δώσει το παρών, κάνοντας λόγο για έναν τεράστιο εκπαιδευτικό θεσμό, ο οποίος ενώνει πολιτισμικά εκπαιδευτικές ομάδες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Παράλληλα, ενημέρωσε πως φέτος θα φιλοξενηθούν θεατρικές ομάδες σχολείων από Γρεβενά, Κιλκίς και Πρέβεζα, ενώ θα έρθουν και δύο Ισπανικές ομάδες, καθώς και η Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου. Η ίδια πληροφόρησε πως η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Μεσσήνης θα υποδεχτεί σήμερα στις 7 μ.μ. τις αντίστοιχες ομάδες του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας στην μικρή πλατεία Μεσσήνης, σε ένα event με τίτλο "Ναις του μιτ γιου @ Μεσσήνη", το οποίο θα πραγματοποιηθεί ως προπομπός της επίσημης πρεμιέρας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παίξουν μουσική τα σχήματα του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας "Εν Ψυχρώ" & "24/7". Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μπεσσής ανέλυσε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ενώ ο φιλόλογος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Φουσιάνης αναφέρθηκε στις παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους μαθητές να εμβαθύνουν στην κατανόηση “γιατί το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα είναι ένα σύνθετο καλλιτεχνικό δημιούργημα”. «Οσοι μαθητές θα συμμετάσχουν στην Αρχαιοελληνική πομπή στην ουσία θα βιώσουν το Λυρικό μέρος της τραγωδίας. Οσοι περιηγηθούν ψηφιακά στο Αρχαίο Θέατρο θα κατανοήσουν τον λειτουργικό ρόλο του Αρχαίου Θεάτρου. Ακόμα, όσοι μαθητές θα εκφραστούν εικαστικά μέσα από τη δράση “Εμπνέομαι από το Αρχαίο Δράμα” θα εμβαθύνουν στην αισθητική του Αρχαίου Δράματος» κατέληξε.

Τ.Αν.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

-Τετάρτη 10/4 στις 9.30 π.μ. Τελετή  Έναρξης με το Σύλλογο «Η Χαρά του Παιδιού», και την Ορχήστρα  Δημοτικής Φιλαρμονικής. 9.45 π.μ.: Ιχνευτές  του Σοφοκλή, Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.

-Πέμπτη 11/4 στις 9.30 π.μ. Ιφιγένεια εν Αυλίδι  του Ευριπίδη, 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης.

-Παρασκευή 12/4 στις 9.30 π.μ. Εκάβη του Ευριπίδη, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. 10.45 π.μ.: Μήδεια του Ευριπίδη, Cía de Teatro Noite Bohemia, Spain.

-Δευτέρα 15/4 στις 9.30 π.μ. Κραυγές Γυναικών στην Ιλιάδα, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας». 10.15 π.μ. Βάκχες  του Ευριπίδη, Parodos Τeatro, Spain.

-Τρίτη 16/4 στις 9.30 π.μ. Μήδεια του Ευριπίδη, 2ο ΓΕΛ Γρεβενών  -  1ο & 2ο Γυμνάσιο Γρεβενών.

-Τετάρτη 17/4 στις 9.30 π.μ. Ίων του Ευριπίδη, 11ο ΓΕΛ Περιστερίου.

-Κυριακή 21/4 στις 7 μ.μ. Στο Αμφιθέατρο του πάρκου Μεσσήνης, Βάκχες του Ευριπίδη, Royal Academy of Dramatic Art, London.

-Δευτέρα 22/4 στις 9.30 π.μ. Βάκχες του Ευριπίδη, Royal Academy of Dramatic Art, London.

-Τρίτη 23/4 στις 9.30 π.μ. Αντιγόνη του Σοφοκλή, 2ο Πειραματικό ΓΕΛ  Κιλκίς.

-Τετάρτη 24/4 στις 9.30 π.μ. «Σχολεία εν δράσει» στο 2ο Φεστιβάλ των μικρών.

-Πέμπτη 25/4 9.30 π.μ. Νεφέλες  του Αριστοφάνη, 2ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου.