Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 09:09

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος για το Νησί (vid)

Γράφτηκε από την
Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος για το Νησί (vid)

Πολύ μεγάλη επιτυχία είχε η προχθεσινή εκδήλωση της παρουσίασης του λευκώματος "Ηταν μια φορά το Νησί... ένα φωτογραφικό ταξίδι 1910 - 1974" των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Αρχείων Μεσσηνίας, η οποία έγινε στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης. Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς, που αρκετοί ακροατές έμειναν όρθιοι στην είσοδο του κτηρίου. Το λεύκωμα δεν πωλείται, αλλά μπορεί κανείς να το βρει στο Δήμο Μεσσήνης, στα ΓΑΚ, στα σχολεία και στις βιβλιοθήκες.

Ιδιαίτερα συγκινημένος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης. Είπε πως είχε σκεφτεί ότι αυτό το έργο θα είχε μεγάλη απήχηση, αφού θα πρόσφερε απλόχερα γνώση και νοσταλγία. Ευχαρίστησε τόσο την κ. Μηλίτση - Νίκα όσο και τον Θανάση Αλειφέρη, γιο του φωτογράφου Χρήστου Αλειφέρη, που έδωσε το αρχείο του. "Δεσμεύομαι να συνεχίσει η στήριξη στα ΓΑΚ και στο μέλλον να κάνουμε κι άλλες εκδόσεις" υπογράμμισε κλείνοντας.

Το συντονισμό είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Ηλίας Μπιτσάνης. Ο ίδιος ξεκίνησε λέγοντας πως αυτή είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για όλους τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές. Εκανε ένα σημαντικό σχόλιο, αναλύοντας πως από πολύ παλιά οι δύο γειτονικές πόλεις, η Καλαμάτα και η Μεσσήνη είχαν μία άτυπη "αντιπαλότητα", ως προς τις εξελίξεις και τα δρώμενα. Αυτό το λεύκωμα, το οποίο ακολουθεί το ήδη πετυχημένο της Καλαμάτας, δίνει λοιπόν μια "αίσθηση δικαίου" για τους Νησιώτες. Πρόσθεσε πως η φωτογραφία ήταν κάτι το δυσεύρετο τα παλιότερα χρόνια, γιατί η φωτογραφική μηχανή ήταν ένα αντικείμενο που μπορούσαν μόνο οι εύπορες οικογένειες να έχουν. Οι καρτ ποστάλ επίσης έδιναν μία αίσθηση της εποχής, αλλά μόνο με την εικόνα της αστικής ζωής.

Στο βήμα ανέβηκε η προϊσταμένη των ΓΑΚ Αναστασία Μηλίτση - Νίκα, η οποία ήταν και η υπεύθυνη της έκδοσης. Αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και το έργο του ερασιτέχνη φωτογράφου Χρήστου Αλειφέρη, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του και τελικά άφησε πίσω του όλο αυτό το πολύτιμο κομμάτι. Ευχαρίστησε επίσης όλους εκείνους που έδωσαν φωτογραφίες από τα προσωπικά τους αρχεία. "Οι φωτογραφίες ήταν πάρα πολλές και στη διαλογή τους πραγματικά ήταν πολλές αυτές που "θυσιάστηκαν". Στόχος μας ήταν κυρίως να φανεί η ταυτότητα της περιοχής, γι' αυτό επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες της έκδοσης" εξήγησε. Μιλώντας στο κοινό, η κ. Μηλίτση έκανε μια γλαφυρή περιγραφή της εποχής, αναλύοντας τις φωτογραφίες που προβάλλονταν σε προτζέκτορα.

Ο ομότιμος καθηγητής και πρ. πρύτανης Θεόδωρος Λιανός θυμήθηκε αρχικά ένα πάνελ στο οποίο είχε λάβει μέρος πριν από 12 χρόνια, όπου... το 75% των ομιλητών ήταν Νησιώτες! Ο καθηγητής ξεχώρισε από το βιβλίο κάποιες φωτογραφίες που εκείνος θεώρησε πολύ σημαντικές, για τις πληροφορίες που μας δίνουν. Η πρώτη είναι μία που δείχνει την Εθνική Τράπεζα και φανερώνει πως η Μεσσήνη ήταν μία περιοχή με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον και δραστηριότητα. Μία άλλη είναι από τη ζωοπανήγυρη, η οποία δείχνει τις γυναίκες να καθορίζουν τις τιμές στις οποίες θα πωληθούν τα ζώα. Μία τρίτη αφορά τη σχέση και τη σύνδεση με την Καλαμάτα. Ο κ. Λιανός αναφέρθηκε επίσης στην πλούσια γη της Μεσσήνης και στην αγροτική ζωή. Ακόμη, στους πρώτους συνεταιρισμούς, στους συλλόγους κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Σχολίασε πως η επιρροή όσον αφορά τις συνδικαλιστικές κινήσεις, ήρθε από την Ιταλία.

Ο συλλέκτης Νίκος Ρούτσης χρησιμοποίησε στο λόγο του όμορφους στίχους από το Μαρκόπουλο, τη Δημουλά και τον Γκάτσο, στους οποίους αναφέρεται η Μεσσήνη και ο Πάμισος. Εκανε γνωστό πως η δημιουργία ενός τέτοιου λευκώματος, αποτελούσε όνειρο για πολλούς, εδώ και πολλά χρόνια. Μίλησε με έντονη συγκίνηση για τον πατέρα και τον αδερφό του, Πάνο και Τάκη, ευχαριστώντας τους για το αρχείο το οποίο του παραδόθηκε.

"Είναι ιδιαίτερη τιμή να μου ζητούν να μιλήσω για τον τόπο που έγινε η δεύτερη πατρίδα μου, η πατρίδα της ψυχής μου", ξεκίνησε λέγοντας η κοινωνική λειτουργός Αγγελική Ρουμελιώτου, η οποία κατάγεται από τη Λέσβο. "Η ζωή, όπως φαίνεται μέσα από τις φωτογραφίες, ήταν ένας ανήφορος. Εκεί όμως το "εγώ" ξεθωριάζει και ανθίζει ο πολιτισμός του "εμείς". Δύο χρώματα αρκούν, το άσπρο και το μαύρο, για να φανεί η ιστορία του τόπου. Οταν οι άνθρωποι ανταμώνουν έχουν πολλά να πουν. Οπως ανταμώσαμε κι εμείς σήμερα, με αφορμή τις παλιές φωτογραφίες. Αξίζει μια όμορφη προοπτική αυτός ο τόπος και για αυτό το θέμα σίγουρα έχουμε να πούμε πολλά..." δήλωσε κλείνοντας η κ. Ρουμελιώτου.

Ο γιατρός Μιχάλης Γαβράς πρόεδρος των Απανταχού Νησιωτών θυμήθηκε ιστορίες αστείες, καθημερινές, από τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Τα γέλια, τις πλάκες, τις επιθέσεις... στα μαρούλια των περιβολιών, τις επίσημες βόλτες στην Καλαμάτα, τον ερχομό του "μαγικού" νερού του Καματερού! Αναφέρθηκε σε μια μεγάλη μορφή της Μεσσήνης, τη Φρίντα Λιάππα, για την οποία ο σύλλογος ετοιμάζει βιβλίο και πρότεινε ο δήμος να συνεχίσει τις εκδηλώσεις στις οποίες τιμά τις μεγάλες προσωπικότητες της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον πρόλογο του βιβλίου έχει γράψει ο Βασίλης Κρεμμυδάς. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έπαιξαν μουσική οι Δημήτρης Χαρλέπας, Γιώργος Μίντζας και Ρουλά Αλαμάνου.

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER